Keskustele kirkollisesta vihkimisestä foorumilla

 

Vieraat kirkossa

Kirkko-ohjelma

Viitseliäs hääpari on voinut tehdä vieraille kirkko-ohjelman, jota jaetaan kirkon ovella. Jakajana voi toimia esimerkiksi sama henkilö(t), joka on vastaanottamassa vieraita kirkon ovella ja neuvomassa vieraita oikeille paikoille. Kirkko-ohjelmasta voi selvitä esimerkiksi papin  ja kanttorin nimet, musiikkikappaleiden nimet, säveltäjät ja esittäjät, kirkonmenojen kulku pääpiirteissään, virret yms. Lisätietoa ja esimerkkejä löytyy täältä (ei vielä avoinna).

Vieraiden istumajärjestys kirkossa

Perinteisesti kirkossa morsiamen suku ja ystävät istuvat takaa katsoen vasemmalla puolella, sulhasen oikealla. Näin toimien näkee heti, kumman puolen sukuun oudot kasvot todennäköisesti kuuluvat, sillä hyvin usein häät ovat ensimmäinen (ainoa?) tilaisuus tavata uusia sukulaisiaan. Tämä tapa on vanha ja melko hyvin tiedossa, mutta mikään ei estä mainitsemassa asiasta mahdollisessa kirkko-ohjelmassa. Myös kirkon ovella voi olla seremoniamestari/bestman/isät kertomassa asiasta vieraille.

Mikäli vieraissa on yli-/aliedustettuna toisen suku, kannattaa kirkko täyttää tasaisesti puolista välittämättä. Tällöin on asiasta syytä kertoa kirkko-ohjelmassa tai vieläkin parempi on, mikäli kirkon ovella on henkilö asiasta vieraille kertomassa. Hääparin yhteiset ystävät voivat valita istumapuolensa sen mukaan, kumpi näyttää tyhjemmältä. Näin saadaan jakoa sopusuhtaisemmaksi.

Kummankin puolen ensimmäinen rivi on varattu hääparin lähisuvulle (äiti, isä, sisarukset, isovanhemmat jne) sekä mahdollisille avustajille (mm. morsiustytöt ja sulhaspojat). Mikäli lähisuku on laaja, voidaan heille tietysti varata vaikkapa kaksi ensimmäistä penkkiriviä. Kyseisille henkilöille kannattaa etukäteen kertoa heidän paikoistaan, jotta kirkossa ei tarvitsisi asiaa ihmetellä. Myös seremoniamestari tai sulhasen/morsiamen isät voivat olla näyttämässä eturivien paikkoja.

Muut sukulaiset istuvat sitten eturivistä taaksepäin, mitään syytä ei ole jättää eturivien jälkeen ylimääräisiä tyhjiä riviä. Vieraat voivat istua myös mahdollisimman lähelle käytävää. Näin saadaan aikaan pienemmälläkin joukolla mukava ‘kuja’ hääparin astellessa käytävää pitkin.

Vauvojen ja pienten lasten vanhempien on hyvä asettua istumaan sellaiseen paikkaan, mistä pääsee helpommin rauhoittamaan hepulin saanutta lastaan ovien ulkopuolelle.

Eronneiden vanhempien istumapaikat

Koska tilanteita ja taustoja on monia, ei eronneiden vanhempien istumajärjestykseen kirkossa ole olemassa mitään viisastenkiveä. Uusi ‘Käytöksen kultainen kirja’ (Sirkka Lassila, WSOY) sanoo kuitenkin seuraavaa: ‘Jos morsiamen tai sulhasen vanhemmat ovat eronneet, heidän sijoittumisensa kirkossa määräytyy sen mukaan, kumman luona asianomainen on asunut häihinsä asti. Jos morsian/sulhanen on asunut esimerkiksi äitinsä kanssa, tämä istuu etupenkissä mahdollisen uuden aviomiehensä kanssa, samoin äidin vanhemmat ja morsiamen/sulhasen sisarukset. Jos suhteet isään ovat säilyneet hyvinä, isä istuu heti tämän ryhmän takana; jos suhteet ovat tulehtuneet, isä sijoittuu jonkin verran kauemmaksi. Isän uusi puoliso voi olla mukana tilaisuudessa. Eronneet vanhemmat voivat tilanteen niin salliessa istua myös vierekkäin. Heidän uudet puolisonsa ja lapsensa esittävät juhlissa hiukan matalampaa profiilia’.

Koska hyvin harva nykyään enää muuttaa suoraan äitinsä tai isänsä luota avioliittoon, niin tuohon asumisasiaan voi suhtautua hiukan varauksella. Lisäksi voi olla niin, että esimerkiksi isä-/äitipuoli on itselle läheisempi kuin biologinen isä/äiti, jolloin ei ole mitään syytä piilottaa ko. henkilöä kirkon peränurkkaan. Toisaalta taas ei ole mitään syytä lietsoa eripuraakaan, mikäli lähipiirin ihmissuhteet ovat ongelmalliset. Kannattaa siis toimia juuri sen oman perheen tilanteen ja parhaan harkinnan mukaan. Kannattaa aina muistaa myös se, että hääpari ei ole vastuussa heidän lähipiirinsä käytöksestä. Mikäli he järjestävät kohtauksen, on se täysin heidän häpeänsä, ei hääparin.

Vieraiden saapumisen ajankohta

Vieraiden kannattaa muistaa se, että sesonkiaikoina voi vihkimisiä olla jopa puolen tunnin välein. Tällöin ei välttämättä kannata saapua edes kirkon pihamaalle liian aikaisin. Kirkossa hääväen tulisi asettua paikoilleen 5-10 minuuttia ennen seremonian alkua. Seremoniasta ei todellakaan kannata myöhästyä mutta mikäli näin kuitenkin pääsee käymään, täytyy paikalle saapua mahdollisimman hiljaa ja asettua huomaamatta istumaan lähimpään vapaaseen paikkaan.

Valokuvaaminen ja videointi kirkossa

Usein ilmoitetaan jo kutsussa tai kirkko-ohjelmassa, että kirkossa on kuvaaja/videoija. Tämä tarkoittaa sitä, että hääpari on huolehtinut siitä, että joku ammattilainen tai harrastelija on järjestetty ottamaan kuvia seremoniasta. Tämä onkin yleensä paras tapa, sillä useat innokkaat valokuvaavat ja videoivat sukulaiset ryntäämässä lähietäisyydelle kesken seremonian ovat varma tunnelman tappaja ja ärsytyksen aihe. Pahimmillaan on innokas sukulainen kiivennyt jopa saarnastuoliin kuvaamaan. Käytettäessä hääparin järjestämää kuvaajaa, voivat kaikki halukkaat sitten tilata häneltä juuri ne kuvat, mitkä haluavat. Kuvat ovat myöskin todennäköisesti paremmin onnistuneita kuin itse otetut.

Mikäli vieraat kaikesta huolimatta haluavat kuvata kirkossa, kannattaa se tehdä omalta paikaltaan käsin. Lisäksi minkään harrastelijakameran salama ei valaise kuin muutaman metrin päähän, joten salama kannattaa kytkeä pois käytöstä ja toivoa valon riittävän.

Käytettäessä ammattikuvaajia voi kirkko olla heille jo ennestään tuttu, joten heillä on jo tiedossa parhaat kuvakulmat. Jos ei, niin kuvaajat voidaan pyytää mukaan vaikkapa kirkkoharjoituksiin. Mikäli seremonia järjestetään sesonkiaikoina, ei kuvaajilla ole välttämättä mahdollisuutta tutustua etukäteen kirkkoon hääpäivän aamuna, mikäli asia on jäänyt sinne asti. 

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info