Vihkiparin poistuminen kirkosta
Kääntyminen alttarilla
Seremonian päätöksen jälkeen hääpari kääntyy paikallaan seurakuntaan päin. Vanhan uskomuksen mukaan kääntyminen kannattaa tehdä vihkiparinsa kautta, ei ‘ulkokautta’ (Lisää uskomuksia täällä).
Alttarilta poistuminen
Vihkipari lähtee siten kävelemään käytävää niin, että morsian pitää vasemmalla kädellään kiinni sulhasen oikeasta kädestä tai käsivarresta.
Vihkiparin perässä seuraavina poistuvat morsiuslapset, kaaso sekä bestman parina, ja tämän jälkeen kirkko tyhjenee järjestyksessä eturiveistä alkaen.
Papilta kannattaa etukäteen kysyä, missä kirkon eteisessä on sellainen soppi, jossa hääpari voi odotella katseilta suojassa muun hääväen poistumista kirkosta. Vasta sen jälkeen hääpari astuu ulos kirkosta.
Mikäli mitään soppea ei ole, voi vihkipari jäädä toki odottelemaan hääväen poistumista ihan näkyvillekin kirkon eteiseen tai vaikkapa portaille. Tällöin kannattaa kuitenkin yrittää välttää ruuhkaa, koska kirkosta poistuva hääväki jää hyvin herkästi onnittelemaan hääparia tuohon kohtaan samalla tukkien käytävän.
Tavalla tai toisella hääparin kuitenkin yleensä kannattaa jättäytyä viimeiseksi kirkosta tulijaksi, sillä kirkon portaat ovat yksi suosituimmista kuvauspaikoista. Siihen kannattaakin jättäytyä edes hetkeksi, jotta kaikki halukkaat saavat kuvansa otettua. Lisäksi mikäli vihkiparin päälle aiotaan heittää riisiä vai jyviä tms, täytyy hääparin tulla viimeisenä kirkosta.
Riisin heitto
Tämä perinteinen hedelmällisyysriitti on tapana tehdä vihkimisen jälkeen, kun hääpari astuu ulos kirkosta tai muusta vihkimispaikasta. Riisinheiton voi jättää myös siihen, kun hääpari saapuu juhlapaikalle tai poistuu hääjuhlasta hääyön viettoon. Vaikka tavan perinteet juontavat juuri lapsilykyn varmistamisesta, on tämä ajatus aikojen saatossa hämärtynyt niin, että nykyään tämä on vain mukava tapa. Riisiä voidaan heittää, vaikka lapsia olisikin jo 6 ennestään tai tiedossa, että hääpari ei lapsia halua. Riisin sijaan voidaan käyttää montaa muutakin heitettävää, viljasta saippuakupliin:
- riisiä
- värjättyä riisiä
- kuorittuja auringonkukan siemeniä
- kauranjyviä
- vehnänjyviä
- ohranjyviä
- sesaminsiemeniä
- ruusun terälehtiä ja/tai -nuppuja
- koivunlehtiä
- kuivattuja syyslehtiä
- saippuakuplia
- paperikonfettia
- kangaskonfettia
Eri vaihtoehdoista ja niiden käyttäytymisestä on runsaasti esimerkkejä keskustelufoorumillamme.
Joidenkin kirkkojen ulkopuolella on riisin heittäminen kielletty. Mikäli kuitenkin esim. kaaso tai morsiusneito jakaa riisiä heitettäväksi, voi häävieras turvallisin mielin olettaa, että se on sallittua. Kannattaa kuitenkin varoa heittämästä riisiä kohden kirkon avonaista ulko-ovea, sillä riisit ovat hankalia siivota… Etukäteen voi harjoitella sopivaa ranneliikettä riisisateen aikaansaamiseksi niin ettei pari tunne olevansa raekuuron uhrina. Lisäyksenä vielä, että linnut eivät kuole riisiin tai muihin jyviin.
Heitettävä riisi on etukäteen voitu pakata esimerkiksi pieniin pusseihin, jotka voidaan jakaa morsiuslasten, kaason/bestmanin, seremoniamestarin tai jonkun muun toimesta joko jo kirkkoon saavuttaessa, tai sitten kirkosta ulos tullessa. Kirkkoon mennessä jakamisen huono puoli on se, että jotkut vieraista voivat näpräillä riisipussit auki seremonian aikana ja sotkea kirkon riisillä.
Riisien sijaan tai miksei lisäksikin, voi morsiuslapsi tai lapset sirotella tuoreita kukkia tai kukkien kuivattuja terälehtiä morsiusparin kulkureitille. Terälehtienkin heittäminen joidenkin kirkkojen edessä on kielletty, joten muistakaa aina varmistaa asia etukäteen. Sen voi tehdä vaikka jo kirkkoa varatessa.
Kunniakuja
Upseerihäissä upseeritoverit voivat muodostaa miekoin kunniakujan kirkon ovelle. Humoristinen kunniakuja voidaan aivan hyvin muodostaa myös vaikkapa hääparin ammattiin tai harrastuksiin liittyvästä rekvisiitasta tai mistä tahansa:
- urheilumailat/-välineet
- onkivavat
- heinäseipäät
- talikot
- lapiot
- karttakepit
- hatut (esim. opiskelu/oppiarvo)
- kissalapiot
- viulusoittimen jouset
- ratsupiiskat
- soppakauhat
- pitzalapiot
- kynttilät
- pitkät sädetikut
- soihdut/lyhdyt
- yms, vain mielikuvitus rajana
Kunniakuja kirkosta autoon voidaan muodostaa myös pelkistä ihmisistä, jolloin ihmiset voivat heitellä riisiä tms, taputtaa tai vaikkapa kilistellä pieniä kelloja hääparin kunniaksi.
Hääajoneuvo
Hääpari lähtee kirkosta pois hääajoneuvolla, joka voikin sitten olla lähes millainen tahansa:
- tavallinen koristeltu auto
- erikoisen hieno lainattu/vuokrattu auto
- limusiini
- museoauto
- vanha paloauto, poliisiauto, ambulanssi
- kupla, rättäri, tippa-renu, pallopylly-Volvo, Pyhimys-Volvo tms.
- traktori
- leikkuupuimuri
- mönkijä
- tandem-pyörä
- riksa
- moottoripyörä
- sivuvaunullinen moottoripyörä
- moottorivene
- soutuvene
- vesiskootteri
- hevosen vetämät vaunut tai reki
- koiravaljakko
- poro
- moottorikelkka tms.
Ajoneuvoa valittaessa kannattaa ottaa luonnollisesti sääasiat huomioon, samoin myös morsiamen mahtuminen ajoneuvoon laajassa puvussaan sekä asujen puhtaana pysyminen. Hääajoneuvo voi olla isien tai bestmanin yllätys hääparille, mutta kannattaa aina pitää mielessä, että kaikki morsiamet eivät tahdo tunkea tunteja tehtyä kampaustaan moottoripyöräkypärän sisälle tms.
Vaikka hääpari lähtee kirkosta ensimmäisenä, saapuvat he juhlapaikalle viimeisenä. Aikaa kulutetaan esim. valokuvauksessa, ajelemalla ympäriinsä tai vaikkapa nauttimalla virvoketta romanttisessa paikassa.
Vieraiden lähtö kirkolta juhlapaikalle
Jo etukäteen kannattaa varmistaa, että kaikki juhlavieraat löytävät juhlapaikalle. Jotkut laittavat jo kutsujen mukana kartan juhlapaikalle, joillakin se voi olla kirkko-ohjelman yhteydessä. Jos hääpari ei jaksa tai halua liittää karttaa, niin ainakin riittävän selkeä ohjeistus muuten on toivottavaa. Vaikka joku juhlapaikka olisikin erittäin tuttu paikkakuntalaisille, niin kaikki juhlavieraat eivät välttämättä ole koskaan kuulleet siitä, saati että sinne osaisivat ilman opastusta.
Hääparin vanhemmat ja vaikkapa seremoniamestari voivat myös kerätä muiden juhlavieraiden autot omien autojensa taakse hääkulkueeksi juhlapaikalle. Autojen seuraamisen helpottamiseksi niiden antenneihin on voitu sitoa lastunauharusetit tms.
Lähempänä juhlapaikkaa voidaan käyttää myös kylttejä kriittisemmissä kohdissa.
|