Avioliiton siunaaminen
Avioliitto, joka on solmittu muussa kuin evankelis-luterilaisen kirkon käyttämässä järjestyksessä, voidaan pyydettäessä siunata (KJ 2:20). Siihen ei välttämättä liity velvoitteita kirkkoon kuulumisesta eikä kansallisuudesta -se ei siis ole muodoltaan juridinen, vaan pikemminkin jumalanpalvelus, jossa solmittu avioliitto siunataan ja sen puolesta rukoillaan.
Milloin avioliiton siunaaminen?
- Kun toinen aviopuolisoista ei kuulu mihinkään kirkkoon, heidän jo solmimansa siviiliavioliitto voidaan siunata kirkossa.
- Kun toinen aviopuolisoista ei kuulu kristilliseen kirkkoon, heidän solmimansa siviiliavioliitto voidaan siunata kirkossa.
- Kun kirkollinen vihkiminen on tapahtunut muussa kristillisessä yhdyskunnassa kuin luterilaisessa kirkossa.
- Kun kaksi kirkkoon kuuluvaa ovat solmineet siviiliavioliiton (esim. ulkomailla), voivat he siunata avioliittonsa kirkossa.
- Monet monikansalliset parit avioituvat siten, että ensin avioliitto solmitaan siviilivihkimisenä toisen kotimaassa ja siellä vietetään hääjuhla sen maan suvun kesken. Myöhemmin avioliitto sitten siunataan Suomessa ja sitä juhlitaan suomalaisen suvun kanssa.
Avioliiton siunaamisen edellytykset
- Avioliitto on solmittu ennen siunaustilaisuutta juridisesti pätevällä tavalla (esim. siviilivihkiminen).
- Vähintään toisen aviopuolisoista täytyy olla kirkon jäsen.
Periaatteessa avioliiton siunaamiseen ei kuulu velvoitteita kirkkoon kuulumisesta, joten pappi voi suostua siunaamaan myös liiton, missä kumpikaan vihkipuolisoista ei kuulu kirkkoon. Käytännössä kuitenkin yleensä vaaditaan ainakin toisen kuulumista kirkkoon.
Ei juridinen tapahtuma
Koska avioliiton siunaaminen ei ole juridinen tapahtuma ja siunattava pari jo on avioliitossa, niin
- esteiden tutkimista ei tarvita
- sukunimiin ei tule mitään muutoksia
Missä avioliiton siunaus tapahtuu?
Avioliiton siunaaminen toimitetaan kirkossa tai muualla sopivassa paikassa, sen mukaan kuin pappi ja siunattavat siitä sopivat. Useimmiten siunaus tapahtuu kuitenkin kirkossa, aivan kuten vihkiminenkin.
Kuka voi suorittaa siunauksen?
Avioliiton siunaamisen voi suorittaa kuka tahansa suomalainen pappi maasta riippumatta.
Miten paikka ja siunaaja varataan?
Mikäli siunaus halutaan pitää kirkossa, niin tällöin täytyy ottaa yhteyttä sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon, minkä kirkossa siunaustilaisuus halutaan pitää. Tilaisuus voidaan pitää missä kirkossa tahansa, mutta joissakin tapauksissa muussa kuin vähintään toisen siunattavan kotiseurakunnan kirkossa pidettävistä tilaisuuksista pyydetään eri korvausta kirkon käytöstä (kts. ‘vihkikirkko’)
Papin voi varata samalla kertaa kuin kirkonkin kirkkoherranvirastosta. Mikäli siunaustilaisuus aiotaan pitää muualla kuin kirkossa, voi haluamaansa pappia tiedustella myös suoraan häneltä.
Seremonia
Avioliiton siunaamisen seremonia on haluttaessa lähes identtinen avioliittoon vihkimisen kanssa ja kaikki ulkoiset puitteet voivat olla niin samanlaiset, että asiaan perehtymätön tuskin edes huomaa eroa näiden kahden toimituksen välillä. Naisella voi olla unelmien hääpuku ja miehellä frakki, omaiset ja ystävät ovat kirkossa aivan kuten vihkimisessäkin, on häämarssit, kirkko-ohjelmat, perinteiset riisinheitot ja hääkulkuneuvot sekä juhlatilaisuus kirkko-osuuden jälkeen.
Nykytavoista ainoastaan mahdollinen morsiamen saattaminen kannattanee jättää väliin, koska siunattava pari jo on avioliitossa keskenään. Avioliiton siunaamisen kaavassa ei myöskään ole mitään kohtaa sormuksien pujottamiselle, koska sormuksethan on jo vaihdettu juridisen avioliiton solmimisen yhteydessä. Siksi ei bestmanin ole tarpeellista seistä aviomiehen vieressä. Siunattavan parin apuna ja tukena voi toki muuten olla bestman ja kaaso ja kaaso voi hyvinkin huolehtia ‘siunauskimpusta’ seremonian aikana.
Avioliiton siunaamisen kaava
Kaava on erittäin lähellä avioliittoon vihkimisen kaavaa. Käytännössä ainoastaan sormusrukous, sormuslupaukset ja avioliiton vahvistaminen on jätetty pois ja kysymysten sanamuoto on toinen.
JOHDANTO
SANA
SIUNAAMINEN
PÄÄTÖS
Yksityiskohtaiseen avioliiton siunaamisen kaavaan voit tutustua täällä.
|