Avioliiton esteiden tutkinta
Ennen vihkimistä avioliittoon (tai parisuhteen rekisteröimistä) on avioliittoon aikovien yhdessä pyydettävä esteiden tutkintaa. Esteet tutkitaan siis aina, oli kyseessä kirkollinen vihkiminen tai siviilivihkiminen.
Huom: Avioliiton esteiden tutkinta on pakollinen kaikille vihkipareille, ilman sitä ei voida vihkiä kirkollisesti eikä siviilimenoin. Käsite ‘kuulutusten hakeminen’ ei nykyään liity mitenkään avioliiton esteiden tutkintaan, vaan ‘kuulutukset’ ovat vain kirkolliseen vihkiseremoniaan liittyvä vapaaehtoinen toimi. Lisätietoa kuulutuksista täällä.
Avioliiton esteiden tutkinnan tarkoituksena on varmistaa, että avioliitolle ei ole mitään esteitä.
Kuka suorittaa tutkinnan?
- maistraatti
- se evankelis-luterilainen seurakunta, jonka jäseniä kihlakumpparit ovat tai toinen heistä on
- se ortodoksinen seurakunta, jonka jäseniä kihlakumppanit ovat tai toinen heistä on
Tutkinnan voi siis suorittaa aina myös maistraatissa, vaikka kyseessä olisikin kirkollinen vihkiminen. Mikä tahansa maistraatin 60:sta palvelupisteestä käy. Maistraattien yhteystiedot. Mikäli esteiden tutkinta on suoritettu maistraatissa mutta vihkiminen tapahtuu seurakunnassa, kannattaa todistuksen toimituksesta vihkipapille huolehtia itse tai viedä todistus vihkiseurakuntaan hyvissä ajoin.
Esteiden tutkiminen
- tutkintapyynnön täytyy olla aina kirjallinen
- tutkintapyyntölomakkeen saa maistraateista, em. seurakunnista tai netistä tulostamalla (kts. lomakkeet, sama lomake käy sekä maistraattiin että seurakuntaan)
- kihlakumppanien täytyy joko yhdessä viedä ja allekirjoittaa tutkintapyyntölomake esteiden tutkijan luona tai lomakkeen täytyy olla kahden todistajan allekirjoittama
- tutkintapyyntöä jätettäessä ei tarvitse vielä ilmoittaa tulevia sukunimiä (joissakin tapauksissa sitä on silti kysytty, mutta pakko ei ole ilmoittaa)
- joissakin seurakunnissa vihkiraamattu annetaan jo tutkintapyyntöä jätettäessä
Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta
- todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä siitä, kun tutkintapyyntö jätettiin
- todistus on voimassa neljä (4) kuukautta
- valmiin todistuksen voi noutaa, pyytää lähetettäväksi postitse kotiin tai haluamaansa paikkaan tai jättää säilytettäväksi vihkimistä varten, mikäli se tapahtuu samassa paikassa kun esteiden tutkinta
- todistus täytyy olla mukana vihkitilaisuudessa, joko itse vietynä tai esteiden tutkijan lähettämänä
Ulkomaalaisen/ulkomaalaisten esteiden tutkinta
- avioliiton esteet tutkitaan Suomen lain mukaan jos toinen kihlakumppani on Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa
- muissa tapauksissa heidän on ennen vihkimistä jätettävä esteiden tutkijalle todistus kotimaansa viranomaisilta, jossa osoitetaan, että suunnitellulle avioliitolle ei ole esteitä
- ulkomaalainen kihlakumppani tarvitsee Suomessa solmittavaa avioliittoa varten henkilöllisyystodistuksen (yli 18 vuoden ikä), todistuksen siviilisäädystään (naimaton, eronnut, leski) sekä Apostille-vahvistuksen em. todistuselle. Apostillen saa usein julkista notaaria vastaavalta viranomaiselta. Kirkollista vihkimistä varten tarvitaan lisäksi todistus kristilliseen kirkko- tai uskontokuntaan kuulumisesta.
- poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat Pohjoismaiden viranomaisten myöntämät todistukset
Esteiden tutkinta samaa sukupuolta olevien parisuhdetta rekisteröitäessä
- ei eroa millään tavalla esteiden tutkinnasta avioliittoa solmittaessa, paitsi että paikkana on aina maistraatti, ei seurakunta.
|