Puhdistus
Teksti: TUKES
Kultasepänliikkeistä on saatavilla erilaisia jalometallien puhdistukseen suunniteltuja tuotteita. Puhdistusaineet sisältävät usein terveydelle haitallisia aineita, joten niitä käytettäessä tulee käyttää myös suojakäsineitä, tuulettaa huone ja huuhdella lopuksi esineet huolellisesti puhtaalla vedellä.
Paras tulos saadaan puhdistuttamalla esineet kultasepällä. Kultaseppä voi samalla hioa pois esineiden pintaan tulleet naarmut.
Kultakorut
Mieto saippuavesi käy kullalle ja koville kiville, mutta ei huokoisille kiville tai helmille. Jos puhdistukseen tarvitaan harjaa, sen tulisi olla erittäin pehmeä.
Hopeaesineet
Hopeaesineistä kannattaa huuhtoa ensin pöly ja irtolika pois juoksevan veden alla, jotta ne eivät naarmuttaisi esineen pintaa jatkopuhdistuksessa. Puhdistukseen on suositeltavaa käyttää kultasepänliikkeistä hankittua hopeanpuhdistusnestettä, -pastaa tai -liinaa. Nesteitä käytettäessä on hyvä muistaa, että ne poistavat myös koristetummennukset esineistä.
Kannujen sisäosat voi puhdistaa astianpesuaineella, jotta sisäpintoihin ei jäisi puhdistusaineiden myrkkyjä.
Hopea-astioita ja -aterimia ei kannata pestä koneessa. Astianpesukoneen kuumuudessa kädensijojen kiinnitykset saattavat löystyä ja voimakkaasti emäksinen pesuaine syövyttää hopeaa.
Pronssiesineet
Jos lakkapinta on kulunut pois ja koru on tummunut, sen voi puhdistaa hopeankiillotusliinalla tai messingin ja kuparin puhdistusaineella. Sitä ennen loput lakkauksesta kannattaa poistaa asetonilla (kynsilakanpoistoaineella) ja lopuksi pestä koru astianpesuaineella. Kuivan esineen voi yrittää lakata uudelleen spray-metallilakalla tai värittömällä kynsilakalla.
Kunnon tarkistus
Koruista on hyvä tarkastaa tai tarkastuttaa kultasepällä aika ajoin ketjujen kunto, lukkojen toimivuus, kivien istutukset ja helminauhoissa silkkilangan kunto.
Korjaus
Näitä esineitä ei kannata yleensä korjata
- ohuet hopeiset riipusketjut
- usein katkenneet kultaketjut
- dupleeketjut
- alpakkalusikat
Muita säädöksiä ja ohjeita
Jos esineessä ei ole jalometalleissa vaadittuja leimoja, kultaseppä voi kieltäytyä kokonaan korjaamasta esinettä. Eri metallit käyttäyyvät hyvin eri tavoin, eivätkä kultakorun korjaamiseen käytettävät menetelmät ja aineet sovi esimerkiksi messingille. Jalometalliesineitä ei tule koskaan antaa kotinikkarille tinajuotoksin korjattavaksi. Tina ja lyijy pilaavat jalometallit käyttökelvottomiksi. Jätettäessä koru tai muu jalometalliesine liikkeeseen korjattavaksi, siitä pitää pyytää asianmukainen vastaanottokuitti, johon on merkitty mahdollisimman tarkat tiedot esineestä. Työstä kannattaa pyytää myös etukäteen hinta-arvio ja kysyä myös mahdollisten leimojen säilymisestä toimenpiteiden aikana. Häviävien leimojen tilalle on aina mahdollista saada uudet joko kultasepältä tai tarkastuslaitokselta.
|