Häiden muistilista (ja hääjuhlan järjestämisen aikataulu)
Minimiaika avioliiton solmimiselle on viikko, jonka kestää lakisääteinen avioliiton esteiden tutkiminen. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän extraa, joka liittyy lähinnä hääjuhlan järjestämiseen, ei sinänsä avioliiton solmimiseen. Jos karkaatte kaksin vihille, on suurin osa tämän muistilistan asioista teille tarpeettomia.
Mitä suuremmat juhlat ja mitä tarkemmat toiveet teillä on ajan, paikan tai palvelujen suhteen, sitä aikaisemmin kannattaa järjestelyt aloittaa. Vuoden tai ylikin järjestelyaika on aivan normaalia, eikä mitään ‘häähössötystä’. Jos aloittaa häiden järjestämisen vaikkapa vuotta ennen juhlapäivää varaamalla juhlapaikan ja kirkon, niin se ei todellakaan tarkoita sitä, että häitä tarvitsee suunnitella joka päivä vuoden ajan. Tosiasia vain on, että jos haluaa juuri tietyn suositun juhlapaikan, kirkon, pitopalvelun tai vaikkapa bändin juuri tiettynä suosittuna kesälauantaina, niin se on pakko varata jopa vuotta ennen, joskus jopa kahta vuotta. Jos vihkimisen ajankohdalla, vierailla, vihkipaikalla, juhlapaikalla tai pitopalvelulla ei ole mitään väliä, niin hääjuhlien järjestäminen onnistuu mainiosti vaikka viikon aikana.
Olemme listanneet yleisiä häiden järjestelyssä muistettavia asioita ohjeellisessa aikajärjestyksessä. Itselle printattava, luettelomainen muistilista löytyy täältä. Muistilistat ovat todellakin täysin ohjeellisia, sillä jokaiset häät ovat erilaiset. Ajankohta, paikkakunta, vieraiden lukumäärä, häiden tyyli ja budjetti määräävät lopulta aikataulun. Kaikki näistä asioista eivät ole teille välttämättä lainkaan tarpeellisia tai sitten juuri teidän juhlissanne on tuhat muuta muistettavaa asiaa. Jos esimerkiksi haluatte kesähäihin jäästä muovattuja joutsia, kannattaa niiden valmistaja etsiä hyvissä ajoin yms.
HETI KUN OLETTE PÄÄTTÄNEET ASTUA AVIOON
Kun päätös avioliiton solmimisesta on tehty, on ensimmäisenä tehtävänä miettiä häiden luonne. Siviilivihkiminen vai kirkollinen seremonia, salaa kahdestaan vai koko kylän kesken. Hääateria vai häävastaanotto? Tämä päätös on ratkaiseva sekä häiden aikataulun, että budjetin suhteen.
Häiden ajankohta voidaan ja täytyykin päättää mahdollisimman tarkasti heti alussa. Mikäli aiotaan järjestää kirkollinen seremonia ja/tai hääjuhlat, täytyy tarkka päivä olla tiedossa ennen palveluntarjoajien puoleen kääntymistä. Se, pidetäänkö juhlat heinäkuun toisena viikonloppuna vai lokakuun ensimmäisenä, vaikuttaa sekä palveluiden hintoihin että saatavuuteen. Häiden ajankohdalla voi olla myös vaikutusta siihen, miten moni vieras estyy tulemasta. Ajankohta täytyy sopeuttaa myös omiin ja lähipiirin lomiin.
Budjetti täytyy myös päättää/selvittää heti alussa. Itse avioliiton solmiminenhan ei maksa käytännössä mitään, juhlat maksavat. Jos varoja on sata euroa, ei koko kylää voi kutsua ruokahäihin, vaikka kuinka tekisi mieli.
Lähipiirille kertominen mahdollisimman aikaisin on sekä hyvä tapa, että hyödyllistä järjestelyjen suhteen. Hääparin vanhemmat voivat hyvinkin haluta osallistua juhlan kustannuksiin tai jopa kustantaa kaiken. Samoin on hyvä varmistaa, että ajateltu ajankohta sopii varmasti ainakin lähipiirin ihmisille.
NIIN PIAN KUIN MAHDOLLISTA / 12- 5 KK ENNEN HÄÄPÄIVÄÄ
Rekisteröidytään Naimisiin.infon keskusteluryhmään, joka on ainutlaatuinen tietopankki ja josta saa parhaat käytännön vinkit ja neuvot muilta hääpareilta ja jo naimisiin menneiltä. Siellä voit kysyä ihan mitä tahansa hääjärjestelyistä, vastauksen voit saada jo samana päivänä. Aloita keskusteluryhmässä myös oma virtuaalinen hääpäiväkirja. Parhaat hääpalveluyritykset taas löytyvät täältä.
Pyydetään avustajia ja heille jaetaan tehtävät. Kaaso, bestman ja seremoniamestari on hyvä pyytää mukaan suunnitteluun mahdollisimman aikaisin. Kaikista tehtävistä kannattaa laatia lista ja merkitä siihen, mitkä tehtävät kukin avustaja ottaa vastuulleen. Mikäli olette aikonut nakittaa esim. juhlan ruokien valmistamisen jonkun sukulaisen tehtäväksi, sopikaa asiasta mahdollisimman ajoissa.
Laaditaan vieraslista. Huomatkaa, että tähän asiaan voi yllättävän monellakin olla ‘sanansa sanottavana’... Useimmiten vieraiden lukumäärä on eniten budjettiin vaikuttava asia.
Mikäli kyseessä on kirkkohäät, varataan kirkko. Osan kirkoista voi varata jo vuotta ennen, osan taas vasta puolta vuotta ennen seremoniaa. Ottakaa yhteyttä valitsemaanne kirkkoon ja tiedustelkaa heidän käytäntöään. Suosituimmissa kirkoissa ja suosituimpina päivinä voidaan seremonioita pitää 45 min välein.
Varataan juhlapaikka. Juuri halutun juhlapaikan saaminen tiettynä päivänä voi olla se kaikkein vaikein asia. Jotkut juhlapaikat varataan tietyiksi päiviksi jo parikin vuotta etukäteen. Paikan varaus kannattaa tehdä kirjallisena, sillä lähes kaiken muun pystyy ainakin jossakin määrin sumplimaan, mutta juhlapaikan vaihtumista viikkoa ennen juhlaa ei.
Varataan pitopalvelu tai järjestetään ruokailu/kahvitus muuten. Monilla pitopalveluilla on kapasiteettia vain yhden juhlan järjestämiseen yhtenä päivänä. Koska niitä heinäkuun toisia lauantaita vuodessa ei ole kuin yksi, kannattaa tässäkin asiassa olla liikkeellä ajoissa.
Varataan valokuvaus. Studiokuvauksen ajankohta, saati sitten mahdollinen seremoniassa ja juhlapaikalla tapahtuva valokuvaus, dokumentaarinen kuvaus tai videointi täytyy varata hyvissä ajoin, jotta saataisiin aikatauluun hyvin soveltuvat kuvausajat.
Varataan bändi/musiikki. Mikäli juhliin on ajateltu yhtyettä, solistia tai ulkopuolista tiskijukkaa, kannattaa heihin olla yhteydessä mahdollisimman ajoissa. Suosituimmat ajankohdat menevät nopeasti myös heiltä.
Morsiuspuvun miettimisen ja erilaisten vaihtoehtojen kartoittamisen voi aloittaa hyvissä ajoin. Morsiuspukumuoti vaihtuu vuosittain melko vähän, joten edellisen vuoden malli voi olla edullinen ostos. Morsiuspukuliikkeet myyvät edellisen vuoden mallit alennuksella yleensä syyskuusta lähtien. Uudet mallit saapuvat liikkeisiin yleensä tammi-maaliskuussa. Morsiuspuvun ostaminen/teettäminen/vuokraaminen yli puolta vuotta ennen häitä ei ole mitenkään tavatonta. Jos mieleinen puku osuu kohdalle, niin mitä sitä enää pähkäilemään. Useimmilla hääpukutehtailla on tilauspuvun toimitusaika 16 viikkoa, joten vähintään ennen sitä kannattaa pukukierrokset aloittaa. Näin tehden on tehtailta mahdollista tilata mikä tahansa malli omassa koossa, vaikka sitä ei myymälöistä löytyisikään.
Varataan häämatka ja hääyön viettopaikka. Mikäli aikomus on lähteä häämatkalle heti häiden jälkeen, kannattaa haluamanne kohteen ja hotellin varmistamiseksi matka varata mahdollisimman aikaisin. Mikäli hääyö on aikomus viettää hotellin sviitissä tms., täytyy sekin varata hyvissä ajoin.
Varataan kuljetukset. Hääparin kuljetukset kirkkoon, kirkosta juhlapaikalle ja juhlista hääyön viettopaikkaan täytyy suunnitella ja tehdä asianmukaiset varaukset. Myös mahdollinen juhlaväen bussikuljetus tms. kannattaa varata tässä vaiheessa.
Varataan häätaulun tekijä, mikäli hääkimpusta aiotaan kuivattaa taulu muistoksi.
4-1 KUUKAUTTA ENNEN HÄÄPÄIVÄÄ
Hankitaan esteettömyystodistus (/haetaan kuulutukset). Avioliiton esteiden tutkimista pyydetään joko sulhasen tai morsiamen kotipaikkakunnan väestörekisterin pitäjältä (maistraatista). Ev.lut.-kirkon jäsenet voivat käydä myös jomman kumman kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa. Esteiden tutkinta kestää viikon ja todistus on voimassa neljä kuukautta. Varatkaa myös vihkipappi. Huom! Esteiden tutkinta on aina pakollinen, oli kyseessä sitten siviili- tai kirkkohäät tai parisuhteen rekisteröinti! Vaikka unohtaisitte kaiken muun, niin esteiden tutkintaa ei saa unohtaa, sillä ilman sitä ei avioliittoa voi solmia!
Morsiuspuvun ja asusteiden valinta. Mikäli morsiuspuku ei jo ole työn alla tai varattuna, kannattaa se tehdä heti. Puvun teettäminen kestänee neljä kuukautta ja tilattavien pukujen toimitusaika on yleensä 8 - 16 viikkoa. Myös vuokrapuku ja kaikki asusteet kannattaa valita viimeistään tässä vaiheessa. Suunnittele myös mahdollinen kaason ja morsiustyttöjen pukeutuminen.
Sulhasen pukuvalinta. Nykyään enemmistö sulhasista ostaa tumman juhlapuvun, sillä sille on varmasti myös jatkokäyttöä. Kesän pukumallistot tulevat myymälöihin tammi-maaliskuussa ja liikkeellä kannattaa olla välittömästi, jotta omaa kokoa vielä löytyy.
Kutsukortit. Suunnitellaan, tehdään tai tilataan kutsukortit. Kutsut on hyvä lähettää vieraille 6-8 viikkoa ennen hääpäivää.
Sormukset. Jos sormus aiotaan teettää, kannattaa aikaa varata enemmän kuin ostettaessa valmis sormus. Huomaa, että kultasepänliikkeessä ei välttämättä ole hyllyssä jokaista mallia kaikissa kokoluokissa vaan oikea koko täytyy tilata. Älä siis jätä sormusasiaakaan viimeiselle päivälle.
Varataan kampaaja ja kosmetologi.
Tilataan hääkakku.
Papin ja kanttorin kanssa sovitaan seremonian harjoitusajankohdasta, vahvistetaan kirkon varaus, sovitaan vihkikaavasta sekä häämarsseista.
Mahdolliset lahjalistat mietitään ja jätetään haluttuihin liikkeisiin. Liikkeisiin jätettävän lahjalistan sijaan voi listan tai toivomukset antaa kaasolle tai morsiamen äidille. Pääasia on, että vieraat voivat joltakin henkilöltä tiedustella hääparin toiveita.
Hääpäivän ohjelma suunnitellaan yhdessä kaason, bestmanin ja seremoniamestarin kanssa.
Koristeiden suunnittelu ja valmistus kirkkoon, kuljetusvälineisiin ja juhlapaikalle aloitetaan.
Ohjelmalehtiset, menukortit ja kirkko-ohjelmat suunnitellaan, tilataan tai valmistetaan. Muista mahdolliset ajo-ohjeet vieraille.
KUUKAUSI ENNEN HÄÄPÄIVÄÄ
Morsiuskimppu suunnitellaan ja sovitaan myös muista kukkakaupan palveluista.
Koekampaus ja -meikkaus. Muista ottaa mukaan kuva puvusta sekä hiuskoriste.
Orkesterin/DJ’n kanssa sovitaan häävalssista, muusta musiikista ja tarkasta aikataulusta.
Varmistetaan lopullinen vieraslista. Otetaan yhteyttä niihin kutsuttuihin, jotka eivät ole ilmoittaneet mitään tulostaan.
Varataan majoitus niille vieraille, jotka sitä tarvitsevat.
Pitopalveluun ilmoitetaan lopullinen vierasmäärä ja heidän kanssaan sovitaan tarjoilun yksityikohdista.
Istumajärjestys juhlapaikalle laaditaan ja tehdään paikkakortit. Jos juhla on ravintolassa, pyydetään heiltä pöytäkartta.
Hankitaan loput somistustarvikkeet ja sovitaan kirkon ja juhlapaikan koristelujen ajankohdasta.
Hääpukujen lopullinen mittasovitus.
Hankitaan huomenlahjat, mahdolliset lahjat avustajille kiitokseksi, vieraskirja juhlapaikalle sekä tehdään mahdolliset opaskyltit.
Sormus (tai sormukset) noudetaan kaiverrettuna.
Varmistetaan vielä kerran kaikki varaukset, päivämäärät ja kellonajat!
HÄIDEN ALUSVIIKOLLA
Kenraaliharjoitus (ei välttämätön) kirkossa. Ilmoitetaan vihkivälle papille valituista sukunimistä.
Morsiuspuvun ja asusteiden sovitus vielä kerran. Totutellaan kenkiin.
Sulhanen käy parturissa.
Varmistetaan yksityiskohdat vielä kerran avustajien kanssa.
Varmistetaan vielä kerran kaikki sopimukset ja aikataulut.
HÄÄPÄIVÄNÄ
Aikataulut on laadittu riittävän väljiksi, jotta kaiken voi hoitaa hätäilemättä. Aikataulujen liika tiukkuus kiristää jännityksen takia jo muutenkin tiukalla olevaa pinnaa. Samoin pienetkin vastoinkäymiset voivat saada kohtuuttomat mittasuhteet omassa mielessä liian kiireen takia.
Opasteet juhlapaikalle laitetaan avustajien toimesta joko edellisenä iltana tai juhlapäivän aamuna.
Noudetaan morsiuskimppu ja muut kukat.
Hääkampaus ja -meikkaus. Muista ottaa mukaan hiuskoriste ja huntu.
Valokuvaus. Muista ottaa mukaan sekä sormus että hääkimppu, mikäli kuvaus on ennen seremoniaa.
Pukeudutaan rauhassa. Morsian mieluusti kaason kanssa, sulhanen bestmanin.
Vihkipaikalle lähdetään ajoissa. Auto voi sammua, kuljettaja eksyä...ihan mitä tahansa voi sattua. Jos aikataulu on taas riittävän väljä, ei tällaisetkaan asiat haittaa.
Nautitaan seremoniasta täysin rinnoin.
Nautitaan hääjuhlasta, ystävistä, sukulaisista ja koko ainutlaatuisesta päivästä. Ei murehdita järjestelyistä, avustajat ja palveluntarjoajat pitävät kyllä niistä huolen.
Nautitaan hääyöstä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Rauhoitutaan, rentoudutaan ja nautitaan rauhasta. Ei masennuta, vaikka ei jaksettaisi tehdä muuta kuin rojahtaa nukkumaan.
HÄIDEN JÄLKEEN
Huomenlahja on mukava tapa, kenelläpä naisella liikaa jalokiviä olisi... Nykyään myös sulhaselle voidaan antaa joku mieleinen pieni muisto.
Hääkimppu lähetetään häätaulujen tekijälle kuivattavaksi mahdollisimman nopeasti.
Juhlapaikan jälkisiivouksesta huolehtivat ne henkilöt, jotka ovat tähän etukäteen suostuneet.
Opasteet juhlapaikalle poistetaan.
Palautetaan vuokravaatteet ja -tarvikkeet.
Lähetetään kiitoskortit vieraille ja heille, jotka eivät juhlaan päässeet, mutta muistivat vaikkapa sähkeellä.
Kiitetään jälleen kerran avustajia ja lähipiiriä. Annetaan vaikkapa pienet lahjat, viedään ravintolaan syömään tms. Tavarat tai tarjoilu eivät kuitenkaan ole tärkeintä, vaan vilpitön kiitos.
Ilmoitetaan nimenmuutoksista tarpeellisille tahoille.
Kerrotaan hääpäivän kokemuksista Naimisiin.infon keskusteluryhmässä :-).
Totta on, että hääpäivä on vain yksi päivä ihmisen elämässä. Kuitenkin juuri tuo päivä säilyy muistoissa läpi elämän, toisin kuin tuhannet muut päivät.
“Kokonainen elämä rakentuu yksittäisistä elämyksistä. Omien elämystemme laatuun voimme itse vaikuttaa.”
|