Hääbudjetti

Aivan toisin kuin sitoutumiskammoinen kumppanisi voi väittää, harva asia nykyään on yhtä halpaa kuin avioliiton solmiminen. Se kun ei maksa yhtään mitään.

Avioliiton esteiden tutkinta, kirkollinen seremonia tai siviilivihkiminen ovat kaikki ilmaisia. Sormustakaan ei välttämättä tarvitse, tai sen voi tehdä hernekeittopurkin avausrenkaasta. Kultaisia sormuksiakin saa alkaen 30 eurolla, joten se siitä kalleudesta. Kaikki muut kulut ovat extraa, joiden määrästä päättää pari itse.

Avioliiton solmimisessa eivät hienot vaatteet, kalliit sormukset, sadat vieraat ja notkuvat pöydät ole lainkaan välttämättömiä. Toisaalta kyllä kannattaa miettiä jättääkö käyttämättä näin hyvän tilaisuuden juhlia. On hassua, että ennen juhlittiin enemmän kuin nykyään, vaikka nyt meillä olisi paljon enemmän aikaa ja rahaa. Toki me ‘juhlimme’ ja ‘biletämme’ jatkuvasti, mutta kuka meistä muistaa mitään erikoista edes viimekertaisesta ‘bilettämisestä’, saati että tällaisista ‘juhlista’ jäisi elämyksiä, joista koko elämämme kuitenkin muodostuu.

Häät voivat olla meille nykyihmisille ainoa tilaisuus todella juhlia! 50-vuotispäivät ja omat hautajaiset voivat olla sitten seuraava tilaisuus, mutta kumpikaan niistä ei välttämättä ole yhtä iloinen tapahtuma kuin häät. Ja omissa hautajaisissa ei oikein tahdo itse enää päästä mukaan tunnelmaan...

Vaikka avioliiton solmiminen on ilmaista, niin juhliminen ei. Se, miten paljon omat juhlanne tulevat maksamaan, riippuu täysin omista valinnoistanne. Hääbudjetin alaraja on 0 euroa, eikä ylärajaa ole. Siksi ei voi yleisesti sanoa, mitä hääjuhlat tulevat maksamaan.

Erinomaista tietoa todellisista, toteutuneista hääbudjeteista saatte keskustelufoorumiltamme. Lisäksi olemme tehneet muutaman keksityn esimerkkibudjetin eri vierasmäärille. Huomatkaa kuitenkin, että paljon todellisemman kuvan saatte lukemalla keskustelupalstaamme.

Printattavan budjetointilistan saat täältä. Siihen on kätevää merkitä oma budjetti ja seurata sen toteutumista. Lista on myös näppärä muistilista siitä, mihin kaikkeen voi halutessaan hääbudjetin käyttää.

 Säästövinkkejä pähkinänkuoressa

  • Rekisteröidy keskustelufoorumillemme. Sieltä löydät satojatuhansia viestejä ja tuhansia muita hääpareja, joiden vinkkien avulla pystyt säästämään todella monessa asiassa.
  • Keskittykää siihen, mikä on juuri teille tärkeätä. Moneen teille merkityksettömään asiaan saa huomaamattaan hukattua paljon rahaa.
  • Karsikaa rohkeasti. Hyvin harva asia häissä on ‘pakollinen’.
  • Käyttäkää suhteitanne hyväksenne.
  • Tehkää paljon itse. Askartelu voi olla mukavaa ja sen avulla voi säästää monessa asiassa. Muistakaa kuitenkin, että raha ei ole kaikkea. Ihminen voi tehdä itselleen vaikka umpisuolen leikkauksen, mutta se ei ole välttämättä järkevää. Omien ja läheisten hermoja säästääkseen kannattaa osa tehtävistä antaa suosiolla alan ammattilaisten hoitoon. Minkä rahassa voikin menettää, voi sen saada moninkerroin takaisin rauhallisena olona ennen juhlia ja niiden aikana.
  • Miettikää ajankohtaa. Entäs jos pitäisittekin häänne joskus muulloin, kuin heinäkuisena lauantaina? Pitämällä häät sesongin ulkopuolella voitte säästää juhlapaikassa, tarjoiluissa, bändin palkkiossa, kuvaajan palkkiossa, vaatteiden hinnassa ja monessa muussa asiassa.
  • Miettikää juhlapaikkaa. Suurilla paikkakunnilla ovat monet hinnat korkeammat, juhlapaikan vuokrista pitopalvelun hintoihin. Voiko miettimäänne juhlapaikkaan viedä omia juomia vai täytyykö kaikki ostaa paikan päältä jne.
  • Ruoka ja juomat, erityisesti alkoholi, ovat usein ne suurimmat menoerät. Miettikää, miten juuri näissä asioissa voisitte säästää.
  • Kilpailluttakaa palveluntarjoajia. Pyytäkää kirjalliset tarjoukset ja tutkikaa niiden sisältö huolella. Parhaat hääpalveluyritykset löydätte täältä.
  • Häämatka. Teettekö häämatkaa ja jos teette, sisällytetäänkö se budjettiin vai pidetäänkö se erillisenä? Voisiko häämatkan tehdä myöhemmin ajankohtana, kun matkoja saa edullisemmin?
  • Vaikka rahalla saakin ja hevosella pääsee, niin koko juhlien tarkoitus kannattaa pitää mielessä. Haluavatko vieraat ihan oikeasti tulla vain kuuntelemaan Jari Sillanpäätä, vai juhlimaan kanssanne tätä ainutlaatuista päivää? Riittäisikö sen toteuttamiseen vähempikin?

Suurimmat menoerät

Kuten printattavasta budjetointilistastamme näet, voi oman budjettinsa räjäyttää monin tavoin. Muutama menoerä on kuitenkin yleensä muita suurempi.

Juhlapaikan vuokra voi vaihdella huomattavasti, paikalliselle nuorisoseuralle maksettavasta muutamasta kymmenestä eurosta aina juhlakartanolle maksettavaan yli tuhanteen euroon. Joistakin paikoista ei tarvitse maksaa vuokraa lainkaan, mikäli ottaa ruokailun samasta paikasta. Myös vuokraehdoissa voi olla budjettiin vaikuttavia eroja. Toisiin sisältyy esim. astiat, toisiin saa viedä omat juomat, joihinkin taas sisältyy pelkkä paikan vuokra.

Suurin menoerä yleensä on ruoka ja juomat. Vaikka joku tuttu tekisikin ruuat, niin jo pelkästään raaka-aineet maksavat. Lisäksi voi tulla astiavuokrat, tarjoiluhenkilökunta, pöytäliinat, hääkakku ja vaikka mitä. Ruoka-asioita kannattaa miettiä tarkkaan ja kysyä tarjouksia monesta paikasta. Ruokalistassa voi käyttää luovuuttaan ja aina voidaan miettiä, tarvitseeko lämmintä ruokaa olla juhlissa lainkaan. Voisiko lämmin ruoka olla kerralla tehtävää paellaa, pyttipannua tai vaikka kokonainen härkä? Vai otetaanko koko tarjoilu ravintolasta, jonka menusta voi saada hyvän tarjouksen? Entäpä jos täytetään pakastimet itse tehdyillä laatikoilla tai vaikkapa karjalan piirakoilla? Mahdollisuuksia on monia.

Alkoholi maksaa. Ja mitä enemmän vieraita, sitä enemmän se maksaa, sillä sitä varmemmin joukkoon eksyy lörppähuulisia serkkuja ja setiä. Alkoholikuluja voidaan pienentää muutamalla keinolla. Ensinnäkin voidaan miettiä, voidaanko viettää täysin alkoholittomat juhlat. Kovin usein tähän ratkaisuun ei päädytä, sillä alkoholi ‘kuuluu’ häihin enemmän tai vähemmän. Viinejä voi tehdä itse ja sahti sopii hyvin kesähäihin. Suuremmat määrät alkoholia voi hyvinkin kannattaa tuoda Tallinnasta tai Saksasta. Mikäli juhla järjestetään ravintolassa, on kätevä tapa myös tarjota vieraille kuohuviinimaljat sekä viiniä ruokien kanssa, mutta sitten illan läträykset jokainen maksaa omasta pussistaan.

Sormukset maksavat juuri niin paljon kun niihin rahaa haluaa laittaa. Kauniita kultasormuksia saa jo 30:lla eurolla eikä ylärajaa ole. Sormusten hintoja kauhistellessa kannattaa kuitenkin muistaa, että ne tulevat olemaan sormessa koko loppuelämän. Jos kuitenkaan rahaa unelmien sormukseen ei nyt kerta kaikkiaan ole, niin voi sen hankkia sitten myöhemminkin. Uusi sormus voidaan siunata kirkossa sitten tulevaisuudessa, mikäli tämä on tärkeää.

Pukeutumisessa saa morsian tuhlattua paljon sulhasta enemmän. Miehenkin kannattaa nykyään ostaa hääpukunsa, ellei kyseessä ole frakki tai saketti. Miesten tummalle juhlapuvulle tulee käyttöä varmasti jatkossa, joten puvun ostaminen on säästämistä. Morsiamen vaihtoehtoina on puvun lainaaminen, käytettynä ostaminen, itse tekeminen, ompelimossa teettäminen, vuokraaminen tai valmispuvun ostaminen. Edullisinta yleensä on lainaaminen tai itse tekeminen, kalleinta valmispuvun ostaminen. Huomaa kuitenkin, että mikäli myyt valmispuvun häiden jälkeen, oikeasti ‘menettämäsi’ summa voi olla alle puolet puvun ostohinnasta.

Musiikkiakaan ei saa ilmaiseksi, ainakaan mikäli ei sukulaisilla ole omaa bändiä tai kotistereoiden voima ei riitä juhlatilaan. Bändien/artistien hinnat luonnollisesti vaihtelevat paljonkin. Jos ette halua elävää musiikkia, niin aina voitte myös vuokrata kunnolliset äänentoistolaitteet ja pyytää wannabe-dj -serkkua levyjä pyörittämään.

Kukkiin saa myöskin halutessaan upotettua rahaa. Morsiuskimppu, heittokimppu, morsiusneitojen kukat, vieheet, kirkon kukkakoristeet, hääpaikan kukkakoristeet, hääparin pöytäkoriste ja hääkulkuneuvojen koristeet eivät ole aivan ilmaisia. Kukkabudjettia voi yrittää pienentää käyttämällä luonnonkukkia. Kannattaa aina kuitenkin muistaa, että ammattilainen osaa myös valita ja laittaa kukat niin, että ne kestävät hyvinä koko hääjuhlien ajan.

Mitä enemmän vieraita, sitä enemmän menee rahaa erilaisiin kortteihin (kutsu/kiitos), ohjelmalehtisiin ja hääkaramelleihin. Itse askartelemalla voi säästää, mutta myös postituskulut vievät osansa.    

Esimerkkibudjetti 20 - 50 hengen häille
Esimerkkibudjetti 100 hengen häille
Printattava hääbudjetointilista

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info