Vihkiminen muualla maailmassa
Suomen kansalainen voi solmia avioliiton ulkomailla kyseisen maan lakien ja määräysten mukaisesti. Vihkijänä toimii tällöin kyseisen maan kirkkokunta pappi tai siviiliviranomainen, jolla on vihkimisoikeus. Myös avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu asianomaisen maan lakien ja määräysten mukaan.
Esteettömyystodistus Suomen rekisteriviranomaiselta
Ulkomaan viranomaisen suorittamaa avioliiton esteiden tutkintaa ja vihkimistä varten Suomen kansalainen tarvitsee yleensä myös omalta rekisteriviranomaiseltaan (seurakunta tai maistraatti) esteettömyystodistuksen. Tämä todistus on kuusikielinen.
Suomessa esteettömyystodistuksen saa yleensä viikon kuluttua siitä, kun on pyytänyt avioliiton esteiden tutkintaa ja se on voimassa neljä kuukautta. Ulkomaan viranomaisen suorittama avioliiton esteiden tutkinta voi kestää useita viikkoja. Aikaa on siis syytä varata riittävästi.
Avioliiton rekisteröiminen lainvoimaiseksi
Jotta avioliittotieto voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee henkilön toimittaa alkuperäinen ja asuinmaassa virallisesti laillistettu avioliittotodistus kotikunnan maistraatille. Koska avioliittotodistus on laadittu yleensä antomaan kielellä, tulee avioliittotodistus olla tarvittaessa virallisen kääntäjän kääntämä, joko suomeksi tai ruotsiksi.
Ulkomailla asuva henkilö voi toimittaa avioliittotodistuksen lähimpään Suomen edustustoon (http://www.formin.finland.fi/), hänen on samalla täytettävä lomake ” Ilmoitus ulkomailla vihitystä Suomen kansalaisesta ”, joka liitetään alkuperäiseen todistukseen. Lomake on saatavissa tällä hetkellä vain edustustoista. Sen jälkeen asiakirjat lähetetään virkateitse Suomeen.
Mikäli sukunimi on muuttunut avioliiton yhteydessä ja avioliittotodistus lähetetään suoraan maistraattiin on suositeltavaa liittää lomake ”Sukunimen valinta vihkimisen yhteydessä”. mukaan. Lomake löytyy lomakeosiosta.
Laillistaminen/Legalisoiminen
Jotta ulkomailla (paitsi Pohjoismaat) laadittu ulkomaan viranomaisen antama asiakirja saisi tarkoitetun oikeusvaikutuksensa Suomessa, on asiakirja laillistettava tai legalisoitava.
Asiakirjan laillistaminen on asiakkaan oikeusturvaan liittyvä toimenpide, jolla varmistetaan se, että todistuksen antajalla on oikeus antomaassa maan lakien mukaan tällaisen todistuksen antamiseen ja että se on annettu oikean sisältöisenä ja on pätevä asiakirja antomaassa. Esimerkiksi vihkitodistuksessa on tärkeää, että vihkijänä toimineella henkilöllä on oikeus maansa lakien mukaan vihkiä.
Laillistaminen tehdään kahdella eri tavalla riippuen siitä, onko kyseinen maa allekirjoittanut Haagin yleissopimuksen vuodelta 1961 vai ei.
Laillistaminen Apostille-todistuksella
Asiakirja laillistetaan ns. Apostille -todistuksella (leima tai paperinen todistus), jos maa on liittynyt Haagin yleissopimukseen vuodelta 1961. Maat, jotka ovat liittyneet tähän Haagin sopimukseen löytyvät internetistä osoitteesta http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.authorities&cid=41 ( Convention of 5 October 1961 Abolishing the Requirement of Legalisation for Foreign Public Documents), josta myös saa tietoja siitä, mikä viranomainen tällaisen todistuksen antaa eri sopimusmaissa.
Laillistaminen ilman Apostille-todistusta
Ellei asiakirjan antajana ollut maa kuulu Haag-sopimuksen piiriin, laillistetaan asiakirja niin, että antajamaan ulkoministeriö laillistaa asiakirjan oikean viranomaisen antamaksi ja sen jälkeen tuossa maassa toimivaltainen Suomen edustusto laillistaa asiakirjan liittämällä asiakirjaan todistuksen tuon ulkoministeriön virkamiehen oikeuden antaa tällaisia todistuksia.
Mikäli sukunimi on muuttunut avioliiton yhteydessä, on suositeltavaa liittää lomake ”Sukunimen valinta vihkimisen yhteydessä” mukaan.
Lisätietoja maistraatin sivuilta
|