Jump to content
Naimisiin.info

Uuden sukunimen ilmoittaminen työpaikalla


Guest Slemmy

Recommended Posts

En äkkiseltään löytänyt vastaavaa threadia...

Olemme avomieheni kanssa aikeissa virallistaa liittomme maistraatissa vuoden päästä, mutta häitä juhlimme suuremmalla kokoonpanolla vasta kahden vuoden kuluttua. Haluaisimme, että juhlaväelle tulee tuolloin yllätyksenä, että tosiasiassa juhlistammekin heidän kanssaan 1-vuotis hääpäiväämme.

Muut pulmat olemme jo ratkoneet, mutta eräs asia vielä kaihertaa mieltämme. Onko minun tulevana vaimona ilmoitettava uusi sukunimeni työnantajalle saman ajan puitteissa, kun korttien ja passitietojen päivitys tulee tehdä, vai voinko tehdä sen vasta varsinaisen hääjuhlan jälkeen? Nimi- ja avioliittolaista ei moista nippelitietoa silmääni osunut.

Link to comment
Share on other sites

Pykälistä en tiedä, mutta veikkaisin, ettei ilmoittamiselta oikein voi välttyä. Työnantaja makselee kuitenkin kaiken maailman veroja ja muita virallisia maksuja paikkoihin, joiden rekistereihin nimitieto päivittyy suoraan väestörekisteristä. Luulen siis, että asia pompsahtaa jotakin kautta työnantajan eteen, vaikka ei aktiivisesti itse tiedottaisikaan.

Link to comment
Share on other sites

Ihan näin äkkiseltään sanoisin, että kyllä se täytyy ilmoittaa, että palkkakuitit yms. tulee sit oikeella nimellä.. Vaikea sanoa näin ammattiasi tietämättä, että kuinka kannattaisi toimia, mutta voithan esim. kysyä pomoltasi, sopisiko jos esiinnyt kuitenkin vuoden vanhalla sukunimelläsi tai onko ammattisi sellainen, että pystyt "salaamaan" asian, jos et asiasta tee mitään hälyä..

Link to comment
Share on other sites

Olisiko mahdollista, että vaihtaisit nimesi vasta sitten myöhemmin?

Pakkotilanteessa kyllä, mutta mieheni haluaisi meidän olevan samannimisia alusta lähtien (ja se olisi ihana juttu myös mun mielestä). Toisaalta ajattelin vaihtoehtoa, että ottaisin aluksi yhdistelmänimen ja poistaisin tyttönimeni sitten juhlien jälkeen.

Muokattu: , käyttäjä: Slemmy
Link to comment
Share on other sites

Mahtaakohan monellakaan työnantajalla päivittyä tiedot automaattisesti väestörekisteristä, en usko mutta...muutamia asioita tulee mieleen.

Vuodenvaihteen palkka- ja vakuutusilmoitusten yhteydessä ainakin voi tulla sekaannuksia, jos nimi ei täsmää viralliseen nimeen. Uusi verokortti tulee automaattisesti uudella nimellä, jolloin se aiheuttaa hämmennystä kenen verokortti on. Sotulla ei ole kovinkaan helppo paikallistaa oikeaa henkilöä, jos on paljon työntekijöitä.

Työterveyshuollon yhteydessä asia tulee myös esiin ja mahdollisesti aiheuttaa sekaannusta. Mahdolliset liiton maksut alkaa tulla eri nimellä jne

Nimenmuutoksen salaaminen työnantajalle voi olla myös jonkin sortin luottamuskysymys. Itselle ainakin heräisi kysymysmerkkejä työntekijän osalta, miksi työnantajaa ei ole informoitu virallisista henkilötietojen muutoksista, oli salaamisen syy sitten mikä tahansa.

Link to comment
Share on other sites

^^ aattelin ihan siltäkin kannalta että salaisuus säilyisi. Ajokortissa ja passissa ja kaikissa korteissa on kuitenkin sitten uusi nimi ja virallista postia tulee sillä varmasti myös.. Samaa mieltä oon Lebbiksen kanssa noihin työjuttuihin liittyvissä seikoissa.

Harmillinen tilanne, koska tilanteessasi olisi varmaan ihanaa vaihtaa nimi jo heti vihkimisen jälkeen :-X voi tosin olla, että joutuu valitsemaan onko tärkeämpää olla samannimisiä alusta lähtien vai pitää asia salassa.. Riski kun asian palastumisesta on olemassa.

Muokattu: , käyttäjä: juillet
Link to comment
Share on other sites

En tiedä millaisissa hommissa aloittaja on valtiolla, mutta jos toimit virkavastuulla ja allekirjoitat esim. virallisia pöytäkirjoja/päätöksiä/tms. niin kyllä ne pitää allekirjoittaa sillä virallisella nimellä. Eli tuossa vaiheessa käy selville viimeistään. Muuten ollaan laittomilla vesillä ja siitä ei varmaan työnantaja tykkää jos ja kun asia selviää.

Suoraan asia ei varmaankaan valtionkaan palkkahallintoon tai HR-osastolle väestötiedoista päivity.

En oikein ymmärrä logiikkaa tässä takana. Miehelle on tärkeää ilmeisesti että teillä on sama nimi ja olette sen nimisiä alusta saakka, mutta kuitenkin haluatte vuoden verran salailla tätä asiaa. Miksi?

Muoks: jos otat aluksi yhdistelmänimen, niin silloin tämä nimi kokonaisuudessaan on virallinen nimesi ja sitä on samalla tavalla käytettävä noissa virallisissa asiakirjoissa. Et voi allekirjoittaa niitä vain tyttönimelläsi, koska se ei ole enää virallinen sukunimesi. Epävirallisissa yhteyksissä sitä voi toki käyttää yksinkin. Tai niin ilmeisesti osa tekee. Mutta tosiaan ihan yhtä lailla tuolloin tulee esiin se, että olet mennyt naimisiin ja muuttanut sukunimesi.

Muokattu: , käyttäjä: Lainie
Link to comment
Share on other sites

En oikein ymmärrä logiikkaa tässä takana. Miehelle on tärkeää ilmeisesti että teillä on sama nimi ja olette sen nimisiä alusta saakka, mutta kuitenkin haluatte vuoden verran salailla tätä asiaa. Miksi?

Ei kaikkien asioiden tarvitse olla loogisia. Meidän mielestämme elämän täytyy sisältää myös ihania ja ainutlaatuisia juttuja, joita voi hymyssäsuin muistella vielä eläkeiässä! Ja tulitpa juuri maininneeksi samaan hengen vetoon tuon itse pointin: olisihan se saavutus pitää asia salassa ja olla silti aviopari ihan sukunimeä myöten. Siinäpä sitä yllätystä!

Vaatinee tämä asia paljon järjestelyjä, mutta uskon, että hyvin suunniteltuna voi myöskin toteutua. Asiakirjojen ym. allekirjoittamiset ovat tietysti päivän selviä juttuja, mutta kuten aloituksessanikin pohdin, lain kanta on tässä asiassa epäselvä.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...