Pilkettä Kirjoitettu February 16, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 16, 2009 heippaOnko joku valmistanut vierteestä sahtia häihin? Pidämme vanhanajan "talonpoikasihäät" ja ajatuksena valmistaa sahtia n.40hlölle. Vinkkejä ja kokemuksia tästä? Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nanny Auvomieli Kirjoitettu February 17, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 17, 2009 Meillä on aina joka juhlissa, jouluna ym. tarjottu sahtia.Sahtikauppiaalta vaan vierrettä ja kuplimaan.Muistakaa että eripaikkakuntien sahti on aivan erilaista kuin toisaalla.On myös naistensahtia joka on makeampaa.Kunhan annatte hitaasti käydä, ettekä pilaa makuaprosenttien hakemisella.Vaikka en paljon perinteitä häissäni harrastakkaan, tämä on ehdoton pakko.Voi, mummu teki juhlapyhiksi sahtia oman saunanvesipadassa ja suodatti katajanoksien läpi. Tuoksu oli taivaallinen.Tulipas herkät muistot mieleen. Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilkettä Kirjoitettu February 18, 2009 Kirjoittaja Raportoi Share Kirjoitettu February 18, 2009 Hei ja kiitos vastauksesta. Hyvä vinkki tuo katajanoksat. Haemme vierteen Lammin sahdista, kun on sukulaisen mökkipaikkakunta. Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helmi-- Kirjoitettu February 18, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 18, 2009 Tämä olikin ihan uutta minulle: miten tuo sahdin valmistus käytännössä itse tapahtuu? (Jos joku jaksaisi selittää mitä se vierre tarkoittaa... olen sahtiuntuvikko.) Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilkettä Kirjoitettu February 19, 2009 Kirjoittaja Raportoi Share Kirjoitettu February 19, 2009 Hei helmiEnpä itsekään ole vielä tutustunut sahdin valmistuksen saloihin, mutta uskon, että sieltä mistä vierteen hankkii, niin saa ohjeet valmistukseen. Maalaisjärjellä ajateltuna luulisin valmistuksen tapahtuvan vähän samaan tapaan kuin oluenkin ja ns. vierre lienee ikäänkuin juoman "juuri" kuin ruisleivässä ikään. Sahti ei kuuleman mukaan säily kauaa, joten se pitää laittaa käymään n.viikko ennen häitä. Jos joku tietää niin mielelläni kuulen minäkin Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helmi-- Kirjoitettu February 19, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 19, 2009 Kiitos selvennyksestäPilkettä!Täytyypä pistää korvan taakse tuo sahdin omakätinen valmistus. Sahti on ollut yhtenä juomahankintavaihtoehtona häihin, mutta taitaa olla itse valmistettuna huomattavasti halvempaa kuin Alkosta ostettuna. Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nanny Auvomieli Kirjoitettu February 20, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 20, 2009 Sahdin valmistus nopeastiEnsin sahtikuurna kuumaan veteen likoamaan. (Se oli ennen puinen ja kuivuessaan puut kutistuvat)Maltaat saunanpataan imeltymään. Täytyi olla tarkkana etteivät kiehuneet kypsäksi, vaan imeltyivät.Kuurnaan kuumassa vedessä lionneita olkia ja katajanoksia.Mäski päälle ja kuurnan pohjassa oleva reikään kangasta ja siitävierre pääsi virtaamaan.Hiivaa ja käymään.Nykyään ostetaan vierre valmiina ja ostaessa siihen sekoitetaanhiiva ja sitten vesilukko päälle ja kuplimaan.Todellakin on varottava ettei käytä kaikkea makeutta prosenteiksi. Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.