Jump to content
Naimisiin.info

Nimien järjestys kutsuissa ym.


Aurelia

Recommended Posts

Olen viime aikoina lähettänyt useitakin kutsuja ja kiitoskortteja eri perhejuhliin ja pohtinut aina samaa juttua. Eli missä järjestyksessä etiketin mukaan pariskunnan nimet tulisi laittaa, niin kutsuttavien kuin kutsujien? Perhejuhlan tyyppisissä tilanteissahan asialla ei niin ole väliä ja kukin saa laittaa miten parhaaksi näkee, mutta kiinnostaisi kuulla miten homma tulisi hoitaa ns. virallisen tai perinteisen etiketin mukaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Entä jos on sellainen tilanne, että miespuolinen kutsuttava on hääparille paljon läheisempi kuin tämän tyttöystävä tai puoliso? Täytyykö naisen nimi silti laittaa ensimmäiseksi, vaikka ei edes juuri tuntisi ko. henkilöä?

Me laitettiin vastaavissa tapauksissa ensimmäisenä juurikin sen läheisemmän ihmisen nimi, oli hän sitten mies tai nainen. Samoin laitettiin miehen nimi ensin, jos pariskunta ei asu yhdessä ja mies on se "varsinainen" kutsuttava, jonka osoitteeseen kutsu laitetaan.

Link to comment
Share on other sites

Oletteko laittaneet perheille meneviin kutsuihin myös lasten nimet? Tarkoitan siis, että mitä kirjoitetaan kuoreen. Toinen vaihtoehto on esim. Matti ja Maija Meikäläinen perheineen. Mutta mun mielestä on jotenkin tyhmää kirjoittaa tuo "perheineen" tai "+perhe" etenkin silloin, jos on kyse vain yhdestä lapsesta.

Link to comment
Share on other sites

Yleensä laitetaan "Matti Meikäläinen perheineen". Ei siis molempien nimiä, jos käytetään 'perhe' -sanaa.

Voisi laittaa siis näin:

Matti Meikäläinen perheineen

TAI

Maija ja Matti Meikäinen + Mikko (yksi lapsi)

TAI

Maija ja Matti Meikäläinen + lapset (useampi lapsi)

Link to comment
Share on other sites

Entäs sitten kun pariskunta ei ole naimisissa (siis eri nimet) ja lapset on naisen?

Meillä sanotaan tuota porukkaa Kiljusiksi ;) ja he tietävät sen. Ovat siis oikeasti häihin kutsuttavia. Ajattelin laittaa huumorilla kuoreen että "Koko Kiljusten porukka" tms. Mutta miten siis laitettaisiin virallisesti?

Link to comment
Share on other sites

Etiketistä ei tietoakaan, mutta laittaisin varmaan että:

Maija Meikäläinen ja Tauno Teikäläinen

+ lapset

Musta siinä kutsussa ei ole niin oleellista se, että kumman ne lapset ovat. Etenkin kun harvoin lapsia kutsussa nimetään.

Link to comment
Share on other sites

Etiketin mukaan se luullakseni on alaikäiset kotona asuvat lapset, mutta kyllä mä oletan että "perheineen" sisältää kaikki samassa taloudessa asuvat ikään katsomatta. Näin toimin lähettäessäni siskolleni kutsun; heidän yksi lapsistaan on 18v. ja asuu siis kotona. En kuvittelekaan jättäväni hänet kutsumatta (vielä vähemmän kun kutsu koskee hänen muita alaikäisiä sisaruksiaan) ja pöljää olisi lähettää samaan osoitteeseen kaksi eri kutsua.

Link to comment
Share on other sites

Itse lähetin kaikkien nimillä kutsut perheille, joissa on vielä kotona asuvia mutta täysi-ikäisiä lapsia:

Maija ja Matti Meikäläinen

Minna Meikäläinen ja Heikki Heikäläinen

Mikko Meikäläinen

Mallitie 123

12345 Mallila

Maija ja Matti ovat siis aviopari, Minna ja Mikko heidän täysi-ikäisiä lapsiaan ja Heikki on Minnan vakiintunut poikaystävä.

Näin siis, koska olisi ollut hölmöä lähettää kolmekin kutsua samaan osoitteeseen.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

En tiedä onko etiketin mukaan oikein, mutta me laitoimme aina ensin sen "pää"kutsuttavan nimen. Eli jos pariskunnan mies on sukua/ystävä, niin miehen nimi ensin ja jos taas pariskunnan nainen on sukua/ystävä, niin naisen nimi ensin. Näin toimimme riippumatta siitä, että onko pariskunta naimissa vai ei.

Link to comment
Share on other sites

Muoks: Safira ehti väliin. Komppaan siis häntä.

Mä laittaisin kyllä avioparinkin kutsuun ensiksi sen nimen kenen johdosta ovat kutsun saaneet, eli sen puoliskon joka on joko ystäväsi tai sukulainen (Maija ja Matti meikäläinen, jos Maija on morsiammen ystävä. Tai tädin nimi + tädin miehen nimi, silloin kun täti on sukua)

Itsestäni tuntuisi hassusta esim. kutsua naispuolinen työkaveri ja hänen puolisonsa, jota en juurikaan tunne kutsulla, jossa miehen nimi olisi ensin.

Jos esim. ystäväpariskunnasta molemmat ovat yhtä läheisiä ystäviä teille, niin silloin on varmaankin maku asia kumpi tulee ensin.

Valistakoon joku muakin virallisesta etikettisäännöstä, jos sellainen on. Tuleeko siis sen kaavan mukaan aina muotoon "Herra ja Rouva Sejase" vai noin kuin yllä.

Muokattu: , käyttäjä: Loopie
Link to comment
Share on other sites

Näin meilläkin eli pariskunnista laitettiin ns. pääkutsuttavan nimi ensimmäiseksi ja avo- tai aviopuolison nimi toiseksi (omien vanhempien tapauksessa äitien nimet ensimmäiseksi...). Tosin niille, joilla on lapsia, käytimme muotoa "[ns. pääkutsuttavan nimi] perheineen", jotta kuoreen ei olisi tullut useiden nimien litaniaa (kutsu kun ei ollut rajattu perheen aikuisiin!).

Muoks: niin ja mitään "herra ja rouva" -titteleitä ei todellakaan käytetty, koska se olisi tuntunut läheisten ihmisten kanssa ihan pöhköltä jäykistelyltä, vaikka etikettisäännöt sanoisivat mitä ;)

Muokattu: , käyttäjä: tammikuu09
Link to comment
Share on other sites

Tällaisen löysin, kun asia oikein alkoi askarruttamaan.. Olen aina luullut, että naisen nimi tulee ensin etiketin mukaan. Tässä nyt leinee kuitenkin oikein. Kovin moni ei kuitenkaan taida muutenkaan viedä häitään läpi kaikkia etikettijuttuja noudattaen, joten eiköhän kutsukuorienkin kirjoittamisessa voi käyttää sitä mallia, mikä itsestä tuntuu luontevimmalta?!

Tämä löytyi amoriinin sivuilta:

Kuorien osoittamisessa voi noudattaa seuraavaa, yleisesti hääkutsuissa käytettävää yleisohjetta.

Aviopari, joista miehellä on arvonimi, ei lapsia:

Majuri ja Rouva Matti Meikäläinen

Aviopari, joista naisella on arvonimi, ei lapsia:

Pappi Minna Meikäläinen & Matti Meikäläinen

Edelliset lapsineen:

Majuri ja Rouva Matti Meikäläinen perheineen

Aviopari, ei lapsia:

Minna & Matti Meikäläinen

Aviopari lapsineen, sama sukunimi:

Minna & Matti Meikäläinen perheineen

Avopari, lapset, eri sukunimet:

Minna Meikäläinen & Matti Mattila, Jenni & Juha Meikäläinen

Aviopari, jolla sekä omia, että yhteisiä lapsia:

Minna Meikäläinen & Matti Meikäläinen, Jenni & Juha Meikäläinen, Mikko Matinpoika.

Yhdessä asuva pari, ei naimisissa:

Ensin läheisempi, sitten tämän kumppani

Seurusteleva henkilö seuralaisen kanssa:

Matti Meikäläinen avec

Avec tarkoittaa "kanssa", kutsuissa "seuralaisen kanssa", joten sanaa "ja" ei käytetä enää lisänä.

Samassa taloudessa asuu useampi henkilö, jotka eivät ole saamaa ydinperhettä:

Minna & Matti Meikäläinen, Isoäiti Meikäläinen, Matin veli Meikäläinen, Jenni & Juha Meikäläinen (lapset)

Tai: Minna & Matti Meikäläinen perheineen, Isoäiti Meikäläinen, Matin veli Meikäläinen

Tai pelkästään: Meikäläisen perhe

Yhdistelmänimi ja erinimisiä lapsia:

Minna Meikäläinen-Heikäläinen & Matti Heikäläinen, Jenni Meikäläinen & Juha Heikäläinen (lapset)

Jos kirjoitetaan pelkästään "perheineen", tämä koskee virallisesti vain ydinperheen samassa taloudessa asuvia ihmisiä, mutta koska ihmiset ymmärtävät asiat eri tavalla, kannattaa mainita kutsutut nimeltä, varsinkin jos koko saman talouden väkeä ei kutsuta!

Jos kyseessä on kutsu, joka esitetään työporukalle, suuremmalle joukolle opiskelutovereita tai harrastusryhmälle, on ymmärrettävämpää, että kutsu ei koske puolisoita, seurustelukumppaneita ja heidän lapsiaan. Silloin kannattaa kutsu antaa ennemminkin henkilökohtaisesti osoitettuna koko porukalle tyyliin: Karvakuonot Koirakoulun mimmit! Minna, Sanna, Anna, Helena, Jutta, Virpi, Liisa, Marketta, Tiina, Pirkko ja Eeva. Kutsumme teidät nimeltä mainitut… Näin ei jää epäselväksi ketä kutsutaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Jos kirjoitetaan pelkästään "perheineen", tämä koskee virallisesti vain ydinperheen samassa taloudessa asuvia ihmisiä, mutta koska ihmiset ymmärtävät asiat eri tavalla, kannattaa mainita kutsutut nimeltä, varsinkin jos koko saman talouden väkeä ei kutsuta!

Olen ollut mukana äidilleni osoitetussa kutsussa, vaikka omaa taloutta on tullut pyöritettyä jo aika monta vuotta. Ei ole jäänyt edes mieleen koskiko kutsu myös avomiestäni, todennäköisesti kyllä. Ei tuntunut olo "varsinaisesti" kutsutulta vaan viime hetken lisäykseltä - luultavasti olisin ollut vähintäänkin yhtä tervetullut kuin äitini ja kyse oli ehkä ajattelemattomuudesta tai todella väärässä paikassa säästämisestä - mutta nyt kun asiasta kuuli suullisesti että "saatiin muuten kutsu" mutta en sitä itse kuitenkaan saanut, pöydän reunalle tiedoksi ja muistutukseksi, ei se kauaa mielessä pysynyt enkä meinannut muistaa edes vastata siihen. (En muuten mennyt.) Kutsujana siis itseni ikäinen serkku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...