Jump to content
Naimisiin.info

Kasvisruokia


sampukka

Recommended Posts

Tässä on nyt yksi oikein herkullisen kasvisvoileipäkakun ohje. En ole kokeillut tätä itse, joten en voi laittaa tähän tarkkoja määriä, mutta katsoin sujuvasti vieressä ja avustin, kun anoppi tätä teki ;-)

ANOPIN KASVISVOILEIPÄKAKKU (nimikin on itseannettu, heh)

- "Kuori" paahtoleivistä reunat (muistaakseni pistettiin 4 paahtoleipää peräkkäin ja 3 kerrosta eli 12 leipää yhteensä...)

- Voitele paahtoleivät kevyesti kasvisliemellä pullasutia käyttäen molemmin puolin

TÄYTE:

- hienonna purjo ja paprikaa yleiskoneen avulla kevyesti (varo tekemästä niistä vetistä mössöä!)

- lisää kurkkusalaattia, sinappia ja ketsuppia

- lisää ainakin purkillinen (valkosipuli- tai maustamatonta) Hovi-juustoa ja majoneesia niin että seos on hyvin levitettävää

- mausta! (paprikaa, valkosipulia...)

- levitä täytettä voileipäkerroksien väliin

- kiedo voileipäkakku tiukasti kelmuun ja aseta se yöksi kylmään kevyen painon alle

KORISTELUTAHNA:

- maustamatonta Hovi-juustoa ja majoneesia, ketsuppia, sinappia ja mausteita

- levitä tahna voiveitsellä ympäri kakkua (kun olet ottanut siitä kelmut pois, asettanut tarjoiluvadille ja mahdollisesti leikannut sen reunoja siistimmäksi)

- koristele esim. kurkulla, minitomaateilla, herneenversoilla, oliiveilla, viinirypäleillä jne.

Jos joku kohta jäi epäselväksi, niin kysykää toki lisää. Toivottavasti nyt muistin kaiken... Kannattaa tehdä koekakku ennen H-hetkeä, sillä voileipäkakut taitaa olla aikamoinen taidelaji. Kertokaa sitten, että kelpasiko häävieraille! :-)

Terv. Kilkame

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Miksi tehdä pahaa  :-/ voileipäkakkua, kun helpommalla pääsee ostamalla muutaman patongin ja vaikka purkkihummusta tai tekee jotain ihanaa oliivitahnaa siihen kaveriksi...?

Useimmat kaverini ja itse (vegaaneja plus taviskasvissyöjiä) ainakin koskevat voileipäkaakkuun vain pitkällä tikulla...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Aurinkoinen kasvissosekeitto

1 l vettä

4 paloiteltua porkkanaa

2 paloiteltua perunaa

150 g paloiteltua kukkakaalia

5 cm pala paloiteltua purjosipulia

1 paloiteltu sipuli

½ pkt sulatejuustoa

1 kasvisliemikuutio

1 tl yrttimaustetta

suolaa

basilikaa, rakuunaa, chilijauhetta, mustapippuria

Lisää paloitellut kasvikset ja kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Keitä kasviksia noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta kypsät kasvikset liemessään ja mausta seos maun mukaan.

Lisää sulatejuusto ja keitä keittoa välillä hämmentäen kunnes juusto on sulanut seokseen tasaisesti.

Link to comment
Share on other sites

Balsamicoparsaa  

   

1 nippu tuoretta vihreää tankoparsaa (n. 500g)

0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä

parmesanjuustoa

Kastike:

2 rkl balsamiviinietikkaa

1 rkl vettä

1 dl punaista paprikaa pieninä kuutioina

suolaa

mustapippuria

0,5 dl öljyä

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Huuhtele parsat. Leikkaa parsoista kova kantaosa pois, kuori ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Valuta parsat kuiviksi puhtaan pyyhkeen päällä.

Nostele parsat lautaselle ja kaada päälle kastike.

Ripottele pinnalle paahdettuja pinjansiemenet ja höylää päälle vielä muutama parmesanlastu.

Tarjoa vastapaistetun leivän kanssa.

Link to comment
Share on other sites

Bataatti-omenavuoka

2-3 bataattia (n. 700 g)

n. 50 g voita tai margariinia

2 vihreää omenaa

1 dl kaurahiutaleita

0,75 dl fariinisokeria

0,5 tl kanelia

0,25 tl muskottipähkinää

suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori bataatit, puolita ne ja viipaloi noin puolen senttimetrin paksuisiksi lohkoiksi. Kuori omenat ja lohko ne 4-5 osaan. Sekoita sokeri, kaneli ja muskottipähkinä. Lado voideltuun vuokaan puolet bataattilohkoista. Ripottele päälle suolaa ja puolet sokeriseoksesta sekä muutama nokare voita. Lado seuraavaksi vuokaan ensin omenalohkot ja sitten loput bataatit. Ripota päälle suolaa ja loppu sokeriseoksesta. Sirottele päällimmäiseksi kaurahiutaleet. Viimeistele voinokareilla. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Lusikoi sen jälkeen vuoan pohjalle valunutta nestettä bataattien päälle ja jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä ja kypsiä. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi broileri- tai kalkkunaruuan kanssa. Vuoka sopii myös jälkiruuaksi vaikkapa vaniljajäätelön kera tarjottuna. Jälkiruuaksi valmistettaessa voi sokerin määrää hieman lisätä.

Link to comment
Share on other sites

Chili sin carne

1 dl keitettyjä mustia papuja

1 dl keitettyjä valkoisia papuja

pala purjoa

0,5 sipulia

2 porkkanaa

50 g selleriä

50 g palsternakkaa

1 rkl öljyä

1 tl paprikajauhetta

1 prk tomaattipyreetä

5 dl vettä

1 tl suolaa

1 tl oreganoa

0,5-1 tl chilimausteseosta

0,5 tl juustokuminaa

mustapippuria

1 rkl tuoretta korianteria

3 rkl maissitärkkelysjauhoa

Huuhtele pavut ja liota niitä yön yli. Huuhtele liotetut pavut ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Puhdista ja suikaloi purjo ja lohko muut kasvikset.

Kuumenna öljy padassa. Lisää paprikajauhe ja kasvikset purjoa lukuunottamatta. Kääntele kasviksia öljyssä viitisen minuuttia.

Lisää tomaattipyree, vesi ja mausteet. Hauduta pataa noin 10 minuuttia.

Lisää vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelysjauho, suikaloitu purjo ja pavut. Hauduta ruokaa silloin tällöin sekoittaen vielä viisi minuuttia.

Tarjoa ruisriisin ja salaatin kanssa.

Link to comment
Share on other sites

Chilillä maustettu uuniperuna

4 annosta

4 isoa uuniperunaa (esim. Rosamunda)

ruokaöljyä

1 punainen chilipaprika

pala purjoa tai 2 kevätsipulia

1 valkosipulin kynsi

1 dl kevytranskankermaa

suolaa

juustoraastetta

Pese perunat huolellisesti, ja laita ne uuninkestävään vuokaan. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Valmista sillä aikaa kastike. Poista chilipaprikasta siemenet, silppua purjo tai kevätsipulit ja kuori valkosipuli.

Pehmitä kasvikset öljyssä paistinpannussa.

Lisää murskattu valkosipulin kynsi ja ranskankerma. Jäähdytä.

Ota perunat uunista ja leikkaa perunoista ohut kansiviipale irti.

Hienonna kansipalat ja perunoista koverrettu sisus.

Sekoita perunamurske kastikkeen joukkoon ja jaa se koverrettuihin syvennyksiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kuorruta 225 C uunissa, noin 5 minuuttia.

Link to comment
Share on other sites

Corn-flakes -porkkanakebab

1 dl murskattuja maissihiutaleita

1 muna

1/2 dl porkkanasosetta tai -raastetta

1 rkl ohrakas-jauhoa

paistonkestäviä varrastikkuja

Lisäkkeet:

2 rkl kermaviiliä (mausta)

tai 1 rkl hilloa

tai 1 rkl suklaakastiketta

salaatti, tomaatti tai kurkku

Valmistusaineet sekoitetaan keskenään. Muotoillaan kepab-kepakoita ja paistetaan uunissa kullanruskeiksi (paahtamatta). Varrastikku työnnetään kepabiin ennen paistamista

Link to comment
Share on other sites

Curryperunat

2 pss (á 400 g) pakasteperunaa (kuutioita tai lohkoja)

2 rkl currytahnaa (hot tai medium currypaste)

(TAI 2 tl öljyä, n. 0,25 tl chilijauhetta, 2 tl jauhettua inkivääriä, 2 tl curryjauhetta, 1-2 tl kurkumaa, 0,5 suolaa)

1-2 dl vettä

2 dl ruokajogurttia

0,5 tl kuminansiemeniä

Kuumenna paksupohjainen kasari ja kuullota siinä currytahnaa. Jos et käytä tahnaa,kuumenna öljy kasarissa ja kääntele mausteita hetki kuumassa öljyssä.

Lisää hieman sulaneet perunat ja sekoita hyvin. Kaada kattilaan hiukan vettä, jotteiperunat pala pohjaan.

Anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää jogurtti kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä vielä noin 5 minuuttia.

Ripottele pinnalle kuminansiemenet. Tarjoa lisänä salaattia ja ruisleipää.

Link to comment
Share on other sites

Fenkoli-maissikeitto

1 fenkoli

2 porkkanaa

1 pieni kesäkurpitsa

1 sipuli

öljyä

8 dl vettä

200g tuoreita maissinjyviä

2-3 valkosipulin kynttä

1 kasvisliemikuutio

0,5 tl mustapippuria rouhittuna

suolaa

kirveliä tai persiljaa

Halkaisen fenkoli neljään osaan ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

Suikaloi porkkanat ja kesäkurpitsa. Kuori ja silppua sipuli.

Kuullota fenkolia, porkkanoita ja sipulia kattilassa tilkassa öljyä n. 2-3 minuuttia. Lisää vesi ja anna kiehua noin 5 minuuttia.

Lisää maissi, kesäkurpitsa, hienonnetut valkosipulinkynnet, kasvisliemikuutio ja mausteet. Anna kiehua noin 10 minuuttia.

Tarkista maku ja lisää valmiin keiton pinnalle kirveli- tai persiljasilppua.

Link to comment
Share on other sites

Fenkolinmakuinen kukkakaalipaistos

1 keskikokoinen kukkakaali

1 pieni kesäkurpitsa

1 salaattifenkoli

250 g herkkusieniä

1 tl suolaa

Kuorrutuskastike:

6 tomaattia

1 rs (250g) sulatejuustoa

suolaa

kirveliä

Paloittele kukkakaali, viipaloi kesäkurpitsa ja suikaloi salaattifenkoli ohuiksi suikaleiksi. Paloittele sienet neljään osaan.

Freesaa kasvikset pannulla ja mausta suolalla.

Kaada kasvikset voideltuun uunivuokaan.

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja laita pannuun yhdessä sulatejuuston kanssa.Kuumenna seos ja mausta.Kaada kastike vuokaan kasvisten päälle.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Link to comment
Share on other sites

Grillattua munakoisoa ja tomaattia

2 pientä munakoisoa

2 pihvitomaattia

2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna

Marinadi:

3 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

mustapippuria

Kuumenna grilli keskilämpöiseksi.

Sekoita marinadin ainekset keskenään.

Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja sivele viipaleet puolella määrällä marinadikastiketta.

Grillaa munakoisot molemmin puolin kultaisiksi. (noin 3 minuuttia/puoli)

Viipaloi tomaatit ja asettele ne tarjoilulautaselle grillattujen munakoisoviipaleiden kanssa. Kaada loput marinadikastikkeesta viipaleiden päälle ja anna niiden marinoitua tunnista kahteen.

Ripottele basilikaa viipaleiden päälle ennen tarjoilua.

Sopii hyvin liharuoan lisäkkeeksi, salaattipöytään tai sellaisenaan leivän kanssa.

Link to comment
Share on other sites

Grillatut munakoisoviipaleet

4 annosta

2 munakoisoa

4 rkl Teriaki-kastiketta

2 rkl seesamin siemeniä

Leikkaa munakoisot pituussuuntaan noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Pistele haarukalla ja voitele leikkauspinnat kastikkeella. Ripota pinnalle seesamin siemeniä. Grillaa ritilän reunalla lempeällä lämmöllä noin 5 minuuttia / puoli. Mausta suolalla, jos on tarpeen.

Link to comment
Share on other sites

Grillatut maissintähkät

tuore maissintähkä/ruokailija

sulatettua voita

(valkosipulia)

yrttisuolaa

Poista maissista suojuslehdet ja rihmat.

Sivele maissintähkät sulatetulla rasvalla. Ripottele pinnalle hieman yrttisuolaa.

Grillaa tähkiä 15 minuuttia käännellen miedolla lämmöllä.

Voit maustaa voisulan halutessasi valkosipulilla

Link to comment
Share on other sites

Grilliperunaviipaleet

2-3 kpl hyvin pestyä vanhaa perunaa/ruokailija

öljyä

yrttejä

suolaa, pippuria

Leikkaa perunat 3-4 paksuhkoksi viipaleeksi ja sivele leikkauspinnat öljyllä.

Nosta perunaviipaleet grilliritilälle tai halsteriin ja grillaa miedohkolla lämmöllä noin 20 minuuttia välillä käännellen, kunnes perunaviipaleet ovat pehmeitä. Mausta kypsymisen loppuvaiheessa.

Kun käytät uusia perunoita, kypsymisaika on lyhyempi

Link to comment
Share on other sites

Grillitomaatit

6 annosta

6 isoa pihvitomaattia

1 tl sitruunapippuria

1 tl basilikaa

1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

125-250 g sinihomejuustoa

Leikkaa tomaateista ohuesti kansi pois. Koverra siemenet teelusikalla. Käytä sisus esim. pizzaan tai sosekeittoon. Ripottele mausteet ja valkosipuli tomaattien sisään. Paloittele juusto ja täytä tomaatit. Nosta tomaattikansi päälle. Pyöräytä tomaatit folioon ja nosta muurinpohjapannulle tai grillin reunalle kypsymään. Tarjoa grillimakkaran tai lihan lisäkkeenä.

Vinkki: Voit valmistaa grillitomaatit myös uunissa 250 asteessa noin 25 minuuttia.

Link to comment
Share on other sites

Hapanimelät punasipulit

4 annosta

4 punasipulia

3 dl kasvislientä

1 rkl balsamiviinietikkaa

2 tl sokeria

2 valkosipulin kynttä

1 tl timjamia

0,5 tl suolaa

(mustapipuria)

Leikkaa sipulit pituussuunnassa viipaleiksi.

Hauduta sipuleita balsamiviinietikalla ja sokerilla maustetussa kasvisliemessä noin 15 minuuttia.

Lisää mausteet. Anna hautua vielä hetki ja tarkista maku.

Tarjoa lämpimänä lisäkkeenä.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...
  • 2 years later...
Miksi tehdä pahaa  :-/ voileipäkakkua, kun helpommalla pääsee ostamalla muutaman patongin ja vaikka purkkihummusta tai tekee jotain ihanaa oliivitahnaa siihen kaveriksi...?

Useimmat kaverini ja itse (vegaaneja plus taviskasvissyöjiä) ainakin koskevat voileipäkaakkuun vain pitkällä tikulla...

Älä yleistä. Mä ainakin rakastan kunnolla kostutettua ja runsastäytteistä voileipäkakkua :) Btw, purkkihummus on aina ihan hirveää! Tekisin kyllä ite about minuutissa öljystä ja kikherneistä parempaa.

Ylläoleva ohje voileipäkakun ohje vaikuttaa tosi hyvältä :) Kannattaa muistaa vaan, että tosiaan niitä vegaanejakin on, joille tuo ohje ei sovellu, mutta ilmoittavat kyllä varmasti ruokavaliostaan ennakkoon.

Ja sitten salaattiin voi laittaa esim. kidneypapuja, kikherneitä, savutofua tai soijasuikaleita, jos ruokaisaa haluaa. Tai vaikka kaikkia :P

Mä oon ainakin onnellinen, että joku oikeesti ajattelee meitä kasvissyöjiäkin ja kyselee täällä ohjeita jonkun niinkin isotöisen kuin voileipäkakun tekemiseen!

Link to comment
Share on other sites

Millaisella täytteellä ootte paprikat täyttänyt? Me valmistettiin koe-erä kasvisvaihtoehtoja, ja täytteenä oli pinaatti-smetana-feta sekä riisi-tomaatti-basilika/yrtti ja päälle reilusti juustorastetta.

Mä oon täyttänyt vaan soijarouhe-riisi-sipulilla. Kuulostaa hyvältä noi sunkin :) Mun mies varmaan rakastais tota pinaatti-smetana-fetaa :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...