Jump to content
Naimisiin.info

Maidotonta ja munatonta ruokaa


Heja

Recommended Posts

Eräs vieraistani on maito ja muna-allerginen  :D (siis kananmuna...) ja hänelle pitäisi nyt keksiä jokin ihana vaihtoehto hääkakulle. Leipomosta näyttivät sellaista hevosenkengän muotoista lehtitaikinan tapaisesta tehtyä leivonnaista, mutta se oli melko mauton ja hieman arkipäiväinen.

Osaakos kukaan jelppiä? Joko leivoksen nimellä tai jopa reseptillä, jotta voisi tehdä toistekin samaa kyseiselle kaverille.

Link to comment
Share on other sites

Tää ohje oli amoriinin sivuilla, en kyllä tiiä millasta mahtaa tulla...

Maidoton/munaton/gluteeniton täytekakku 10-15:lle

Pohja: 100 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

1 dl keitettyä perunasurvosta (tai 1 banaani)

1 ½ dl perunajauhoa

1 ½ dl Hirssinen-leivontajauhoa

1 tl leivinjauhetta

¾ dl kuumaa vettä

Kostutus: omenamehua tai muuta vaaleaa mehua

Väliin: omena- tai marjasosetta

Päälle: puolukka- tai muu marjakiisseli

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää perunasurvos tai survottu banaani. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos vuorotellen kuuman veden kanssa taikinaan. Kaada taikina hyvin voideltuun Puuro-Hirssisellä leivitettyyn vuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin puoli tuntia.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan ja kostuta esim. omenamehulla. Levitä täytteeksi omenasosetta, aprikoosisosetta, marjoja, banaania tai kreemitäytettä. Kuorruta kakku sakealla, jäähtyneellä puolukkakiisselillä tai kreemitäytteellä.

Kreemitäyte I:

250 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

1 dl vettä

Keitä vesi ja sokeri keskenään. Anna jäähtyä.

Kreemitäyte II:

4 dl vaaleaa mehua

2 rkl perunajauhoa

100 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

Sekoita perunajauhot kylmään nesteeseen. Keitä seos ja anna jäähtyä. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää vaahtoon kiisselintapainen seos vähitellen koko ajan vatkaten.

Hinta-arvio n. 10 €/kakku  

Link to comment
Share on other sites

Tällainen ohje löytyy, alkuperäinen taitaa olla peräisin Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen sivuilta tms. Itse en ole kokeillut tätä ohjetta.

Sitä vähän ihmettelen, ettei tuossa ohjeessa ole leivinjauhetta. Itse ehkä laittaisin (vajaan) teelusikallisen leivinjauhetta tuohon mukaan. Ja margariiniksi tietysti jotain maidotonta margariinia.

Mokkapalat

50 g sulatettua margariinia

1 1/2 dl kaura-/soija-/riisimaitoa tai vettä

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniliinisokeria

3 dl vehnäjauhoja

1/2 dl kaakaojauhetta

Kuorrutus:

2 dl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta

2 -3 rkl kylmää kahvia

3 rkl sulatettua margariinia

Pinnalle kookoshiutaleita tai nonparelleja.

Sekoita sula rasva ja neste. Sekoita joukkoon kuivat aineet siivilän läpi. Kaada taikina uunivuokaan (n. 20 x 20 cm) leivinpaperin päälle ja paista 175 C n. 10 min.

Sekoita kuorrutuksen aineet. seos on notkeaa. Levitä seos hiukan jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele päälle kookoshiutaleita tai nonpparelleja. Anna pinnan kovettua ja leikkaa neliöiksi.

Juhlavamman version varmaan saisi, jos tekisi tuosta pohjasta vaikka sydänmuotilla otettuja sacher-tyylisiä leivonnaisia aprikoositäytteellä ja kuoruttaisi maidottomalla suklaalla. Tai miksei voisi tehdä pienen kakunkin.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Aivan pakko vastata! Itse ihastuin maito-ongelmaisena tällaiseen kakkuun - ja niin ovat kyllä kaikki sitä maistaneetkin langenneet siihen...kakku on maidoton ja munaton.

Raikas hyytelökakku

(maidoton, 14 annosta)

Pohja

200g kaurakeksejä (esim. Kantolan)

75g maidotonta margariinia

Täyte

4dl vispautuvaa kauravaniljakastiketta  (GoGreen)

1dl sokeria

2tl vanilliinisokeria

1,25dl persikka-soijajogurttia (Tofu soija persikka)

3rkl sitruuna- tai appelsiinimehua

6 liivatelehteä

Pinnalle

2prk mangososetta(lastenruokahyllystä)

Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu rasva.

Leikkaa leivinpaperista n. 22-24 cm kokoisen irtoreunaisen vuoan pohjan

kokoinen pala. Painele keksiseos vuoan pohjalle. Valmista täyte. Liota

liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 min. Vatkaa vaniljakastike

kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla. Sekoita

joukkoon persikkajogurtti. Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota

kiehuvaan sitruuna- tai appelsiinimehuun. Kaada hieman jäähtynyt

liivateseos ohuena nauhana huolellisesti sekoittaen täytteen joukkoon.

Kaada täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka ja anna hyytyä jääkaapissa

muutaman tunnin ajan. Levitä mangosose hyytyneen kakun päälle. Anna

hyytyä vielä seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja nosta

tarjoiluvadille.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Huomioittehan rakkaat naikkarit sen, että maidoton ja täysin laktoositon ovat kaksi eri asiaa! Laktoosittomille pitää olla laktoosia 0g, mutta maidottomalle ei ole saanut käyttää mitään mikä sisältää (myöskin mahdollisesti) maitoa! Eräs tuttuni on joutunut ymmärtämättömien kokkien takia useasti sairaalaan. Hän ei siis voi syödä ruokaa, mikä on ollut vaikkakin vähän kosketuksessa maidollisen ruoan kanssa. Laktoosi-intolerantikoillehan tulee yleensä vain vatsavaivoja, mutta maitoallerginen voi pahimmassa tapauksessa jopa kuolla!

..eli tarkastattehan varmaksi itsellenne, kummasta tapauksesta on kysymys ennekuin teette ruokia..

Mutta asiaan: meillä oli munattomalle tehty oma keksi-pohjainen kakku, sen lisäksi omaa pullaa ja jotain muutakin oli, en vain muista enää mitä ;)..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...
Guest Allergiakakku(Guest)
Tää ohje oli amoriinin sivuilla, en kyllä tiiä millasta mahtaa tulla...

Maidoton/munaton/gluteeniton täytekakku 10-15:lle

Pohja: 100 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

1 dl keitettyä perunasurvosta (tai 1 banaani)

1 ½ dl perunajauhoa

1 ½ dl Hirssinen-leivontajauhoa

1 tl leivinjauhetta

¾ dl kuumaa vettä

Kostutus: omenamehua tai muuta vaaleaa mehua

Väliin: omena- tai marjasosetta

Päälle: puolukka- tai muu marjakiisseli

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää perunasurvos tai survottu banaani. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos vuorotellen kuuman veden kanssa taikinaan. Kaada taikina hyvin voideltuun Puuro-Hirssisellä leivitettyyn vuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin puoli tuntia.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan ja kostuta esim. omenamehulla. Levitä täytteeksi omenasosetta, aprikoosisosetta, marjoja, banaania tai kreemitäytettä. Kuorruta kakku sakealla, jäähtyneellä puolukkakiisselillä tai kreemitäytteellä.

Kreemitäyte I:

250 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

1 dl vettä

Keitä vesi ja sokeri keskenään. Anna jäähtyä.

Kreemitäyte II:

4 dl vaaleaa mehua

2 rkl perunajauhoa

100 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

Sekoita perunajauhot kylmään nesteeseen. Keitä seos ja anna jäähtyä. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää vaahtoon kiisselintapainen seos vähitellen koko ajan vatkaten.

Hinta-arvio n. 10 €/kakku  

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Guest Ötökkä(Guest)
Hmm...Itse olen työpaikoissani taas törmännyt sellaisiin ihmisiin jotka eivät tiedä ovatko laktoosi-intolerantikkoja vai maito-allergisia. Monesti ihmiset joilla on laktoosi-intoleranssi sekoittavat nämä asiat toisiinsa  :P

Ja tosiaan kannattaa varmistaa kumpi on kyseessä

Tai sitten syynä voi olla se, että laktoosi-intolerantikko pyytää kaiken varalta maidotonta ruokaa, sillä silloin hän jopa saattaa saada laktoositonta. (Tosin oikealle maitoallergikolle se ei välttämättä kävisi, kun kuitenkaan aina ei ymmärretä että laktoositon ja maidoton ei ole sama.) Jos taas pyytää laktoositonta, saa yleensä hylaa tai sellaista, jossa on "vain pikkaisen" tavallista kermaa tai maitoa. Näin ainakin minun kokemukseni mukaan. ;) Itse olen monesti törmännyt siihen, että esim. ravintolahenkilökunta kuvittelee laktoosittoman olevan samaa kuin maidoton - "on se juusto maidotonta" tai voissa paistettua väitetään maidottomaksi... ja hylaa puolestaan luullaan laktoosittomaksi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

î, noinhan se juuri on, ärsyttävää.

Vinkkinä muuten (vaikka tämä vanha keskustelu onkin), että  Eläinoikeusfoorumilta http://www.oikeuttaelaimille.net/foorumi/i...hp?showforum=51 (ja jonkin verran myös Vegaaniliiton sivuilta http://www.vegaaniliitto.fi/) löytyy älyttömästi IHANIA maidottomia, munattomia ja liivatteettomia reseptejä, ja useimpiin niitä testanneiden ihmisten kommentteja ja kuvia, foorumilla on muistaakseni parikin ketjua hääkakuille.

Sitten kun tietää mistä kakkupohjan tekee (foorumilla on ohjeita) niin minun lempparikuorrutukseni on Go Green-vaniljakastikkeeseen sekoitettu sula suklaa (allergisille täytyy vain löytää suklaata jota ei ole valmistettu samalla linjalla maitosuklaan kanssa esim. Plamilin tummat suklaat). Tulee ihanaa maitokahvinväristä ja töpäkkää herkun makuista kuorrutusta, itse asiassa suklaamoussea.

Minä leivon kaikki leipomukseni aina maidottomana ja munattomana, kun tuota kasvissyöntiä kannatan, se ei oikeasti ole yhtään hankalaa kun muutaman hyvän ohjeen jaksaa etsiä. Vain hyvin harvoja juttuja ei saa toteutettua ilman munia (kuten marenki, kohokkaat, tuulihatut yms valkuaisvaahtoon perustuvat).

Itse asiassa munaton resepti on makeannälän yllättäessä paljon kätevämpää, kun ei tarvitse lähteä sotkemaan pyörällä kauppaan hakemaan munia vaan ottaa vain kuiva-aineet kaapista!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest kristiina(Guest)
Tää ohje oli amoriinin sivuilla, en kyllä tiiä millasta mahtaa tulla...

Maidoton/munaton/gluteeniton täytekakku 10-15:lle

Pohja: 100 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

1 dl keitettyä perunasurvosta (tai 1 banaani)

1 ½ dl perunajauhoa

1 ½ dl Hirssinen-leivontajauhoa

1 tl leivinjauhetta

¾ dl kuumaa vettä

Kostutus: omenamehua tai muuta vaaleaa mehua

Väliin: omena- tai marjasosetta

Päälle: puolukka- tai muu marjakiisseli

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää perunasurvos tai survottu banaani. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos vuorotellen kuuman veden kanssa taikinaan. Kaada taikina hyvin voideltuun Puuro-Hirssisellä leivitettyyn vuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin puoli tuntia.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan ja kostuta esim. omenamehulla. Levitä täytteeksi omenasosetta, aprikoosisosetta, marjoja, banaania tai kreemitäytettä. Kuorruta kakku sakealla, jäähtyneellä puolukkakiisselillä tai kreemitäytteellä.

Kreemitäyte I:

250 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

1 dl vettä

Keitä vesi ja sokeri keskenään. Anna jäähtyä.

Kreemitäyte II:

4 dl vaaleaa mehua

2 rkl perunajauhoa

100 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

Sekoita perunajauhot kylmään nesteeseen. Keitä seos ja anna jäähtyä. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää vaahtoon kiisselintapainen seos vähitellen koko ajan vatkaten.

Hinta-arvio n. 10 €/kakku  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...