Jump to content
Naimisiin.info

Koivuhiiri

Aktiivijäsen
  • Viestit

    30
  • Liittynyt

  • Viimeksi vieraillut

    Never

Profile Information

  • Paikkakunta
    Tampere

Koivuhiiri's Achievements

Juniori

Juniori (2/5)

  1. Unohdin ihan mainita. Myös Kauhavan maistraatin vihkijä suostuu poikkeustapauksissa vihkimään lauantaisin. Tervemenoa siis Kauhavalle kaikki siviilivihittävät! ;D
  2. Meille tulee vihkiminen juhlaa edeltävänä päivänä vanhempieni omakotitalon pihalla. Koska varsinaiset "hääseremoniat" sijoitimme lauantaisen juhlan sormusvalojen yhteyteen, päätimme keksiä vain ihan jotain pientä kivaa vihkimisen yhteyteen. Aiomme heti vihkimisen ja vihkitodistuksen allekirjoittamisen jälkeen istuttaa yhdessä syreenin vanhempieni pihalle uuden elämänvaiheen alkua symboloimaan. (On varmaan hauska näky kaksi kansallispukuista hörhöä syreeniä istuttamassa...) ;D Varaamme tilaisuuteen sopivan kauniin kannun ja lapion ympärille voisi laittaa rusetin koristeeksi. Istuttamisen jälkeen sitten pidetään pieni maljapuhe, kohotetaan maljat lähipiirissä ja meikähiiri varmaan morsiamena tahtoo pitää pienen kiitospuheen. Olen erittäin innoissani tästä puun istuttamis-ideasta, toivottavasti joku muukin "kotona vihittävä" voi soveltaa sitä.
  3. Ymmärrän kyllä pointin henkikirjoittajien kannalta, etteivät tahdo viettää vapaita viikonloppujaan matkustaen ympäri maakuntia vihkimässä ihmisiä. Mutta kuten Ruusa totesi, on myös oikeutettua vaatia, että muutkin kuin pariin Suomessa vihkimisoikeuden omaavaan kirkkokuntaan kuuluvat voivat mennä juhlavasti naimisiin suvun ja ystävien läsnäollessa. Pitäisi varmaan vaatia lakimuutosta, joka velvoittaa maistraatit päivystämään vihkimisasioissa esim. yhden viikonlopun kuukaudessa. Tai vihkimisoikeuden voisi antaa jollekin neutraalille uskonnottomien järjestölle, esim. Pro Seremonialle http://www.pro-seremoniat.fi/. Kannatan kyllä tuota Ruusankin esittämää vaihtoehtoa, että kaikki vihkimiset hoidettaisiin maistraatissa ja muu olisi aina ekstraa. Mutta se vaatisi käytännössä valtion ja kirkon erottamisen toisistaan, minkä en usko ihan lähivuosina toteutuvan...
  4. Päivitänpä minäkin tietoni pohjalaisten maistraattivirkailijoiden joustamishalusta tänne. Kokkolan maistraatti Eivät enää vihi virka-ajan ulkopuolella, mutta arkipäivinä suostuvat lähtemään alkuillasta (klo: 16.00-17.00) maistraatin ulkopuolella vihkimään kaupungin alueella. Meille tulee vihkijä vanhempieni kotiin tästä maistraatista. En tiedä miten kauas suostuvat matkustamaan, kun vanhempani asuvat puolentoista kilometrin päässä maistraatista. Kokkolan käräjäoikeus Tekevät ylipäänsä vähän vihkimisiä nykyään. Kukaan henkilökunnasta ei suostu vihkimään viikonloppuna. (Soittelimme kaikki laamannit läpi.) Pietarsaaren maistraatti Voivat suostua vihkimään viinkonloppuna Pietarsaaressa, Kokkolaan asti eivät lähde. Pietarsaarelaisten siviilivihittävien siis kannattaa kysellä! Kauhavan käräjäoikeus Eivät lähde käräjäoikeuden tilojen ulkopuolelle vihkimään. Sen sijaan omissa tiloissaan vihkivät myös viikonloppuisin. Kuulemma Seinäjoelta asti on tultu heille vihittäviksi, joten Kauhavan suunnalla vihittävillä on toivoa lauantaivihkimisestä.
  5. Olen viime kesänä kierrellyt muutamia Kokkolan juhlapaikkoja tarkastelemassa, laitan tänne niistä kuvia ja tietoja ehtiessäni. Tässä muutamia linkkejä ensi hätään: Kruununvoudintalo eli Hakalax-talo: http://tourism.kokkola.fi/wkk/suomi/22.html, erittäin tunnelmallinen, mahtuu hyvin se 80 henkeä, 100 henkeä maksimi, juhlatilassa kaksi erillistä huonetta, ei majoitusmahdollisuutta. Meidän häitä juhlitaan täällä, joten hääpäiväkirjassani on lisätietoja ja kuvia. Opetusravintola Kokkolinna http://www.kpedu.fi/Re_mainala.asp?TUNNUS=...p;Paalinkki=247 Tyylikäs jugend-talo, tosin ei tässäkään majoitusta. Lomakylä Trullevi http://www.eurolinja.com/trullevi/ juhlapalveluja hirsirakennuksessa meren rannalla, majoitusta. Hickarö http://www.sunpoint.net/~kokkolapub/hickaro.htm Mökkejä, järjestävät myös hääjuhlia. Muistaakseni tämä paikka sijaitsee myös meren rannalla, vähän kauempana kaupunkialueesta. Enempää en valitettavasti osaa kertoa, kun en täällä ole käynyt. Lisätietoja saa Kokkolan matkailusta http://tourism.kokkola.fi/. Yritän laittaa jotain valokuvia mahdollisista juhlapaikoista ensi viikolla.
  6. Kokkolan maistraatti on tehnyt periaatepäätöksen, etteivät enää lähde vihkimään viikonloppuna, vaan ainoastaan virka-aikana. Tämä kuulemma johtuu siitä, että viikonloppuvihkimistä kysytään niin paljon. > : Virka-aikana suostuvat kyllä tulemaan juhlapaikalle, jos se ei ole kauhean kaukana maistraatin tiloista. Että tämmöinen "ilouutinen" kaikille Keski-Pohjanmaan siviilivihittäville.
  7. Oho! Tuollaista ongelmaa en ole tullut ajatelleeksikaan! Mitäpäs, jos vieraat eivät tajua todistaneensa vihkimistämme.... : Tuohon siunausasiaan: meistä kumpikaan ei ole edes lapsena kuulunut mihinkään kirkkokuntaan. Kirkolliset perinteet tuntuvat kuuluvan ikään kuin vieraaseen kulttuuriin, vaikka molemmat olemme osallistuneet uskonnon opetukseen ja olleet esim. useissa kirkkohäissä olleet vieraina. Ei siis tulisi mieleenkään tulla vihityksi tai siunatuksi menoin, jotka koemme vieraiksi, ja joiden perustaan emme usko. Jos saamme vihkijän juhlapaikalle, on meilläkin ihana vapaus tehdä vihkimisestä juuri sellainen kuin itse haluamme. Kieltämättä odotan saavani selitellä tätä joillekiin sukulaisille, kun maistraatissakaan eivät oikein tunnu aina ymmärtävän, että joku ihan tosissaan tahtoo vain ja ainoastaan siviilivihkimisen. : Minä ja sulhaseni taas olemme aika tiukkoja tässä asiassa, emme kumpikaan kuvittelisikaan liittyvämme kirkkoon hääjuhlan takia. Mikäli emme saa vihkijää hääpaikalle, tulee meille aika koruton maistraattivihkiminen lähiomaisten läsnäollessa ja jonkinlainen sormusvala tms. juhlan yhteyteen. Elän kuitenkin siinä toivossa, että sukulaisemme pääsevät ihmettelemään vihkimistämme juhlapaikalla.
  8. Päivitin tuonne ketjun alkupäähän Kokkolan maistraatin tietoja. Eivät siis suostuneet vielä lupaamaan vihkimistä ensi kesän lauantaille, mutta eivät suoralta kädeltä kieltäytyneetkään. Täytyy soitella taas keväällä. Tähän ketjuun voisi tosiaan kirjoitella tietoja myös käräjäoikeuksien vihkimisinnokkuudesta (tai varmaan -innottomuudesta :). Yritin lisätä käräjäoikeudetkin otsikkoon, mutta sana ei mahtunut. Tietoa siitä, miten käräjäoikeudesta saa vihkijän kaipailisin siis minä myös. Itse olen soittanut yhteen käräjäoikeuteen, jonka tiedot ovat tuossa alla. Kokkolan käräjäoikeus Puhuin päivystäneen tuomarin kanssa. Hän ei suostu vihkimään lauantaisin, eikä muista kenenkään muunkaan vihkineen muuta kuin virka-aikana. Muilta tuomareilta voi kyllä kysellä vielä erikseen joskus keväämmällä, mutta ei nyt kauhean lupaavalta vaikuttanut. Eivät myöskään vihi muualla kuin käräjäoikeuden tiloissa.
  9. Hyvinkään maistraatin toimialue on Hyvinkään lisäksi Kerava, Järvenpää, Nurmijärvi ja Tuusula. Olen samaa ihmetellyt, mikä ihme siinä on, ettei voi juhlavaa siviilivihkimistä saada niin millään ilveellä. Tampereenkin maistraatista tuli vähän sellainen olo, että vihkiviät armollisesti omissa tiloissaan virka-aikana tasatunnein, kun kerran eivät voi kieltäytyäkään. ;D Olisipa tässä maassa joku uskonnoton "virallinen vihkipalvelu" tms. :
  10. Koivuhiiri

    Pohjalaisia häätapoja

    Hmm, en voi tuossa huutamistermissä auttaa, ei nyt tule mitään mieleen. (Sama pää kesät talvet, katsokaas.) Kokkolassa Kaarlelan kotiseutumuseolla http://www.kokkola.fi/museo/kotis_index.htm on muuten myös esillä morsiustaivas sellaisessa morsiushuoneessa, joka on sisustettu talonpoikaishäiden tyyliin. Pohjalaisissa häissähän koristeltiin koko tupa peileillä ja noilla tuossa ylemmässä kuvassa olevilla hääkatoksilla. Koska ainakin netissä löytyy aika huonosti kuvia noista koristeluista, niin kannattaa varmaan käydä jossain noista tässä ketjussa mainituissa paikoissa tutustumassa tarkemmin. Ja museoihinhan voi vaikka soittaa, osaavat varmaan hyvin neuvoa eteenpäin. Yksi perinne, mikä nyt tuli mieleen on kuokkavieraat. Kuokkijat tulivat siis huutamaan morsianta nähtäväksi talon eteen ja morsiamen tuli näyttäytä väelle joko portailla tai edes ikkunasta. Taloon tulevat kuokkijat saivat juoda viinaryypyn ja tanssittaa morsianta pientä maksua (joka siis vastasi nykyisiä häälahjoja) vastaan. Jos ystäviltänne löytyy teatterihenkeä, voisi tällainen "kuokkijajoukko" ja morsiamen tanssittaminen olla aika kiva ohjelmanumero. (En siis tarkoita, että ystäviä ei kutsuttaisi, vaan he voisivat jossain vaiheessa iltaa hävitä paikalta ja palata takaisin "kuokkavieraina".) ;D Monilla paikkakunnilla näyttäisi muuten olevan kruunuhäänäytöksiä erilaisiin juhliin liittyen. En tosin löytänyt täksi tai ensi vuodeksi suunnitteilla olevaa nöytöstä mistään. Seuraavassa linkissä on kuvia eräässä näytelmässä olleista kruunuhäistä, tosin katos yms. ei niissäkään näy kovin hyvin. http://www.kankaanpaa.fi/soikkalaiset/kuvat.html Lisäksi Etelä-Pohjanmaan nuorisoseura näyttää myyvän kruunuhäihin liittyvää ohjepakettia ja videota osoitteessa: http://www.yritysraitti.net/epns/myynti.htm Voi olla tutustumisen arvoinen, jos tuo kruunuhääperinne kiinnostaa.
  11. Koivuhiiri

    Pohjalaisia häätapoja

    Onnistuin löytämään yhden linkin, jossa kuvaillaan pohjalaisia talonpoikaishäitä. Näiden sivujen kuvassa oli oikeaoppinen hääkatoskin, josta kirjoitin tuossa aiemmin. Niin, se katos siis on samanlainen kuin nuo lakanajutut, mitä tuossa kuvassa roikkuu katosta. Varsinaisesti sen hääparin yläpuolella pidettävän katoksen kuvaa en löytänyt. Kuva on siis Vaasassa sijaitsevan Bragen ulkoilmamuseon sivuilta http://www.kulturfonden.fi/brage/brollop/index_fi.htm. Erityisesti mitään tyypillisä pohjalaisa tapoja tuossa ei esitellä, mutta se on ainoa aiheesta kertova linkki, jonka hakemallakaan löysin. :
  12. Koivuhiiri

    Pohjalaisia häätapoja

    Ilahduttavaa, että joku muukin aikoo tehdä vanhoja perinteitä noudattamalla häistään omannäköiset! Oma sukuni on Keski-Pohjanmaalta, mutta yritän muistella... Ainakin Etelä-Pohjanmaalla oli kruunuhäissä tapana tehdä morsiussaatto eli saattaa hääpari kulkueella (muistaakseni kirkosta juhlapaikalle). Morsiuspari oli hääteltan eli monista, erivärisistä kankaista koostuvan katoksen alla. Katosta kutsuttiin nimellä häätelta tai morsiustaivas. (Jos oikein muistan...) Yritän löytää aiheesta kuvia tai linkkejä. Jo tuolla toisessa keskustelussa suosittelemassani kirjassa Heikinmäki, Maija-Liisa: Suomalaiset häätavat on paljon kuvauksia myös pohjalaisista häätavoista. Muutenkin varmaan kirjastosta voisi vinkkejä löytyä. Kerropas sitten minullekin, jos löydät oikein hyvän kirjan! Laitan lisää häätapoja tähän ketjuun, kun niitä tulee taas mieleen. Hyviä järjestelyjä teille, tehkää omannäköisenne häät! Mulle saa muuten laittaa privaviestiäkin kansanperinnehäistä, aihe sattumalta kiinnostaa kovasti.
  13. Vastaanpa tässä itse itselleni, kun äsken soittelin kolmeen maistraattiin. Tosin nämä ovat lähinnä tietoa siitä, mitkä maistraatit eivät vihi viikonloppuna. ;D Kokkolan maistraatti Alue: Halsua, Himanka, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kälviä, Lestijärvi, Lohtaja, Perho, Toholampi, Ullava, Veteli - Periaatteessa voivat vihkiä viikonloppuisinkin, käytännössä lienee hankalaa järjestää. Kahdesta henkikirjoittajasta toinen pystyy sopimaan viikonloput korkeintaan kolme viikkoa aiemmin. Kovin isoja häitähän ei tuolla varoitusajalla järjestetä... Toinen taas mieluummin vihkisi perjantaina, vaikka vähän virka-ajan jälkeenkin, mutta lauantai saattaa jossain tapauksessa sopia. Vasta keväällä pystyvät lupaamaan ensi kesän vihkiaikoja. - Tulevat viikonloppuna juhlapaikalle koko virka-alueellaan, jos siis ylipäänsä viikonloppu sopii. Virka-aikana lupailivat ainakin lähialueella vihkiä juhlapaikalla. (Kysyin tietystä yksittäisestä juhlapaikasta.) - Maistraatin vihkihuoneeseen mahtuu hääparin lisäksi n. 12-15 vierasta. Tampereen maistraatti Alue: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmalahti, Kuru, Kylmäkoski, Lempäälä, Luopioinen, Längelmäki, Mouhijärvi, Mänttä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sahalahti, Tampere, Toijala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Viiala, Viljakkala, Vilppula, Virrat, Ylöjärvi - Vihkivät vain virka-aikana tasatunnein klo: 9.00 eteenpäin. - Viikolla saattavat suostua lähtemään juhlapaikalle, riippuen vähän paikan sijainnista. - Maistraatin tiloihin mahtuu n. 10 vierasta. Lappeenrannan maistraatti Imatran toimipiste Alue:Imatra, Joutseno, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Saari, Savitaipale, Suomenniemi, Taipalsaari, Uukuniemi, Ylämaa - Eivät tavallisesti vihi ainakaan Imatralla viikonloppuisin. (En älynnyt kysyä Lappeenrannan osalta, kun olin Imatran seutua ajatellut...) - Vihkivät virka-aikana klo: 9-16, maistraatin tiloihin mahtuu n. parikymmentä vierasta. Noin yleisesti ottaen vain tuo ensimmäinen (Kokkolan) viranomainen tajusi, että siviilivihittäväkin voisi tahtoa pitää isot juhlat... Viimeinen, karjalaisvirkailija kuvitteli ilmeisesti, että menisimme kuitenkin kirkossa naimisiin, kunnes ilmoitin, ettemme kyllä kuulu kirkkoon. : Eivät siis taida maistraateissa vielä oikein tajuta, että siviilivihkimisen ottavat muutkin kuin juhlimista välttelevät. No, tämän piti olla asiallinen neuvontaketju, taidan aloittaa hääpäiväkirjan maristakseni tästä aiheesta... ;D Lisäilen vielä tietoja, sitä mukaa kun niitä kertyy, toivottavasti joku muukin voisi kertoa maistraattien käytännöistä täällä. Ja saa niitä marinoitakin laittaa...
  14. Ajattelin aloittaa tästä aiheesta ihan uuden ketjun, jotta kaikki siviilivihittävät voisivat tarkistaa tilanteen samasta paikasta. (Jos siis tähän tulee vastauksia. ) Toivoisin teidän siviilivihittyjen tai vielä häitä suunnittelevien vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mistä maistraateista saa vihkijän hääpaikalle? Lähtevätkö vihkimään myös viikonloppuna? Entä miten kauas suostuvat matkustamaan (jos satutte tietämään)? Tiettävästihän ainakin Hyvinkään maistraatista suostuvat vihkimään muuallakin kuin Hyvinkäällä. Tietääkö kukaan, kuinka kauaksi ne kiltit hyvinkääläiset vihkijät suostuvat matkustamaan? Ei varmaan kuitenkaan Etelä-Suomen ulkopuolelle... Aion lisäillä tähän omia selvityksiäni, kunhan vain saan soitettua pariin maistraattiin...
×
×
  • Create New...