Suomen upeimmat hääpaikat

Valmistaudu häihin rahallisesti - parhaat vinkit

Teksti: Pasi Lehtinen
Kuvat: Istockphoto

Häät ovat monille yksi elämän tärkeimmistä virstanpylväistä ja niitä suunnitellaan pitkään. Useat pariskunnat suunnittelevat häitä jopa vuoden tai pari ennen kuin päivä koittaa. Häiden suunnittelu on hauskaa, mutta rahallinen puoli saattaa stressata. Kaikki hääpäivän unelmat eivät toteudu, jos pariskunnalla ei ole varaa maksaa unelmahäitään. Siksi häitä varten kannattaa aloittaa säästäminen ja rahallinen suunnittelu ajoissa.

Jos säästämisen ja häiden taloudellisen puolen jättää viime tippaan, huomaat pian, että häiden maksamisesta ja suunnittelusta tulee tarpeettoman suuri stressi.

Tässä artikkelissa katsomme, kuinka voit aloittaa häiden suunnittelun ja miten siihen kannattaa valmistautua rahallisesti.

Säästötili auki ajoissa

Ensimmäinen askel häihin valmistautumiseen rahallisesti on avata säästötili mahdollisimman ajoissa. Häiden tyypistä ja ohjelmasta riippuen nimittäin tilaisuus voi kustantaa morsiusparille useita tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja. Kun aloitat säästämisen ajoissa, lainaa ei välttämättä tarvitse ottaa eikä luottokorttiakaan käyttää tapahtuman maksamiseksi.

Monet säästötilit vielä maksavat mukavaa korkoa, joten saatat tienata vuosien aikan pari lisäeuroa. Säästötilin käyttäminen häitä varten säästämisessä on kannattavaa siksi, että sieltä on paljon vaikeampi siirtää rahoja käyttötilille eikä niitä tule käytettyä yllättävien laskujen maksamiseen yhtä helposti.

Säästäminen onnistuu näppärästi esimerkiksi automaattisella rahansiirrolla käyttötililtä säästötilille. Voit asettaa tietyn summan lähtemään tililtä esimerkiksi joka viikko tai joka kuukausi. Säästötilille on myös helppo nakata ylimääräisiä tuloja, jotta hääkassaa saa kertymään nopeammin. Esimerkiksi nettikasinot ja niillä pelaaminen kannattaa jättää sikseen siksi aikaa, kun säästät häitä varten. Laita pelikassaa varten varatut rahat ennemmin häitä varten säästöön.

Säästötili on yksi parhaista valttikorteista morsiusparille. Aktiivinen säästäminen voi jo vuodessa tai parissa kasvattaa mukavan hääkassan, josta on helppo maksaa kaikki häihin liittyvät kulut.

Lainoja ja luottokortteja kannattaa harkita tarkkaan

Monet ottavat häitä varten lainaa tai he hankkivat luottokortin, jolla häät maksetaan. Vaikka tämä on monille varteen otettava idea, sitä kannattaa välttää niin paljon kuin mahdollista. Loppujen lopuksi laina pitää kuitenkin maksaa aina ajallaan takaisin ja ylimääräisen lainan ottaminen voi laittaa paljon stressiä omaan talouteen.

Lainojen ja luottokorttien ottamisen pitäisi olla viimeinen oljenkorsi, jolla maksetaan se puuttuva osa häiden kustannuksista, joita ei ole saanut säästötilin avulla vielä säästöön. Lainoissa on vielä usein mukana melkoiset korot ja kulut, jotka saattavat tehdä häistä entistä kalliimmat.

Vertaile hääjuhlatiloja

Tapahtumapaikkojen maksaminen on usein yksi suurimmista kuluista, mitä häiden maksamiseen tulee. Hääpaikkaa valitaankin usein hyvin pitkään, sillä se on myös yksi tärkeimmistä asioista häiden tunnelman ja viihtyvyyden kannalta. Usein kirkon lisäksi morsiuspari suuntaa vieraineen vielä ruokailemaan ja juhlimaan ja tämän tapahtumapaikan varaaminen saattaa maksaa paljon.

Ennen kuin valitsette hääpaikan, on hyvä tutustua saatavilla oleviin vaihtoehtoihin ja vertailla niiden hintoja. Joskus ulkoilmapaikat voivat olla edullisempia kuin sisällä järjestettävät tapahtumat ja esimerkiksi järven rannalla tai omassa puutarhassa pidetyt juhlat voivat olla jopa ilmainen vaihtoehto.

Joskus voi olla hyvä idea jopa napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja järjestää sekä seremonia että juhlat samassa paikassa. Näin säästät myös kuljetuskuluissa, kun morsiusparin ei tarvitse maksaa autokyydistä kirkolta juhlapaikalle.

DIY häät voivat olla edullinen, mutta työläs vaihtoehto

Viime vuosina DIY (do-it-yourself) vaihtoehdot häille ovat olleet pinnalla ja ne houkuttelevat monia siksi, että se säästää rahaa ja saat olla niin luova kuin itse haluat. Tämä vaihtoehto tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki koristeet, ruoat ja hääpaikan asettelu hoidetaan itse.

Vaikka se voi olla edullinen vaihtoehto, DIY voi käydä hyvin työlääksi. Häiden odottaminen, vieraiden kutsuminen ja muiden asioiden järjestely on jo sinällään stressaavaa ja mitä vähemmän auttavia käsiä on, sen työläämpää juhlien järjestäminen on morsiusparille.

Toisaalta häiden järjestäminen esimerkiksi osittain DIY versiona voi olla ajattelemisen arvoista, jos budjetti on tiukalla. Esimerkiksi koristeiden järjestäminen ja askarteleminen voi olla edullista sekä mukavaa yhteistä puuhaa morsiusparille.

Hääpukeutuminen

Morsiamen, sulhasen ja kaasojen/morsiuslasten pukeutuminen voivat tulla kalliiksi. Oman häämekon tulisi tietysti olla juuri itselle sopiva ja sellainen, joka saa oman olon mukavaksi elämän tärkeimpänä päivänä. Ennen mekon ostamista kannattaa kuitenkin vertailla eri vaihtoehtoja: kannattaako mekko esimerkiksi ennemmin vuokrata kuin ostaa kaappiin pölyttymään?

Sulhasen osalta taas on usein järkevintä ostaa sellainen puku, jota voi käyttää jatkossa muissakin tilaisuuksissa. Sulhasen puvusta saa helposti hääpuvun asusteiden, mm. juhlaliivi, avulla.

Tiedä, mistä tinkiä

Koska häät ovat monille kaikista tärkein päivä elämässä (tai ainakin yksi niistä), tapahtuman pitäisi olla kaikin puolin miellyttävä ja unohtumaton. Siksi on hyvä tietää, mistä voi ja kannattaa tinkiä ja mistä ei. Esimerkiksi valokuvauksesta ei kannata tinkiä eikä pihistellä, sillä kauniit valokuvat ovat vuosien jälkeen erinomainen muisto ihanasta päivästä.

Ruoasta ei myöskään kannata lähteä tinkimään, sillä ruokailu on usein suuri osa omaa häätapahtumaa. Samoin tanssiminen, musiikki ja bändi kannattaa suunnitella niin, että kokemus on mahdollisimman miellyttävä ja viihdyttävä.

Toisaalta esimerkiksi vertailemalla saatavilla olevia hääpaikkoja voit säästää pitkän pennin valitsemalla vaihtoehdon, joka on miellyttävä, mutta edullinen. Samoin kuljetuskuluista voi yrittää tinkiä vertailemalla ja kilpailuttamalla limusiinifirmoja.

Tekemällä mahdollisimman paljon itse voit säästää rahaa, mutta ota huomioon ylimääräisestä työstä aiheutuva stressi. Joskus esimerkiksi hääsuunnittelijan palkkaaminen on hyvä idea, kun taas toisinaan kaaso voi olla riittävä apu.

Häiden ei tarvitse olla kalliit, mutta tilaisuuden pitää olla sellainen, joka on miellyttävä ja viihdyttävä. Häät muistetaan vielä monen vuosikymmenen jälkeen ja niiden suunnitteluun on hyvä käyttää paljon aikaa ja vaivaa.

 

Upeimmat hääpaikat >

 

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2022