Hääverkkokauppa Morsiusgalleria Online

Unelmahäiden ja pankkilainan kanssa budjetointi voi mennä pieleen

Unelmahäiden ja pankkilainan kanssa budjetointi voi mennä pieleen

Teksti:Sanna Lehti Kuvat: Istockphoto/Getty Images, Pixabay, Unsplash

Me kaikkihan varsin hyvin tiedämme, että häät eivät tule ilmaiseksi. Ja toivomme luonnollisesti, että ne järjestetään vain kerran, joten silloin ei pihistellä. Tietenkin fiksun nuoren parin on syytä pitää joku tolkku budjetissa kuitenkin.

Jos hakee lainaa pankista häitä varten, niin ihan ensimmäisenä kannattaa ajoittaa lainan hakeminen lähemmäksi itse häätilaisuutta. Tässä surullisen kuuluisassa tarinassa innostuttiin siis vähän turhan aikaisin ja esimerkiksi pitkän pimeän talven piinatessa häälainakassasta suli talvilomilla Aasian matkoihin jo yli kolmannes, joka oli budjetoitu vasta itse "honeymoon":lle.

Uudet kalusteet kerrankin asuntoon

Mitä voikaan mennä pieleen, jos kaksi työssäkäyvää aikuista haluaa vihdoin sisustaa asunnon uusilla kalusteilla? Ja kunnolla.

Edelleen kaikki menee hyvin, koska häitä varten on jo laitettu rahaa sivuun ja palkat kolahtavat tilille pian. Sitten ruvetaan sisustamaan.

Kumpikaan ei voinut kuvitella, kuinka paljon maksaa maalata omakotitalo ja laittaa pelkästään keittiö musta-harmaa-valko -sävyiseksi (ilmeinen hyvinkin vaativa maalausoperaatio). Se maksoi sen verran, että sieltä hääkassasta jouduttiin sitten kuitenkin ottamaan seuraavan kuun ruokarahat eli ilmeisesti ei määrällisesti paljoa, koska uudessa talossa ei vielä ihan pysty asumaan.

Oivallus parempaan suuntaan - vai?

Tämä kesällä naimisiin yhä tämänkin tarinan jälkeen surkuhupaisan onnellisesti menevä pari oivalsi jo tässä vaiheessa, että kämpän kanssa on nyt syytä edetä hitaammin ja onneksi keittiö el perfecto, joka on molemmille tärkeä sekä maalit ovat täydelliset.

Eli nyt siis ei tuhlata, vaan mietitään paljon tarkemmin, koska vuokra-asuminen Helsingissäkin maksaa. Ja molemmat olivat myös hyvin perillä, että ei pelkässä kauniissa asunnossa lattialla nukuta. Puuttuu nimittäin se sähkösopimuskin vielä, mutta asioiden edellä ei haluttu kuitenkaan mennä.

Lähestyi sitten yksi kaunis viikonloppu taas ja pian oltiin jo joulun tunnelmissa, vaikka vastahan itsenäisyyspäivä meni.

Toinen parturi-kampaaja ja toinen IT-tukihenkilönä toimiva haluavat rentoutua ja mikä parempaa, kuin ottaa talon tällä kertaa väittämänsä mukaan keskihalpaa kuohuvaa ja normaalit ruoka-annokset, että pääsee kotiin viikonloppua viettämään jouluaskareiden parissa.

No tämäkin meni kiteytettynä ihan hyvin, mutta ravintolalasku ja tämä viikonloppu rentoutuminen kotonakin teki taas hieman hallaa, koska joulun jälkeen kaiken panostuksen piti olla itse häissä.

Viikon päästä perjantaina taas viikonloppu edessä, mutta suunnitelmana olla vaan

Nyt oltiin siis jo hyvin lähellä joulua ja tiedostettu, että joululahjoihin meni myös rahaa. Myös joulupöydän kattaus söi satasen tai neljä ja puoli, eikä uutena vuotena aiottu kuin vierailla ystävien luona, joka sujuikin oikein hyvin.

Tappiot kohtuullisen pieniä, vaikka todellisuudessa hääkassasta oli mennyt jo yli 100 prosenttia eli koko vakuudellinen pankkilaina. Seuraava kappale selittää osan, miksi näin.

Uudenvuoden lupaus: edetään rauhassa

Nyt se on päätetty, tammikuun viimeisen viikon taitteessa. Kesähäät Suomessa ja vihkiminen tapahtuu ulkomailla ja looginen jatkumo on myös honeymoon Osakassa, Japanissa (molempia yhdistävä kaupunki, jossa kumpikaan ei ollut käynyt koskaan ennen). Tässä vaiheessa joku voi oikeasti alkaa miettimään, että anteeksi mitä? Asia oli kuitenkin kahden pään voimin päätetty ja eihän siinä mitään.

Työt jatkuivat molemmilla normaaliin tapaan, uuden asunnon maaleja käytiin taskulampun voimin ihailemassa silloin tällöin ja oltiin jo melkein maaliskuun puolella.

Raha tuli puheeksi

Lehdet eivät olleet ihan vielä puissa, mutta ehkä noin kuukausi siihen menisi, että olisi ja rupateltiin illallisen jälkeen. Rahasta alettiin puhumaan ja molemmat hoksasivat, että talon järjettömän kalliit maali+keittiöprojektit tuossa vaiheessa olivat taivaallisen typerää.

Keskustelu ei ollut riitaisaa, mutta hermoissa saattoi olla molemmilla pientä kireyttä. Kaikki oli kuitenkin hyvin, sillä molemmat tekivät ahkerasti töitä niin paljon kuin vain pystyivät ja tällä kertaa hyvin oletettavasti ihan puoli pakon tai pakon edessä.

Häät vihdoinkin

No häihin päästiin ja tilaisuus Suomen päässä oli mitä fantastisin. Se oli molempien unelma ja hyvin onnistunut sellainen. Joidenkin mielestä ehkä parin mutkan kautta, mutta loppu hyvin kaikki hyvin.

Myös vihkimisprosessi ja Osakan matka jäivät mieleen varmasti ikimuistoisina.

Arkeen palaaminen

Tästähän voi joku siis vaikka oppia jotain, että vaikka unelma on, niin ensinnäkin budjetointi kannattaa hoitaa ihan kynän ja paperin kanssa, ennen kuin lähtee Aasian talvilomille vasta otetulle pankin luotolla, joka oli kuitenkin tavallaan kaavailtu korkopuolelta fiksusti.

Ja unelmahäät voi järjestää oikeasti pienellä rahallakin.

Sen käyttökohde oli vaan täysin väärä ja tapahtuihan tässä matkalla monta hienoista ylilyöntiä muutenkin.

Naimisissa onnellisesti ja kyseinen pari pääsee varmaan jo pian katsomaan uuden talon maalauksen kuntoa ja hankkimaan jotain muutakin itse kämppään.

Nyt oletettavasti molemmilla on jalat maassa, eikä uusi sänkykään ilmeisesti tule olemaan Tempur, vaikka molemmat arvostavat hyvää unta ja tervettä selkää yli kaiken. Ehkä sitten vuoden päästä.

Yhteen hiileen puhallus on avioliitossa ja ennen sitä hyvin tärkeää

Täydelliseksi tämän tekee se, että kummankaan raha-asiat eivät menneet pieleen ja puhallettiin kuitenkin yhteen hiileen kaiken aikaa. Ihan jokainen kommellus mentiin kunnialla läpi yhdessä, eikä kumpikaan ilmeisesti jäänyt tuleen makaamaan kertaakaan.

Kirjoittajana luulen, että näin rakentuvat lujat avioliitot erittäin lujapäisille (myös lujakantapäisille) ihanille ihmisille.

Uskon myös, että talosta tulee huikea ja tahti on nyt hidastunut tai stabiloitunut jossain määrin.

 

Upeimmat hääpaikat >

 

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2023