Hääverkkokauppa Morsiusgalleria Online

Tunisia - tuhannen ja yhden yön häämatkakohde

Teksti: Timo Kauppinen.
Kuvat: Istockphoto, Pixabay.

Lukuisat hallitsijakunnat ovat jättäneet jälkensä Tunisian historian lehdille. Foinikialaiset kauppiaat purjehtivat ensimmäisenä Tunisian jasmiinintuoksuisille rannoille noin 1200 eKr.

Tänä päivänä Tunisia on arabimaiden eurooppalaisimpia maita. Upeat hiekkarannat, varma aurinko, suurten kulttuurien muistomerkit sekä kiehtova hiekkaerämaa houkuttelevat Tunisiaan joukoittain myös länsimaalaisia häämatkailijoita.

Tunisia häämatka hiekkaranta

Tunis - sykkivä metropoli

Tunisian pääkaupunki Tunis on elämää sykkivä metropoli, jossa Itä ja Länsi kohtaavat. Palmubulevardeineen ja lukuisine idyllisine kahviloineen Tunis on eittämättä yksi Pohjois-Afrikan viehättävämpiä pääkaupunkeja.

Villin yöelämän sijaan Tunisissa kannattaa keskittyä satumaiseen tunnelmaan, nähtävyyksiin ja kulttuurien kirjoon. Etukäteen arabialaiseen tunnelmaan voi tutustua vaikkapa erilaisilla Youtube-videoilla tai vaikkapa kokeilemalla suosittua Arabian Nights -kolikkopeliä, jossa on muuten olemassa mukava progressiivinen jättipotti. Tuon potin lisäraha ei varmasti olisi pahitteeksi kenenkään hääkassaan? Tuon ja muut mainiot teemapelit löydät usealta eri nettikasinolta, käy lukaisemassa vaikkapa LuckyDino arvostelu ja kokeile onneasi ennen reissua.

Arabialaisten kaupunkien sydän on Medina eli vanha kaupunki. Tunisin Medina on maan suurin ja parhaiten säilynyt, eipä siis ihme, että Unesco on nimennyt sen maailmanperintölistalle.

Kävellessä Medinan kapeilla kujilla, on kuin astuisi tuhannen ja yhden yön satumaailmaan.

Länsimaalaiseen järjestykseen tottuneelle vanha kaupunki voi vaikuttaa todelliselta sekasorrolta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Lähempi tarkastelu osoittaa nimittäin, että jokainen basaari on erikoistunut vain yhteen tuotteeseen: on kuivattujen hedelmien basaari, kangasbasaari, kultabasaari, jne.

Tunisia häämatka Medina

Toinen mielenkiintoinen seikka tässä ”arabialaisessa sekasorrossa” on se, että mitä meluisampi basaari (kuten lautastentakojien), sitä syrjemmällä se on moskeijasta. Viisaita nämä arabit!

Medinan vanhin basaari on 1200-luvulta peräisin oleva Souk el Attarine eli hajustebasaari. Yksi Tunisian suosituimpia tuliaisia ovat laadukkaat ja edulliset esanssit. Toinen varteenotettava ostos on henna, jota hajustebasaarissa myydään kilotavarana. Tunisiassa hennaa käytetään mm. naimisiin menevän tytön käsien ja jalkapohjien värjäämiseen. Tällä erikoislaatuisella toimenpiteellä taataan avioliiton onnellisuus.  Toimisikohan tämä myös Tunisian rajojen ulkopuolella?

Tunisia häämatka henna

Moskeijoita ja museoita

Tunis on moskeijoiden kaupunki. Lähes 40 moskeijasta tärkein on Medinan keskellä sijaitseva Ez-Zitouna Mosque eli Oliivipuun Moskeija, joka tunnetaan myös nimellä Suuri Moskeija. Se on maan suurin ja vanhin.

Tunisia häämatka Ez-Zitouna

Noin viisi kilometriä pohjoiseen kaupungin keskustasta sijaitsee Bardo, jonka roomalaisen, karthagolaisen ja islamilaisen taiteen kokoelma on yksi maailman hienoimpia. Museo on kuulu upeista mosaiikeistaan, joita voisi ihailla vaikkapa useamman päivän ajan, niin kauniita ne ovat.

Bardoa sanotaan Afrikan mantereen toiseksi tärkeimmäksi museoksi heti Kairon Egyptiläisen museon jälkeen. Vieraillessaan museossa, asian ymmärtää helposti.

Tunisia häämatka Bardo

“Karthago on hävitettävä”

Tunisian lukuisat muinaisjäännökset ovat Pohjois-Afrikan vaikuttavimpia. Lähellä maan pääkaupunkia sijaitsee historiallisen Karthagon rauniot. Foinikialaiset kauppiaat perustivat Karthagon vuonna 814 eKr. Karthagon valta laajeni niin, että 500-luvulla eKr. siirtokunta valloitti mm. Sisilian ja Sardinian. Loiston päivinä Karthagossa asui yli 700 000 henkeä.

Myöhemmin kaupunki joutui ankaraan taisteluun Rooman kanssa. Vuonna 145 eKr. roomalaiset hävittivät Karthagon maan tasalle. Paikalle rakennettiin roomalainen kaupunki, jonka puolestaan arabit hävittivät vuonna 689.

Roomalaisten Karthagosta on jäljellä mm. osia Antoniuksen kylpylästä sekä tuhoutuneesta satamasta, josta käsin aikoinaan hallittiin Välimeren kauppaa. Karthagon amfiteatteri oli Afrikan tärkein. Siihen mahtui kerralla peräti 36 000 katsojaa.

Tunisia häämatka El-Djem

Kun kulttuurinälkä on tyydytetty, voi pistäytyä taiteilijoiden suosimassa Sidi bou Saidissa. Vuoren rinteelle rakennetun kylän kapeat kujat, maurilainen arkkitehtuuri sekä lukuisat käsityöpajat tekevät siitä valokuvaajan unelman. Alueen tunnusvärit ovat sininen ja valkoinen.

Sidi bou Saidin yksi tunnetuimmista kahviloista on Café des Nattes, jossa kannattaa piipahtaa nauttimaan virkistävää minttuteetä tai kokeilla vesipiipun polttoa. Toinen, hiukan syrjemmällä matkailijavirroista on Café Sidi Chebaane, jonka terassilta avautuvat upeat näkymät Tunisian lahdelle. Täältä ei ole kiire pois.

Kun päivämatkailijat lähtevät iltapäivällä pois, Sidi bou Said näyttää kauneimmat puolensa; hiljaisuutta huojuvat pikkukujat ja kiireettömyyden.

Tunisia häämatka Sidi bou Said

Vastakohtien maa

Maan pohjois- ja eteläosa eroavat toisistaan kuin yö päivästä. Yli puolet Tunisian pinta-alasta on hiekkaerämaata vihreine keitaineen. Tozeur, joka sijaitsee tunnin lentomatkan päässä pääkaupungista, on yksi maan kauneimpia keitaita. Tozeur on tunnettu erikoisesta arkkitehtuuristaan, joka pohjautuu keltaisesta savesta poltettuihin tiiliin. Tozeur on tunnettu myös palmuistaan. Täältä saadaan maan parhaimmat taatelisadot. Alueella kasvaa arviolta 250 000 taatelipalmua. Yksi palmu voi tuottaa parhaimmillaan jopa sata kiloa taateleita vuodessa. Koko Tunisian taatelisato on 25–30 tonnia vuodessa, ja ne ovat maan yksi tärkeimpiä vientituotteita.

Tunisia häämatka Tozeur

Etelän vihreissä keitaissa kasvatetaan toki paljon muutakin kuin vain taateleita. Palmujen katveessa viljellään mm. appelsiinejä, sitruunoita, persikoita sekä vihanneksia. Tämä ei kuitenkaan olisi mahdollista, mikäli käytössä ei olisi kastelukanavia. Tästä puolestaan tunisialaiset saavat kiittää espanjalaisia, jotka toivat maahan tullessaan kastelujärjestelmän 1500-luvulla.

Tunisian hallitus aloitti 90-luvun puolivälissä erämaa-alueen matkailukehittämisen. Lopputuloksena ovat hienot luksushotellit sekä tasokkaat golf-kentät, jotka tarjoavat laatua vaativalle matkailijalle.

Lyhyen ajomatkan päässä Tozeurista sijaitsee neljä muuta keidasta: Nefta, Chebika, Tamerza sekä Mides, joihin kannattaa myös tutustua. Jokaisella niistä on oma viehätyksensä.

Tozeur on mitä oivin tukikohta Saharan retkille. Maailman suurimman aavikon kesytön kauneus mykistää kävijän kuin kävijän. Voiko ikimuistoisempaa häämatkaelämystä ollakaan, kun illan saapuessa kuuma päivä vaipuu yön viileään syleilyyn, samalla kun tuhannet tähdet syttyvät tuikkimaan taivaalla.

Tunisia häämatka aavikko

 

Upeimmat hääpaikat >

 

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2022