Hääverkkokauppa Morsiusgalleria Online

Savuttomana naimisiin

Savuttomana naimisiin

Teksti: Erika Lehtinen  Kuvat: Istockphoto/Getty Images, Pixabay

Häät, mikä ihana syy olla savuton! Onhan se yksi elämämme merkittävimmistä päivistä, joten miksei sitä voisi ajatella myös uuden alkuna savuttomuuden osalta? Sitä paitsi tupakointikin on alkanut menettämään suosionsa viime vuosikymmenten aikana.

Siinä, missä vielä 50-luvulla sankari-Teppo poseerasi hääkuvissa tupakka suussa, voidaan sitä nykyään katsoa jopa hieman paheksuen. Häät ovat arvokas tilaisuus ja sitä varten myös hääparin tulee esiintyä arvokkaasti.

Mutta mikä kauhea stressi häistä tuleekaan ja silloinhan sitä tupakkaa juuri palaakin. Pitää miettiä hääpaikka, kutsuvieraslista, hääpuku, hääkarkit, hääkakku, häät sitä ja häät tätä. Vähemmästäkin suunnittelusta saa stressin aikaiseksi itselleen. Entä jos tämän kaiken keskellä sitten vielä lopettaa tupakoinnin? Eihän siitä tulisi mitään muuta kuin vielä enemmän stressiä.

Ei kuitenkaan kannata heittää hanskoja naulaan, vaan pitää mieli lujana ja pysyä lopettamispäätöksessä. Katsotaanpa hieman tätä loisteliasta päivää, miten savuttomuus voidaan järjestää ja miten helpottaa niitä stressin hetkiä, joissa maistuisi tupakka.

savuttomana naimisiin morsian

Savuttomia ja savullisia häitä maailmalla

Muutama vuosi sitten sosiaalisessa mediassa levisi tarina pariskunnasta, joka halusi täysin savuttomat häät. Oli sanomattakin selvää, että tämä jakoi mielipiteet vahvasti sekä puolesta että vastaan. Ja kuten arvata saattaa, negatiivisia mielipiteitä tulvi lähinnä tupakoitsijoilta ja kannustusta herui niiltä, jotka eivät muutenkaan olleet edes koskaan tupakoineet.

Toisaalta monet ihmiset kuitenkin kunnioittivat pariskunnan päätöstä, olihan kyseessä heidän päivänsä eikä kenenkään muun. Aivan samalla tavalla toiset pariskunnat haluavat aikuisten häät ilman lapsia, toiset toivovat rahaa häälahjojen sijaan ja toisissa häissä lauletaan pelkkää karaokea elävän musiikin sijaan.

Sitä varten onkin tärkeää aina pitää mielessä, että hääpäivä on hääparin päivä ja he saavat itse päättää minkälaiset järjestelyt häissä on. Jos tupakoimattomuus on hääparille tärkeää, niin juhlavieraiden tulee kunnioittaa sitä ja tupakoida hääpaikan ulkopuolella. Tämä on kuitenkin esimerkki savuttomuuden ääripäästä ja ainakaan tiedossa ei ole yksiäkään Suomessa järjestettyjä häitä, jossa olisi toimittu näin radikaalisti.

Toisesta ääripäästä sen sijaan löytyy esimerkki Kiinasta, jossa tupakkakulttuuri elää edelleen vahvasti. Tupakointi on sallittua lähes missä vain ja kenellä tahansa on oikeus tupakoida. Tämä tapahtuu siitäkin huolimatta, että tupakoinnille on asetettu erilaisia rajoituksia viime vuosien aikana.

On jopa kohteliasta tarjota muillekin läsnäolijoille savuketta, jos sellaisen itse sytyttää toisten seurassa. Häissä sulhasen perheen tulee häitä isännöivänä pitää huolta siitä, että erityisesti miespuolisilla juhlavierailla on tupakka palamassa tai vähintään saatavilla, jos tarve tulee.

Tupakoinnille on kuitenkin asetettu niin paljon rajoituksia nykyään ympäri maailmaa, että savuttomat ja savulliset pysyvät hyvin erossa toisistaan. Toisissa kulttuureissa sillä on suurempi merkitys kuin toisissa. Häät ovat todella erityinen päivä ja olisi kurjaa, jos tupakointi, tavalla tai toisella, pilaisi tämän upean päivän.

savuttomana naimisiin maailmalla

Suomalaiset häät ja savuttomuus

Yleensä Suomessa tupakointipaikat on järjestetty jo valmiiksi juhlapaikan toimesta. Ne ovat sijoitettu ulos ja ne ovat tarpeeksi kaukana kulkuväylistä, jossa ne eivät häiritse tupakoimattomia vieraita. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat eri juhlapaikoissa, joten jos savuttomuus on tärkeä asia hääparille, kannattaa tupakointijärjestelyt ehdottomasti varmistaa myös etukäteen.

Vaikka suomalaisten tupakointi onkin vähentynyt viime vuosien aikana, kannattaa silti varautua siihen, että moni esimerkiksi tykkää polttaa savukkeen tai pari erityistilaisuuksissa kuten häissä. Tällaisia satunnaispolttajia löytyy varmasti paljon ja sitä varten onkin hyvä, että tupakkapaikat ovat selkeästi merkitty hääpaikalla.

Häät voivat olla stressaava tilanne muillekin kuin itse hääparille, joten täydellinen tupakoinnin kieltäminen ei välttämättä ole hyvä ajatus. Tupakanhimo saa tunnetusti aikaan hermostuneisuutta ja päänsärkyä, joka sen sijaan johtaa siihen, että tupakoitsija sekä muut vieraat hänen ympärillään voivat tuntea olonsa epämukavaksi.

On myös täysin sallittua laittaa huomautus tupakoinnista jo itse hääkutsuun. Tällöin tupakoitsijat voivat varautua siihen, miten häissä tulee toimia tupakoinnin suhteen. Tätä ei tietenkään tarvitse lisätä itse hääkutsuun, vaan siitä voi tehdä esimerkiksi erillisen kortin, joka liitetään hääkutsun yhteyteen.

Tässä kortissa voi mainita tupakointiin liittyviä rajoituksia kirkossa ja hääpaikalla. Tilanteesta riippuen myös ystävällinen ehdotus korvaavien tuotteiden, kuten sähkötupakan tai tupakattomien nuuskien eli nikotiinipussien käytöstä, voidaan liittää korttiin.

Tärkeintä kaikissa järjestelyissä on se, että se kunnioittaa kumpiakin osapuolia, savuttomia ja savullisia. Toiset närkästyvät helposti siitä, että tupakansavu tulee sisälle hääpaikkaan, varsinkin ruokailun aikana. On hyvä muistaa, että ihmiset ovat myös erilaisia ja toiset kokevat tupakalle altistumisen huomattavasti voimakkaampana kuin toiset.

savuttomana naimisiin tupakointialue

Savuton hääpari

Mutta mitä voi tehdä siinä tilanteessa, jossa pariskunnasta toinen tai jopa molemmat ovat juuri lopettaneet tupakoinnin? Eihän sitä voi muilta oikein kieltääkään, mutta asiasta voi toki mainita juhlavieraille. Tämä voi auttaa muita kunnioittamaan juhlaparin savuttomuutta ja ainakaan vieraat eivät tunge ihan vierellä savuttamaan.

Parhaimmassa tapauksessa joku vieraista voi jopa motivoitua myös lopettamaan. Yhdessä jaetut kokemukset ja vinkit lopettamiseen ovat parhaimpia apuja lopettamisen avuksi.

Ei ole lainkaan harvinaista kuulla tarinoista, joissa pariskunnan tupakoiva osapuoli lupautuu lopettamaan tupakoinnin parin mennessä naimisiin. Se voi olla toisille jopa paras häälahja mitä puolisoltaan voi toivoa. Hääpäivä on kuin uuden alku ja mikä sen parempaa, jos uusi savuton elämä voi myös alkaa tuona samana päivänä.

Tupakoinnin lopettaminen kaiken hääkiireen ja stressin keskellä ei kuitenkaan ole helppoa. Nikotiini tulee avuksi kiperissä tilanteissa ja antaa hetken helpotuksen, kun kiireestä ei meinaa tulla loppua. Mutta asian ei tarvitse olla näin, vaan helpotuksen voi löytää muutakin kautta.

Kun päätös lopettamisesta on tehty, mutta tupakanhimo vaivaa, kannattaa muistaa ne etuudet, jota savuton hääpäivä sisältää:

  • Pääset nauttimaan häistä täysaikaisesti ilman hyppimistä ulos ja sisään tupakoinnin takia
  • Kaikki kauneuden eteen nähty vaiva (meikit, hiukset, tuoksut, asusteet) pysyvät kauniina ja säihkyvinä koko päivän, eikä niitä pilaa tupakan haju
  • Savuton vieraskunta ei välttele sinua häiritsevän tupakansavun takia
  • Sinulla on enemmän energiaa tanssia ja juhlia omia häitäsi
  • Hääkakku maistuu paremmalta parantuneen makuaistin ansiosta
  • Tulet nauttimaan hääyöstäsi libidosi kasvaessa tupakoinnin lopettamisen ansiosta

Kuulostaa lähes täydelliseltä, eikö niin? Ja tämä kaikki on täysin mahdollista, kun vaan pysyt päätöksessäsi ja tuette toisianne hääparina. Lopettaminen on helpompaa, kun sen tekee yhdessä. Ottakaa se osaksi yhteistä matkaanne, tehkää lopetuspäätös jo hyvissä ajoin ennen häitä ja nauttikaa elämänne suuresta päivästä täysin savuttomana. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin ja päätös pitää, sillä olette toistenne tukena.

savuttomana naimisiin suukko

Savuton hääpäivä

Kun kuukausien valmistelut on saatu päätökseen, koittaa vihdoin se suuri päivä. Tämä on taatusti yksi elämänne merkittävimmistä päivistä ja siitä syntyvät muistot kulkevat mukana koko loppuiän. Yllättävä tupakanhimo voi pilata tämän päivän, joten eihän anneta sen tehdä sitä.

Avuksi voi ottaa monenlaisia keinoja. Nikotiinipussit ovat siitä hyviä, että ne ovat täysin huomaamattomia. Jopa morsian voi käyttää niitä vieraiden edessä kenenkään huomaamatta. Ne eivät sisällä lainkaan tupakkaa, joten ne ovat erittäin hyvä vaihtoehto erilaisille tupakkatuotteille.

Nikotiinipussi asetellaan huulen alle, josta nikotiini vapautuu ja imeytyy tasaisesti. Ne eivät värjää hampaita eivätkä saa hengitystä haisemaan pahalle. Sitä varten ne sopivatkin erityisen hyvin hääjuhlaan, jossa hääpari on muutenkin panostanut omaan olemukseensa. Makuja ja vahvuuksia on erilaisia, joten niistäkin löytyy varmasti mieluinen vaihtoehto sekä sulhaselle että morsiamelle. Nikotiinipusseja voi tilata kätevästi netistä, joten niiden hakemiseenkaan ei tarvitse käyttää turhaa aikaa kaiken muun kiireen keskellä.

Hääpäivä varmasti myös jännittää molempia ja jännitys yleensä raukeaa vasta kaikkien muodollisuuksien jälkeen. Kunhan tupakanhimo on poissa ja korvattu nikotiinilla, voi omista häistä todella nauttia. Savuttomuus on upea saavutus, josta kannattaa todellakin olla ylpeä. Hääpari voi omalla esimerkillään kannustaa muitakin lopettamaan ja aloittamaan uuden terveellisen elämän.

savuttomana naimisiin hääpari

Me kaikki tiedämme, että savuttomuudella on lukuisia positiivisia vaikutuksia. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia, ja elämän erilaiset merkkipaalut voivat todella toimia kannustuksena lopettamiseen. Kun onni uudesta avioliitosta liitetään tähän mukaan, on selvää, että hääpari voi tuntea itsensä todella onnelliseksi.

Tunteet voimistuvat ja mieliala kohenee savuttomuuden seurauksena. Yhteinen koti tuoksuu raikkaalta, rahaa säästyy yhteisiä hankintoja varten ja energiaa riittää yhteiselle matkalle, joka on vasta saanut alkunsa.

Nauttikaa siitä rakkaudesta, joka teille on suotu. Nauttikaa siitä savuttomuudesta, jonka te olette itse saaneet aikaan ja kannustakaa toisianne jatkamaan samalla tiellä. Siinä on hyvät eväät uudelle liitolla ja loppuelämän yhteiselle savuttomalle matkalle.

 

Upeimmat hääpaikat >

 

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2022