Suomen upeimmat hääpaikat

Hääjuhlien järjestely

Teksti: HeyYou Agency  Kuvat: Istockphoto/Getty Images

Omat häät ovat monille elämän onnellisin hetki ja luonnollisesti me kaikki haluamme omien hääjuhliemme olevan täydellisiä. Täydellisten häiden järjestely ei kuitenkaan ole helppo juttu, sillä niin paljon kaikkea täytyy ottaa huomioon. Ensinnäkin aikaa juhlan järjestelyyn täytyy olla riittävästi. Vaikka järjestelyn suunnittelu onnistuisi ajallisesti esimerkiksi yhden illan aikana, niin parhaan tuloksen saadakseen kannattaa jakaa suunnittelu eri päiville ja pienempiin osiin. Yhtenä päivänä mietitään vieraslistaa, toisena tarjoiluja, kolmantena kirkkoa ja juhlavastaanoton paikkaa ja niin edelleen. Tällä tavalla järjestely sujuu parhaiten ja jokaista ratkaisua päästään ajattelemaan tuoreella mielellä. Aina kun jokin osa järjestelystä on tehty, on järkevää palkita itsenä rentoutumalla loppuilta. Esimerkiksi hyvän ruoan syönti ravintolassa tai netticasinot antavat muuta ajateltavaa ankaran häästressin keskellä, kun häiden järjestelijä voi hetkeksi uppoutua vaikkapa upeissa grafiikoissa loistavien kolikkopelien maailmaan.

Älä unohda myöskään pyytää apua, häät ovat niin massiivinen tapahtuma, että niiden järjestely yksin on lähes mahdotonta. Muutama lähin ystävä avuksi, tietenkin puolison lisäksi, niin ajatukset täydentävät toisiaan ja häistä tulee yhä paremmat. Mikäli tulee tilanne, että jotain kompromisseja joutuu tekemään karkailevien kustannusten tai esimerkiksi logistisien ongelmien vuoksi, niin on kuitenkin ana hyvä muistaa, että hääjuhlan täydellisyys tulee viime kädessä kuitenkin ihmisistä ja tunnelmasta, eikä suinkaan materiasta. Omien rakkaiden keskellä avioliittoon astuminen palaa ikuisesti mieleen, vaikka pöydillä olevat koristeet olisivatkin alkuperäisen suunnitelman vastaisesti logistisista syistä sinisiä, eivätkä violetteja.

Häiden ajankohta, kirkko (tai vastaava) ja juhlavastaanotto

Ensimmäisenä pitää miettiä häiden ajankohta. Suurin osa valitsee häiden ajankohdakseen jonkun ihanan kesälauantain, mutta ei se ole suinkaan ainoa vaihtoehto. Lauantai päivänä sopii todennäköisesti vieraille parhaiten, mutta ihmiset pystyvät kyllä järjestämään voittopuolisesti itsensä paikalle muinakin päivinä. Jos haaveenasi on talviteemaiset häät, niin silloin tietenkin häätkin kannattaa järjestää talvella. Moni haluaa mennä naimisiin myös erikoisena päivämääränä, esimerkiksi 20.01. vuonna 2001 tai 20.02. vuonna 20.02. jne. Kuukausia ei ole kuin 12, joten  vuosiluvun osalta aivan tällaiset erikoispäivämäärät eivät ole ajankohtaisia enää sataan vuoteen, mutta esimerkiksi ensi vuonna on tarjolla 12.02. 2021 ja tänä vuonna oli 02.02. 2020. Jos kuitenkin päätyy ylivoimaisen enemmistön ajankohtaan, eli kesälauantaihin, niin silti niitäkin vaihtoehtoja on useampi. Ja niistä vaihtoehdoista valitessa vaikuttaa varmasti myös se, koska vihkiminen onnistuu, koska mahdollinen kirkko on vapaana ja niin edelleen. Kun päiväys on selvillä, niin ryhdytään miettimään paikkaa juhlavastaanotolle.

Mikäli juhlavastaanoton suunniteltu paikka on ehdoton, niin toki kyseisen tilan vapaanaolo täytyy varmistaa ennen kuin päiväystä lyödään lukkoon. Mikäli paikka ei ole ehdoton, niin päiväyksen ollessa selvillä, täytyy seuraavaksi ruveta etsimään sopivaa paikkaa, joka on kyseisenä päivänä vapaana. Toki aina on vaihtoehto pitää vastaanotto kotona, mökillä tai esimerkiksi vanhempien luona, mikäli joissakin näistä on riittävästi tilaa häävastaanotolle. Jos juhlapaikka on esimerkiksi kotona tai mökillä, niin on hyvä ottaa huomioon säävaraus. Suomessa kesälläkin sää voikin olla sateinen ja silloin pitää olla mahdollisuus järjestää tilaisuus sisällä tai riittävän suuren katoksen alla.

Morsiusneidot, kaaso, bestman, vieraat, hääpuvut

Viimeistään tässä vaiheessa on aika valita kaaso, bestman ja morsiusneidot. Kaaso toivottavasti auttaa jo häiden järjestelyssäkin. Valinta on varmasti vaikea, mutta kaikkia ei voi joka tilanteessa miellyttää ja vain yksi sopii yhteen rooliin. Mikäli ystävyyden osalta tasaveroisia vaihtoehtoja on useita, niin kannattanee valita sellainen, josta on eniten apua häiden järjestelyssä ja / tai jolla on eniten aikaa auttaa näissä asioissa. Vieraiden valintaan vaikuttaa monet asiat. Ennen kuin yksittäisiä vieraita mietitään, niin kannattaa lyödä lukkoon vieraiden määrä. Tässä vaiheessa pitäisi olla jo selvillä paikka, jossa juhlavastaanotto pidetään, joten tiedossa on myös se, kuinka monta vierasta sinne ylipäätään mahtuu. Tämän lisäksi kyseeseen tulee hinta, jokainen vieras yleensä maksaa lisää, koska tarjoiluja täytyy tietenkin olla enemmän. Välttämättä tässä vaiheessa ei tarvitse aivan tarkkaa vieraiden määrää lyödä lukkoon, mutta ainakin jonkinlainen estimaatti olisi hyvä olla.

Kun vieraiden määrä on päätetty, on tullut aika miettiä, vieraiden henkilöllisyys. Lähisuku ja parhaat ystävät on helppo liittää heti vieraiden joukkoon, mutta oli vierasmäärä mikä tahansa, niin viimeisten vieraspaikkojen päättäminen on ongelmallista. Miksi joku kaukainen sukulainen valittaisiin, mutta toista ei. Nämä ratkaisut kannattaa tehdä huolella ja miettiä myös päätöksessä sitä, että kuka tällaisista henkilöistä vastaisi todennäköisemmin kutsuun myöntävästi ja kenelle se merkitsisi enemmän. Hääpukua ei sovi unohtaa, hääkuvat tulevat roikkumaan seinilläsi tai olemaan lipastollasi pitkän aikaa, joten on tärkeää valita paras mahdollinen.

Häiden ohjelma ja aikataulut

Sitten on aika päättää häiden ohjelma ja aikataulut. Ensimmäisenä on tietenkin vuorossa vihkiminen, joka monesti tapahtuu täysin eri paikassa, kuin itse juhla. Sen ajankohta on lähes aina myös koko häiden aloitusajankohta. On tärkeää varata tarpeeksi aikaa siirtymiseen. Itse juhlien ei ole hyvä olla pelkkää seurustelua, mutta aikataulun pitää olla myös riittävän väljä. Ei ole viisasta siirtyä suoraan puheista seuraavaan ohjelmanumeroon ja siitä taas seuraavaan, sillä muuten ohjelma on liian tiukka ja pienetkin viivästykset saavat koko aikataulun sekaisin. Lisäksi tiukan aikataulun tuova hengästyttävä olo ei välttämättä ole juhlatunnelman kannalta hyväksi. Jos näyttää siltä, että ohjelmanumeroiden välille ei jää riittävästi aikaa, niin viisainta on karsia pois joku ohjelmanumero sen sijaan, että tiivistää aikataulua. Ihmiset ovat tulleet viihtymään, juhlimaan avioparia ja tapaamaan ihmisiä joista joitakin he eivät ole välttämättä nähneet vuosiin. Erilliset ohjelmanumerot ovat vain mauste. Loppujen lopuksi mahdolliset pienet kommellukset eivät kuitenkaan pilaa kokonaisuutta. Juhlasta tulee varmasti ikimuistoisen ihana, vaikka aivan jokainen kohta ei menisikään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

 

 

Upeimmat hääpaikat >
Lahjalistat häihin >

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2020