Suomen parhaat hää-dj't täältä!

Ohjeita ja vinkkejä DJ:n varaamiseksi hääjuhlaan

Teksti: Viihdevuokraamo
Kuvat: Naimisiin.info, iStockPhoto

Mikä on DJ

Muutamien viime vuosien aikana DJ:t ovat nostaneet suosiotaan erittäin paljon osana hääjuhlaa. DJ ei ole vain se kaveri joka dekkien takana painaa play:tä, vaan paljon muutakin.

DJ tulee sanoista ”disc jockey” eli suomalaisittain tiskijukka. Nykyään enää harvempi DJ soittelee ”disceillä” eli cd- tai vinyylilevyillä, mutta näitäkin kavereita löytyy edelleen. Varsinkin vanhempi juhlaväki arvostaa vinyylistä lähtevää omaperäistä sointia. Lisäksi on erittäin näyttävää kun DJ oikeasti vaihtaa fyysisiä levyjä vinyyli- tai cd-soittimilla soittaessaan.

DJ:n tärkein tehtävä on nostaa juhlan tunnelmaa omilla juonnoillaan, tilanteeseen sopivilla musiikkivalinnoillaan ja mukanaan toimittamillaan valaisuratkaisuillaan, oli musiikin soittomedia sitten mp3 tiedosto tai cd-levy. DJ myös miksaa, skrätsää, käyttää efektejä ja saa musiikin kuulostamaan hyvinkin paljon paremmalta sekä menevämmältä kuin esimerkiksi radiosta tai suoratoistopalveluista soitettuna. DJ:t ovat oman alansa rautaisia ammattilaisia, eivät pelkästään musiikkityöntekijöitä.

DJ häihin

Ennen hääjuhlaa huomioitavaa

Kun hääjuhlan aikataulu on tarkentunut, kannattaa hieman suunnitella koska DJ aloittaisi musiikin soittamisen. Kokenut DJ pyytää mielellään hääjuhlan aikataulun jo ennakkoon itselleen, jolloin sen kulku ja kohokohdat ovat tiedossa ennakkoon. Seremoniamestareille kannattaa antaa DJ:n yhteystiedot ennen hääjuhlaa mahdollisten yllätysnumeroiden varalta. Jokin peli tai leikki saattaa vaatia tietyn kappaleen sen läpiviemiseksi.

Yleisimmin hääjuhlien aikataulu menee seuraavasti: Alkumaljat, alkusanat, ruokailu, ohjelmaa, puheet, kahvit, leikit ja bileet. DJ:llä on useimmiten matkassaan erittäin paljon tavaraa, jolloin niiden kantamiseen ja asentamiseen menee oma aikansa. Useimmiten DJ:n kanssa kannattaa sopia että hän olisi valmiina jo silloin, kun hääpari ja -vieraat saapuvat juhlapaikalle. Äänentoiston asentaminen ja valojen säätäminen juhlatilaisuuden aikana on varsin kiusallista niin hääparille, -vieraille kuin DJ:llekin. DJ:n ollessa valmiina ennen hääjuhlan alkua, on hänen perustyökalunsa eli mikrofoni esimerkiksi seremoniamestarin käytettävissä koko hääjuhlan ajan. Lisäksi DJ soittaa alkumaljojen kilistelystä lähtien rauhallista sekä tilanteeseen sopivaa musiikkia hiljaisella äänenvoimakkuudella. Tällöin hääjuhlaan saadaan mahtipontisuutta jo alusta alkaen!

Häämusiikki DJ:n näkökulmasta

DJ on ensisijaisesti tullut viihdyttämään hääparia, mutta myös muu juhlaväki tulee ottaa huomioon. DJ:n kanssa vaihdetaan ennakkoon ajatuksia hääjuhlan musiikista ja musiikkityyleistä sekä toivekappaleista. Toivekappaleita kannattaa valita hillitysti ja monipuolisesti. Kokenut DJ kyllä pääsee hyvin jyvälle ja osaa soittaa samantyylistä musiikkia kun toiveissa on. DJ:n ei välttämättä kannata soittaa koko iltaa hääparin lempiartistin tuotantoa tai ainoastaan samantyylistä musiikkia. Paikalla olevien vieraiden musiikkimaku saattaa olla hyvinkin erilainen hääparin kanssa.

Kokeneen DJ:n tulee hallita hyvin ainakin dance- rock-, pop-, hiphop- ja iskelmägenret, niin koti- kuin ulkomaalaisten artistien tuotannosta. Musiikillisesti monipuolinen DJ pelastaa monet juhlat. DJ:n tehtävä on kaivaa musiikkikirjastostaan ne kovimmat hitit menneiltä vuosikymmeniltä aina tähän päivään asti ja saada tanssilattia täyteen iloisia ihmisiä.

DJ häihin

Kesähäät ulkoilmassa

Kesällä järjestetyissä hääjuhlissa kannattaa huomioida säätila. Kyllä! Säällä on merkitystä myös DJ:n toiminnalle. Jos ilma on varsin helteinen, niin sisätiloissa ilma saattaa muuttua tukalan tunkkaiseksi ja ulkoilmaa lämpöisemmäksi. Hääpari ja vieraat mieluusti saattavat hakeutua viileämpään ulkoilmaan ja tällöin DJ saa soittaa ainoastaan juhlatilan seinille. Hääparin kannattaa kartoittaa tätä varten DJ:lle soittopisteen mahdollisuus myös ulos, esimerkiksi terassille, latoon tai katokseen. Joskus tämä ei juhlatilan puolesta ole mahdollista, mutta varsinkin syrjemmällä naapurustosta järjestettävissä hääjuhlissa mikään ei ole mukavampaa kuin laittaa kunnon bileet pystyyn ulkoilmassa!

DJ häihin

Millainen on hyvä hää DJ

Hyväksi hää DJ:ksi ei tulla kuin kokemuksen kautta. Jostakin on kuitenkin jokaisen tiskijukan aloitettava. Hääjuhla on monelle pariskunnalle elämän tärkein päivä, jolloin on tärkeää että DJ tietää mitä tekee ja saa toiminnallaan upean tilaisuuden aikaiseksi.

DJ on parhaimmillaan sekoitus juontajaa, erittäin taitavaa ammattimuusikkoa ja esiintyvää artistia. DJ:llä tulee olla pelisilmää, ajatustenlukutaitoa ja ennen kaikkea erittäin kattava musiikkitietämys. Nämä yhdistettynä hääjuhlassa soitettava musiikki vastaa odotusarvoja ja nostaa odotusarvot vieläkin korkeammalle!

Tämän artikkelin on laatinut Viihdevuokraamo.
Heidät ja kaikki muut Suomen parhaat hää-DJ:t löydät tietysti Naimisiin.infon hääpalveluosastolta.

 

naimisiin_footer_980x50

Mediatiedot & mainonta sivustolla

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2019

Löydä edulliset häämatkalennot >