Hääverkkokauppa Morsiusgalleria Online

Bannerimainonta ja mainosten esto
- miten tulla nähdyksi Naimisiin.infossa

Teksti: Tero Heino Kuvat: Istockphoto

Erilaiset mainosten esto-ohjelmat eli ad blockerit aiheuttavat päänvaivaa markkinoijille: ne eivät ainoastaan estä mainosten näkymistä, vaan vaikuttavat myös yleisön mittaamiseen ja käyttäjäkokemukseen.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä mainosten esto-ohjelmista on hyvä tietää markkinoinnin näkökulmasta Naimisiin.infossa. Käymme läpi mitä ne ovat, miten ne toimivat ja miten ne voidaan huomioida verkkomainonnassa.

Mitä mainosten esto-ohjelmat ovat?

Mainosten esto-ohjelmia käytetään paljon, ja niiden käyttö on helppoa. Useimmiten kyseessä on verkkoselaimen lisäosa eli selainlaajennus, älypuhelimen sovellus tai jokin muu sovellus, joka estää mainosten näkymisen käyttäjän verkkoselaimessa. Niitä on saatavilla ilmaiseksi ja tarjolla on monia eri ohjelmia ja sovelluksia.

Mainosten esto-ohjelmat tunnistavat sivuilta mainoksiin liittyviä elementtejä ja estävät niiden näkymisen. Kun käyttäjä siirtyy sivustolle ja sivu alkaa latautua, esto-ohjelma vertaa sivuston eri elementtien verkkotunnuksia estolistaa vasten. Jos jokin elementti vastaa listalla olevaa tunnusta, sen latautuminen pysäytetään. Estolistalla on tunnettujen mainostajien verkkotunnuksia.

Kun sivu on latautunut, alkaa seuraava vaihe, jossa mainosten esto-ohjelma tutkii sivun erilaisia osia ja tunnistaa esimerkiksi mainoskuvia vastaavat kuvakoot, ja estää tällaisten kuvien näkymisen.

Koska esto-ohjelmat estävät tiettyjä sivuston mainoselementtejä, sivustot voivat näyttää käyttäjälle melko erilaisilta kuin sivustot mainosten kera. Usein sivustoilla näkyy tyhjiä kohtia mainosten estämisen myötä.

Miksi käyttäjät haluavat estää mainokset?

Mainosten esto-ohjelmia käytetään runsaasti: Statistan mukaan vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä niitä käytti kokonaiset 912 miljoonaa käyttäjää eri puolilla maailmaa. Lukuun sisältyvät tietokoneiden adblock-lisäosat, mainokset estävät selaimet ja mobiililaitteiden mainosten esto-ohjelmat.

Surfsharkin tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa verkkomainontaan suhtaudutaan erityisen nuivasti. Ruotsissa mainosten esto-ohjelmia haetaan toisiksi eniten Euroopassa, ja myös Suomi kuuluu 10 kärkeen puhuttaessa esto-ohjelmien hausta.

Miksi mainoksia sitten halutaan estää? Syitä on monenlaisia, ja monet käyttäjät estävät mainokset useasta syystä. Verkkomainontaa pidetään usein tungettelevana ja tietoa keräävänä, ja siksi mainokset halutaan usein estää yksityisyyden suojaamiseksi. Lisäksi mainokset koetaan usein ärsyttäviksi ja häiritseviksi.

Verkkomainontaa on rajoitettu myös laeilla. Euroopan Unionin uusi digipalvelusäädös astui voimaan helmikuussa 2024. Sen perusteella esimerkiksi Instagramin käyttäjien tulee saada tietää, millä perusteilla hänelle näytetään kohdennettua mainontaa, ja mikä taho mainoksen on maksanut. Käyttäjälle tulee myös tarjota mahdollisuus selata syötettä profiloimattomasti. Lapsille kohdennettu mainonta taas on kielletty täysin.

Voiko mainosten eston ohittaa?

Mainosten esto-ohjelmista on haittaa lähinnä sivustoille, joiden tulot ovat vahvasti riippuvaisia mainostuloista – ja niille kyseessä on merkittävä haaste. Sivustojen ylläpitäjillä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Osa sivustoista estää käyttäjiä katsomasta sisältöä, mikäli mainosten esto-ohjelma on päällä. Tällöin vierailija näkee viestin, jossa pyydetään ad blockerin laittamista pois päältä tai sivuston lisäämistä sallittujen listalle, mikäli he haluavat sivustoa käyttää.

Toinen vaihtoehto on selittää vierailijoille, miksi mainokset ovat sivustolle tärkeitä, ja pyytää niiden sallimista. Käyttäjät voivat myös mahdollistaa mainokset tietyillä sivustoilla niiden tukemiseksi, ja jotkut sivustot pyytävätkin sisällöstään pitäviä käyttäjiä sallimaan mainokset.

Kumpikaan vaihtoehto ei ole aukoton. Jos mainosten esto-ohjelman käyttö estää sivuston sisällön lukemisen, monet jatkavat matkaa sen sijaan että lisäävät sivuston sallittujen listalle. Siksi tällaista lähestymistapaa ei kannata käyttää sivuilla, joille digimainonta ei ole elinehto.

Jos taas mainosten sallimista pyydetään, monet käyttäjistä eivät näe vaivaa, vaan käyttävät sisältöä ilman mainoksia.

Myös muita vaihtoehtoja on: erilaiset sivustot saattavat tarjota esimerkiksi vain tilaajille tarkoitettua mainosvapaata sisältä, tai maksullisia, mutta täysin mainoksettomia versioita. Näin on alkanut toimia esimerkiksi Youtube, joskin vastapainona mainosten esto-ohjelmat eivät enää palvelussa toimi, vaan ilmaisversiota käyttävät joutuvat katselemaan mainoksia.

Teknisessä mielessä mainosten esto-ohjelmia ei voi aukottomasti ohittaa. Toisaalta mainosten esto-ohjelmat eivät myöskään ole aukottomia, vaan osa mainoksista pääsee läpi niiden seulan. Osa mainostyypeistä saatetaan sallia myös oletusarvoisesti, ja jotkut mainosten esto-ohjelmat sallivat mainoksia myös maksua vastaan.

Mainosten eston voi pyrkiä myös ohittamaan luomalla räätälöityjä mainoksia, joissa ei käytetä apuna verkkosivustoja, jotka ovat mainosten estäjien mustilla listoilla. Estäjät nimittäin toimivat niin, että ne eivät salli verkkopyyntöjä, joita käytetään mainosten lataamiseen sen sijaan että ne estäisivät varsinaisen mainossisällön.

Joissain tapauksissa vaihtoehtona voi olla myös sisällön siirtäminen omaan sovellukseen. Niihin esto-ohjelmat eivät tepsi toisin kuin verkkoselaimiin.

Miten digimarkkinoinnissa kannattaa toimia mainosten esto-ohjelmien suhteen Naimisiin.infossa?

Naimisiin.infossa ei bannerimainokset näyttele suurinta osaa hääyritysten markkinointikeinona. Emme käytä lainkaan Googlen tai vastaavien monikansallisten yritysten bannerikaruselleja, vaan kaikki bannerit tulevat suoraan omalta palvelimeltamme. Kaikki bannerimme ovat lisäksi hääaiheisia, eli kävijämme haluavat nähdä niitä, jolloin mainosten esto-ohjelmien käyttö ei ole kävijöillemme tarpeellista.

Kannattaa myös muistaa, että mainosten esto-ohjelmat vaikuttavat siihen, kuinka hyvin käyttäjämääriä voidaan seurata. Esto-ohjelmien myötä osa vierailijoistasi saattavat jäädä seurannan ulkopuolelle. Naimisiin.infossa ei kuitenkaan suoriteta ohjelmallista kävijäseurantaa, koska kaikki kävijämme ovat joka tapauksessa erittäin tarkasti kohderyhmäämme kuuluvia.

Mainosten torjunnassa on myös nähty kehitystä. Siinä missä VPN itsessään suojaa ja salaa käyttäjän verkkoliikenteen, esimerkiksi NordVPN-palvelun lisänä on saatavilla ominaisuus, joka torjuu häiritsevän ja mahdollisesti haitallisen mainonnan, mutta jättää asialliset mainokset näkyviin.

Voidaan myös ajatella, että verkkomainontaa koskevat säädökset ja lait ovat lopulta eduksi mainostajille: kun häiritsevänä tai tungettelevana koettua mainontaa voidaan rajoittaa muutenkin kuin mainosten esto-ohjelmilla, asialliset ja vastuulliset mainostajat saattavat saada mainoksensa paremmin näkyville.

 

Upeimmat hääpaikat >

 

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2023