Suomen upeimmat hääpaikat

Tahdotko?

Teksti: Toimittaja I.Peltonen. Kuvat: Istockphoto/Getty Images.

Tahdotko ottaa tämän miehen/naisen aviopuolisoksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta niin myötä, kuin vastoinkäymisissäkin?

Yksi suurimmista asioista häiden kynnyksellä on juurikin tahtominen. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin pappi ei tätä kysymystä alttarilla huvin vuoksi kysy.

Naimisiinmeno on tahdon asia. Toisille se kylmästi tarkoittaa palaa paperia ja sormusta nimettömässä, mutta myös nämä ihmiset tahtoivat.

Rakkauskin on tahdon asia. Ensitreffit alttarilla ohjelmaa seuranneena ei voi sanoa, että toiseen ihmiseen voisi rakastua puoliväkisin.

Mutta mikä tai kuka määrittää meille sen, kenelle me suomme tahtomme, rakkautemme ja lojaaliutemme?

Se suurin rakkaus ja tahtominen voi syntyä tietenkin siellä ensitreffeilläkin, mutta siihen voi myös kasvaa. Sen voi oppia jälkikäteen. Kun sen kerran oppii, ei sitä unohda.

Tahdotko tänään vai tahdoitko eilen?

Yksi suurimmista kysymyksistä, jonka voit itsellesi esittää ennen sormusten vaihtamista - tahdotko sinä tänään, entä huomenna, tahdoitko eilen?

Tämän vuosituhannen hienoimpiin asioihin kuuluu se, että jokaisella on oikeus tahtoa itse. Vuosikymmeniä sitten meidän tarinamme oli jo maalattuna ennen syntymää, vaikka tuolloin paperin tulisi olla tyhjä.

Tänään sinä olet se, joka päättää tahdotko. Sinulla on oikeus maalata lapsesta saakka tyhjälle paperille koko elämäsi.

Sydän tuntee, järki määrää

Tahtominen ei ole ainoastaan sydämen asia, vaan myös järki heittää omaa vettä sekaan. Naimisiin mennään yhä useammin järkiperusteillakin.

Mutta järkiperusteilla naimisiin meneväkin on ensimmäisenä löytänyt kumppaninsa sydämensä avulla.

Oman tiensä ja kumppaninsa löytämisen jälkeen vuorossa on se tärkeä kysymys, jota seuraa häävalmistelut. Silloin otetaan mukaan myös tilkka järkeä, vaikka avioehtoa pohdittaessa.

Miten tunnistaa aidon rakkauden, aidon tahdon?

Häitä ei järjestetä huvin vuoksi. Ei siksi, että tahdotaan järjestää ystäville ja sukulaisille vuosisadan parhaimmat bileet, ei siksi, että se olisi pakollista.

Naimisiin mennään, kun ollaan löydetty itselle oikea kumppani. Semmoinen, jolle sinä olet sydämen valittu, joka etsii vuosienkin jälkeen sinun silmäsi väkijoukon keskeltä jääden niihin kiinni.

Tämä tiedettiin jo vuosisatoja sitten tanskalaisessa linnassa, jonka entisöinnin yhteydessä löydettiin teksti: ”Sinun ei tarvitse myöskään kertoa, että olen sydämesi valittu, jos vielä vuosienkin jälkeen silmilläsi jaksat väkijoukosta etsiä minun silmäni – ja jäädä niihin kiinni.”

Tavoitteena elämänmittainen avioliitto

Vaikka tilastollisesti noin puolet avioliitoista kaatuu, ei sen kannata antaa masentaa. Tärkeintä on juurikin pohtia sitä, että tahdotko oikeasti, jo ennen kihlausta.

Rakkautta voidaan verrata jopa uhkapelaamiseen, joko siinä voittaa tai häviää. Nettikasinot voivat tuottaa roppakaupalla rahaa tai sitten karvaita kyyneleitä, mutta tätä ei voi tietää ennen testaamista. Myöskään omaa tulevaisuutta ja aviolittoa ei voi ennustaa.

Mikä määrittää avioliittoon johtavan rakkauden määrän?

Naimisiin mennään, kun se tuntuu itselle oikealta. Silloin kun itse kokee sen oikeaksi ratkaisuksi. Se on palanen paperia eikä välttämättä muuta mitään, ainoastaan vahvistaa uskoa yhteiseen elämänmittaiseen tulevaisuuteen.

Tahdotko, tahdon, tahdoin, tahdon ikuisesti – huonoinakin päivinä muista tahtoa. Avioliitto tai rakkaus ei tarkoita sitä, että päivä toisensa jälkeen vastassa on rakkauden täyteisiä päiviä.

Rakkaus syntyy pienistä teoista. Rakkaus on sitä, että kykenee kuuntelemaan toista. Rakkaus on sitä, että pysyy toisen rinnalla vaikka elämä heittelisi. Rakkaus on sitä, että vie puolisolle kahvin sänkyyn. Rakkaus on sitä, että hyväksyy myös riidat ja toisen huonot puolet.

Yksikään ulkopuolinen ei voi puolestasi määrittää sitä, menetkö naimisiin ihmisen kanssa jonka olet tuntenut kuukauden tai vuosikymmenen. Sinä itse päätät koska tahdot tai tahdotko.

Kohti avioliittoa

Avioliiton solmimisesta tai rakkaudesta ei juurikaan koulussa ole oppitunteja. Suomalainen koulumaailma on ehkä maailmanlaajuisesti edelläkävijä, mutta osan opeista joudut keräämään itse.

Jos pitäisin yläasteikäisille oppitunteja rakkaudesta ja naimisiinmenosta, opettaisin yhden asian. Jos haluat rakastaa täysillä, joudut myös opettelemaan sietämään pettymyksiä.

Yksikään mestaripiirros ei synny ilman karvaita kyyneleitä, yhdenkään pariskunnan avioliitto ei koskaan ole täydellinen. Tämän vuoksi tahdotko -kysymys pitää sisällään myös sanan ”vastoinkäymisissä”.

Naimisiinmeno ei kuitenkaan ole taistelu, joka täytyisi voittaa. Vaikka päässäsi jyskyttäisi pelko epäonnistumisesta, et voi tietää siitä mitään jos et elä täysillä, jos et anna itsellesi vapautta rakastaa täysillä.

Tahdotko vielä huomennakin?

Kihlaus, hääjärjestelyt, häät ja koko naimisiinmeno hoidetaan siksi, että luotetaan tahtomiseen. Siihen, että tahdotaan myös huomenna ja vuosikymmenten päästäkin.

Kaikki epävarmuus omista tunteista kuuluu asiaan, kysy vaikkapa 80 vuotta naimisissa olleelta suomalaiselta pariskunnalta. Heidän pitkän liiton salaisuus oli ”Pitää olla kärsivällinen ja ottaa vastaan, mitä tulee, eikä ruveta hermoilemaan ja kiukuttelemaan”.

He tahtoivat vuosikymmeniä sitten, he tahtoivat aina, he tahtovat nyt. He tahtoivat läpi vastoinkäymisten, jopa läpi sodan. Tahdotko sinä taapertaa läpi arjen harmauden, läpi ruuhkavuosien, yli tiskivuorten ja vanhuuden vaivojen?

Tahdotko sinäkin vielä huomennakin, kun arjen kiireet painavat harteilla. Kun sinulla on vierelläsi se oikea, ottaa hän raskaat taakat harteiltasi ja kannattelee myös vaikeina päivinä. Tällöin voit tahtoa yhä uudestaan, päivä toisensa jälkeen.

Papin aamenen jälkeen rakkaus ei muuta muotoaan, puoliso pysyy samana. Mutta silloin purjehditaan kohti loppuelämää sen suurimman kanssa – rakkauden.

 

Upeimmat hääpaikat >

 

 

 

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2000-2022