Pietarissa avioliiton satamaan johtaa seitsemän siltaa
Teksti: Timo Kauppinen Kuvat: Timo Kauppinen ja Naimisiin.info
Venäjän toiseksi suurin kaupunki Pietari on taide- ja kulttuurimatkailijalle todellinen aarreaitta. Pietari Suuren 1703 perustama kaupunki on historiansa aikana vaihtanut nimeään kolmesti.
Ensimmäisen maailmansodan puhjettua 1914 kaupungin nimi muutettiin saksalaisvastaisissa tunnelmissa Petrogradiksi. Leninin kuoltua 1924 Petrogradista tuli Leningrad aina vuoteen 1991 saakka, jolloin kaupungille palautettiin sen alkuperäinen nimi Pietari.
Kaupunki sai alkunsa Pietari-Paavalin linnoituksesta. Sen peruskivi laskettiin vuonna 1703 Pietari Suuren toimesta. Pietari-Paavalin linnoituksen alueelle on haudattu Venäjän keisareita. Vuonna 1998 tsaari Nikolai II:n ja hänen perheensä maalliset jäännökset haudattiin tänne suurin juhlallisuuksin.
Kaupunkikuvaa hallitsee Iisakin kirkon kultakupoli, joka näkyy kaupungin joka puolelta. Se on maailman kolmanneksi korkein kupolirakennus. Tilaa kirkossa on 14 000 ihmiselle. Sen rakentamiseen osallistui neljän vuosikymmenen ajan 700 000 henkeä. Iisakin kirkon läheisyydessä on historiastaan kuuluisa hotelli Astoria. Voitonvarma Hitler kaavaili nimittäin juhlivansa Leningradin valtausta kyseisen hotellin ruokasalissa.
Pietari on nähtävyyksien kaupunki. Kävellen tutustuu parhaiten ydinkeskustaan. Venäjän kauneimmaksi sanottu katu Nevskij Prospekt on Pietarin sydän. Katu, jonka varrella sijaitsevat niin kansainväliset boutiquet kuin viehättävät boheemikahvilat, alkaa Amiraliteetista ja päättyy Aleksanteri Nevskin luostarille.
Ja mitä olisikaan ilta ilman venäläistä balettia? Mariinskin teatteri on yksi maailman johtavista, jossa monet Venäjän kuuluisimmat baletit ovat saaneet kantaesityksensä.
Pietarin museot tarjoavat kävijälleen ainutkertaisen taide-elämyksen. Katariina II:n yksityiskokoelmista alkunsa saanut Eremitaasi lukeutuu tänä päivänä maailman huippumuseoihin, jonka kokoelmissa on yli kolme miljoonaa taide-esinettä. On laskettu, että jos matkailija tutkisi minuutin ajan jokaista esillä olevaa esinettä kahdeksan tuntia päivässä, veisi häneltä 17 vuotta ennen kuin hän olisi nähnyt museon kokoelmat.
Eremitaasin laajuuden vuoksi kannattaa valita vain yksi tai kaksi tyylisuuntaa. Museosta ei yksinkertaisesti selviä ”selvin päin”, jos aikoo ahmia liikaa.
Venäläinen museo kertoo taasen Venäjän taidehistoriasta vanhoilta ajoilta aina meidän päiviimme asti. Näkemisen arvoinen on mm. museon hieno ikonikokoelma.
Pietarin 300-vuotisjuhliin tehtyjen mittavien rakennus- ja entisöintitöiden jälkeen kaupunki pesi kasvonsa, ja tänä päivänä näyttää matkailijalleen kauneimmat puolensa
Suomenlahden rannalla noin 30 kilometrin päässä Pietarista sijaitsee monen matkailijan toivekohde - Pietarhovi. Pietari Suuri oli päättänyt rakentaa itselleen Versaillesin veroisen kesäpalatsin. Tsaari itse laati suunnitelmat ja hän myös johti töitä.
Rakentaminen aloitettiin vuonna 1714, ja kesäpalatsi vihittiin käyttöön yhdeksän vuotta myöhemmin, mutta vielä senkin jälkeen jatkettiin rakennustaiteellista työtä.
Pietarhovin ylpeytenä ovat sen maailmankuulut puutarhat ja suihkulähteet. Pelkästään suuressa kaskadissa, jonka rakennustyöt kestivät sata vuotta, on 64 suihkulähdettä ja yli 200 kullattua pronssiveistosta.
Tänne tullessa kannattaa varata koko päivä. Paras tapa saapua Pietarhoviin on Pietari Suuren suosimalla tavalla eli meritse. Kesäisin Eremitaasin edestä Pietarhoviin pääsee kätevästi kantosiipialuksella, matka kestää noin puolisen tuntia.
Toinen vaikuttava palatsi on pietarilaista barokkia edustava Katariinan palatsi, jonka vaikuttava yli 300 metriä pitkä julkisivu koristaa yhden ja toisen opaskirjan sivuja.
Palatsin komein nähtävyys on Pietarin 300-vuotisjuhliin avattu huikean kaunis meripihkasali.
Laatokasta Pietarin läpi Suomenlahteen laskeva Neva on kaupungin valtasuoni. Kaupunkilaiset kutsuvat jokeaan nimellä ”Neva kaunotar”. Nevan rantaa värittävät historiasta tunnetut toinen toistaan kuuluisimmat rakennukset.
Erilaiset kanavaristeilyt ovat suosittuja niin paikallisten kuin myös matkailijoiden keskuudessa. Pietarin tarkastelu jokinäkökulmasta avaa aivan uusia ulottuvuuksia kaupungin arkkitehtuurin ja elämän tarkasteluun.
Mieliin painuva kokemus on myös nostosiltojen avaaminen aamukahden ja -viiden väliseksi ajaksi.
Pietarilaisten hääparien keskuudessa suosituimpia valokuvauskohteita ovat Pietari Suuren vaskipatsas, ikuisen tulen Marskenttä sekä vaikuttava Palatsiaukio. Kaikki kohteita, joita myös suomalaisen parin kannattaa käydä katsastamassa.
Pietarissa avioliiton satamaan johtaa seitsemän siltaa, joista seitsemäs on suudelmasilta (Potseluev Most).
Auringon viime säteet kultaavat Nevan. On hetki sanaton.
Suositeltavaa matkalukemista:
Tietokirjailija Kaarina Kaurinkosken ”Pietarin palatsit” on erinomainen opas kokeneellekin Pietarin kävijälle. Kirjassaan Kaurinkoski esittelee yli parikymmentä Pietarin ja sen lähiympäristössä olevaa palatsia alkaen maailmankuulusta Pietarhovista aina vähemmän tunnettuihin palatseihin. Kustantaja Sarmala.
WSOY:n ”Kaupunkikirjat: Pietari” on oiva matkaopas Venäjän helmenä tunnetun Pietarin historiaan ja sen tärkeimpiin nähtävyyksiin. Matkailija arvostaa kirjan ”käytännön vinkkejä”, josta löytyy mm. tietoja hotelleista, ostoksista sekä pienimuotoinen venäjän sanakirja.
|