VIETNAMIN HUÉ KUTSUU LUOKSEEN
Teksti: Timo Kauppinen Kuvat: Timo Kauppinen, Naimisiin.info, Binhthuan-tourist
Vietnam on Aasian yksi kauneimpia maita. Etelä-Kiinan meri hyväilee sen pitkää ja kapeaa rantaviivaa. 85 miljoonan asukkaan Vietnam on jokien ja vuorten maa, jonka maisemat sulattavat myös havumetsävyöhykkeen asukkaan. Mutta todellinen aarre löytyy vietnamilaisten sydämistä, jota julminkaan historia ei ole pystynyt tukahduttamaan. Ja tuskin kenelläkään on kiire pois näiden ystävällisten ihmisten luota.
Parfyymijoki on Huén valtimo
Hué perustettiin yhdistyneen Vietnamin pääkaupungiksi 1802. Se ei ollut ainoastaan poliittinen, vaan myös kulttuurillinen ja uskonnollinen keskus Nguyen dynastian aikana. Täältä käsin hallitsijasuvun 13 keisaria hallitsivat vuodesta 1802 aina vuoteen 1945 asti. Hué oli maan loistelias keisarillinen kaupunki.
Parfyymijoki matelee käärmeen lailla kaupungin halki. Joki on saanut aikoinaan nimen tuoksuvista kukkasistaan. Parfyymijoki on usein ollut inspiraation lähteenä vietnamilaisissa lauluissa sekä kirjallisuudessa. Vietnamilaisille Hué on romantiikan ja kauneuden symboli.
Keisareille risteily Parfyymijoella oli matkustusmuoto. Tänä päivänä värikkäät lohikäärmeveneet, jotka imitoivat kuninkaallisia aluksia, odottavat siistissä rivissä laiturilla vieden halukkaat Huén tärkeimpien nähtävyyksien luo.
Parfyymijokiristeily on eittämättä romanttisin tapa liikkua kaupungissa. Aluksen kannelta voi ihailla edessä avautuvia maisemia; ihmisiä arkiaskareissaan ja vesipuhveleita laiduntamassa joen rannalla. Usealla perheellä vene on kotina. Maan hallitus yritti aikoinaan tarjota veneissä asuville maatiloja, mutta he myivätkin saadut maat, ja palasivat takaisin veneilleen. Heille joki ei ole pelkkä koti, vaan elämä. Tänä päivänä moni perhe hankkii lisäansioita kuljettamalla matkustajia Parfyymijoella.
Pagodien tyyneyttä
Hué on tärkeä buddhalaisuuden keskus. Huéssa ja sen lähiympäristössä sijaitsee kymmeniä pagodeja, jotka on rakennettu yli 300 vuotta sitten. Ihmiskäden lisäksi myös Luontoäiti on lahjoittanut kauneintaan Huélle; Parfyymijoen ja Ngu Binhin vuoret.
Parfyymijoen vesi hyväilee lohikäärmeveneen keulaa. Aurinko kimaltelee joen pinnalla. Vene pysähtyy. Askeleet vievät ylös, ja siinä se on - Thien Mu, Huén vanhin, ja samalla Vietnamin yksi tärkeimpiä uskonnollisia kohteita. Tänne tullaan pitkienkin matkojen päästä.
Paikallisen legendan mukaan alueen ihmiset näkivät usein näyn punaiseen pukeutuneesta naisesta, joka ilmestyi mäellä (jossa pagodi nyt sijaitsee). Nähdessään ihmiset nainen kertoi heille aina, että jonakin päivänä tulisi huomattava johtaja. Hän rakentaisi paikalle pagodin, joka toisi vaurauden Vietnamiin.
Eräänä päivänä Thuan Hoan maankunnan kuvernööri Nguyen Hoang oli alueella vierailulla. Kuullessaan tarinan naisesta, hän käski oitis rakentaa pagodin paikalle. Oli vuosi 1601. Hän antoi sille nimen Thien Mu eli Taivaallisen naisen pagodi. Vaaliakseen pagodin tärkeää uskonnollista ja historiallista roolia, sittemmin sitä on uusittu monien hallitsijoiden toimesta. Jättimäinen kilpikonnapatsas vartoi pagodia. Sanotaan, että ken silittää sen päätä, hänelle koittaa onni. Paikalla näkee usein opiskelijoita silittämässä kilpikonnan päätä. Toiveena heillä on menestyminen kokeissa.
Jokiristeilyn lisäksi toinen erinomainen tapa liikkua Huéssa on vuokrata polkupyörä. Hue on vireä kaupunki. Iltapäivällä kadut täyttyvät polkupyöräilijöistä, kun opiskelijat tulevat opinahjostaan. Hué on suosittu opiskelukaupunki, onhan kaupungissa seitsemän yliopistoa.
Keisarillinen kaupunki
Kuolleitten hallitsijoiden monumentit kuuluvat maailman kallisarvoisimpien nähtävyyksien listalle. Näistä mainittakoon muun muassa Taj Mahal ja pyramiidit. Huén länsipuolelle levittäytyy suurin osa kaupungin mausoleumeista. Hallitsijoiden mukaan se oli paras paikka päästä paratiisiin. Minh Mangin hauta on yksi vaikuttavimmista. Se on samalla Vietnamin kuuluisimpia monumentteja. Alue käsittää kymmeniä eri rakennuksia, joita kauniit puutarhat ja järvet ympäröivät. Minh Manginia pidetään Nguyen hallitsijasuvun lahjakkaimpana keisarina.
Dynastian romanttisin hallitsija oli Tu Duc. Hänen hautapaikka on myös vierailun arvoinen. Paikan päällä matkailijakin ymmärtää miksi Tu Duc elinaikanaan vietti niin usein aikaa alueella. Xung Khiemin paviljonki oli hänen suosikkejaan. Täällä hän kirjoitti runojaan.
Huén keskustassa sijaitsee Nguyen-dynastian keisarillinen kaupunki. Hallitsija Gia Long laittoi rakennustyöt alulle 1800-luvun alussa. Sen rakentamiseen osallistui yli 20 000 työläistä. Yhdeksän pyhää tykkiä vartioi tietä kaupunkiin. Tien vasemmalla puolella olevat neljä tykkiä symboloivat neljää vuodenaikaa. Oikealla puolella olevat viisi tykkiä taas viittä elementtiä eli maata, puuta, tulta, vettä sekä metallia.
Keisarillisen kaupungin rakennukset olivat mahtipontisia. Pääväreinä olivat punainen ja kulta. Myös kaiverruksia ja veistoksia käytettiin runsaasti. Vaikka alue kokikin suuria tuhoja Amerikan sodassa, niin kuin Vietnamin sotaa täällä kutsutaan, voi täällä silti aistia historian lehtien havinaa.
Ylimmän Harmonian Palatsi oli merkittävien juhlatilaisuuksien, kuten kruunajaisten ja keisarin syntymäpäivien, estradi. Keisarillisen kaupungin sisällä sijaitseva Kielletty Purppuranpunainen Kaupunki oli keisarien muinainen asuinalue. Kävellessä keisarillisen kaupungin aukioilla, matkailija voi helposti löytää yhtäläisyyksiä Pekingin kielletyn kaupungin kanssa.
Hué on Unescon maailmanperintökohde, jonka ansiosta kaupungin nähtävyyksiä on hiljalleen alettu restauroimaan. Hué on säilyttämisen arvoinen kohde. Kaupunki on Vietnamin arvostetuin kansallisaarre.
Vietnamin symboli
Kookospalmu on maan symboli. Sanotaankin, että kun vietnamilainen ulkomailla näkee kookospalmun, hänelle tulee ensimmäiseksi mieliin Vietnam. Meille länsimaalaisille taas tunnusomaisin kuva Vietnamista ovat pyöräilevät vietnamilaiset tytöt pitkissä asuissan ja kartiomaisissa hatuissaan.
Huésta on kotoisin omalaatuinen nón bài tho hattu. Se erottuu muista vietnamilaisista hatuista siinä, että kun sen laittaa valoa vasten, voi hatun sisäpuolelta nähdä runonpätkiä vietnamilaisista legendoista tai kuvia Huén nähtävyyksistä, kuten Thien Mu pagodista. Todellinen käsityönäyte! Näitä kauniita hattuja löytyy esimerkiksi Huén Dong Ba markkinoilta.
Sulhanen viettää hääyön morsiamen kotona
Häät ovat tärkeä tilaisuus vietnamilaisille, eikä pelkästään morsiusparille, vaan myös molempien perheille. Perinteisissä vietnamilaisissa häissä, seremonia pidetään yleensä morsiamen talossa, jonne sulhanen ja juhlaväki saapuvat hääaamuna. He tuovat lahjat punaiseen paperiin käärittyinä. Kun sulhasen perhe astuu sisälle morsiamen taloon, heillä on mukana tarjottimella viiniä ja kupit. Ottamalla maljan morsiamen perhe hyväksyy sulhasen perheen taloon. Tämän jälkeen sulhasen perhe esittelee itsensä, ja pyytää morsianta pojalleen. Juhlamenojen isäntä (tavallisesti arvostettu henkilö morsiamen sukulaisista), auttaa morsiamen vanhempia morsiamen esittelyssä.
|
Sen jälkeen morsian seuraa vanhempiaan talosta ulos juhlakansan eteen. Hän on pukeutunut vietnamilaiseen pitkään áo dài asuun, joka häissä tavallisesti on punainen. Hääseremoniassa munkki siunaa tuoreen liiton. Seremoniassa nuorellaparilla on pyhää vettä sisältävä astia. Se symboloi kaikkea hyvää alkavalle liitolle. Hääyön sulhanen viettää morsiamen talossa. Seuraavana aamuna hän vie morsiamen omaan kotiinsa.
Häät Vietnamissa ovat perinteisesti isoja, kutsuvieraita on yleensä yli sata. Nuorenparin tärkeän päivän valinnassa auttaa munkki tai ennustaja. On tärkeää, että hääpäivä ajoittuu mahdollisimman suotuisaan ajankohtaan.
Kuin silkkimaalaus
Hué on erinomainen päiväkohde Da Nangista tai vastaavasti Hanoista kahden päivän retkikohteena. Nguyen hallitsijasuvun vaikuttavat haudat, keisarillinen kaupunki sekä pagodit muistuttavat matkailijaa siitä tärkeästä roolista, joka Huélla Vietnamin historianlehdillä on ollut.
Kaunein Hué on kuin silkkimaalaus. Sen värit ja maisemat ympäröivät vielä pitkään matkan jälkeenkin. Kotiin palatessani ripustin seinälle silkkimaalauksen Thien Mu pagodista. Joka kerta, kun katson sitä, mieliini tulee vietnamilaisen laulun kaino sävel Parfyymijoella. Se kertoi kahden nuoren ikuisesta rakkaudesta.
|