Samban pyörteistä jylhien jäävuorten keskelle

Teksti: Timo Kauppinen
Kuvat: Timo Kauppinen, Naimisiin.info

Meillä jokaisella on oma unelmakohteemme, jossa haluaisimme kerran elämässä käydä. Minulle tämä kohde on aina ollut huikeiden maisemien Etelämanner.

Kun löydän itseni kävelemässä laivan laskusiltaa pitkin Rio de Janeiron satamassa, tiedän, että toiveeni toteutuminen on askeleen lähempänä.

Rio de Janeiro on huikea kaupunki. Ennen risteilyä kannattaa kaupunkiin tutustua vähintään parin päivän ajan, mutta mielellään viikko. Rio de Janeiro ei jätä ketään kylmäksi.

 

Sokeritoppavuori, Kristus-patsas sekä Copacabanan hiekkaranta ovat postikorttien välittämää Rioa, mutta aidoimmillaan Rio de Janeiron löytää sambakoulun harjoituksista, jonka kiihkeät rytmit tempaavat mukaan myös satunnaisen matkailijan.

 

Illansuussa Holland America Linen ms Rotterdam suuntaa keulansa avomerelle. Edessä on 20 yön ja yli 12 000 kilometrin risteily, josta 2500 kilometriä valkoisella mantereella. Seikkailu on valmis alkamaan!

Laivalla huomaan, että Etelämantereen kutsuun oli vastannut matkustajia 42 eri maasta. Yhtä värikkääseen matkustajamäärään en ollutkaan aikaisemmin törmännyt, vaikka olenkin risteillyt maailman meriä ristiin rastiin.

Kuten odottaa saattoi, edustivat amerikkalaiset suurinta ryhmää. Merkittävä määrä matkustajia oli saapunut laivalle myös Australiasta, Israelista, Hollannista, Uudesta-Seelannista, Venäjältä, Turkista sekä Etelä-Afrikasta. Myös Pohjoismaat olivat hyvin edustettuina aluksella.

Huikeat satamat

Rio de Janeirosta lähdön jälkeen ensimmäinen satamakohde tervehti hytin ikkunasta jo seuraavana aamuna: Santos. Harvalle meistä kaupungin nimi sanoo yhtään mitään, mutta pienen pieni papu on tehnyt tästä kaupungista, ei paitsi Brasilian vaan koko latinalaisen Amerikan tärkeimmän sataman. Kyse on kahvista, jota lastataan täältä eri puolille maailmaa.

 

Kahvintuoksuisen Santosin lisäksi varustamon järjestämillä maaretkillä oli mahdollisuus tutustua myös Brasilian suurimpaan metropoliin São Pauloon.

Brasilian jälkeen vuorossa oli Argentiina. Siinä missä Rio de Janeiro on ”the party that never stop”, Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires on ”Etelä-Amerikan Pariisi”, hienostunut ja vastustamaton.

 

Kaupungin tavaramerkki on tango, joka näkyy ja kuuluu lähes kaikkialla. Tuskin on matkailijaa, joka ei Buenos Airesissa käydessään vierailisi Eva Perónin haudalla, niin tälläkin matkalla.

 

Rio de la Platan eli Hopeajoen toisella puolella sijaitseva pikkuinen Uruguay oli monille vähemmän tuttu kohde.

Päivä pääkaupungissa Montevideossa tutustutti yhteen Etelä-Amerikan pienimpään maahan. Uruguay on suosittu viikonloppukohde buenosairesilaisille pelikasinoiden ja hienojen hiekkarantojen vuoksi. Tunnetuin lomakohde on Punta del Este.

 

Uruguaylaisissa virtaa espanjalaisten ja italialaisten siirtolaisten veri. He saapuivat maahan runsaslukuisina 1900-luvun alussa.

Jäävuoret näkyvät

Uruguayn jäädessä taaksemme alkoi matkan todellinen kohokohta – valkoinen manner. Kun horisonttiin ilmestyivät näkyviin ensimmäiset kivitalon kokoiset jäävuoret, oli hetki sanoin kuvaamaton.

 

Erikokoiset ja – muotoiset jäävuoret ovat kuin isoja taideteoksia. Niiden keskellä ihminen tuntee pienuutensa. Majesteettisesti ne lipuivat ohitsemme musteensinisessä vedessä. Suurimmalla jäävuorella oli kokoa Jamaikan verran.

 

Matkan aikana tutuksi tulivat niin Etelämantereen niemimaa kuin myös sen lukuisat saaret.

Kun Suomessa on talvi, on Etelämantereella kesä. Mantereen kesä merkitsee muutaman asteen pakkasia sekä häikäisevää auringonpaistetta 20 tuntia vuorokaudessa.

Monille Etelämanner tuo mieliin ensimmäisenä pingviinit. Tunnetuin dokumentti niistä lienee lukemattomia palkintoja kahminut ”Pingviinien matka”, joka kuvattiin Pointe Géologiessa. Täällä pesii Antarktiksen yksi suurimpia keisaripingviinikolonneja.

 

Erinomaisista uimareista tulee maalla ihastuttavia frakkiasuisia taapertajia, joita seuraisi vaikka koko päivän. Näimme yhdellä jäälautalla seisomassa parikymmentä keisaripingviiniä. Ne katsoivat meitä yhtä uteliaina, kuten me niitä.

 

Deception-saari on suuri tulivuoren kraatteri, joka avautuu yhdeltä sivulle merelle. Se tarjoaa laivoille oivan suojasataman. Saari on myssypingviinien asuinaluetta. Deceptionin erikoisuus ovat sen kuumat lähteet.

 

Laivalla järjestettiin uintikisat, kun seilasimme Etelämantereella. Osanottajat saivat muistoksi ikimuistoisesta tapahtumasta diplomin. Moni halusi myös ikuistaa itsensä uimapuvussa taustana jään valtakunnan jylhät maisemat.

Valkoiselta mantereelta matkamme jatkui legendaarisen Kap Hornin kautta Etelä-Amerikan eteläisimmän kärjen vuono- ja jäätikkömaisemiin. Nämä luonnon vastakohtaisuudet ovat pitkään houkutelleet seikkailijoita puoleensa.

 

Beaglen kanaalin rannalla levittäytyvän Argentiinan Ushuaian sijainti on vaikuttava. Kaupungin postitoimistossa kävi melkoinen vilske, kun moni halusi lähettää kotiväelle postikortin maailman eteläisemmästä kaupungista. Katamaraaniristeilyllä kävimme tutustumaan merileijoniin sekä patagonianpingviineihin.

 

Ushuaianin jälkeen saimme ihailla pitkän ja kapean Chilen vuonoja sekä jäätiköitä, jotka hivelivät paitsi silmiä niin myös kameraobjektiivia.

Risteillen Etelämantereelle jatkuu >>>

 

Mediatiedot & mainostus

info(ät)naimisiin.info

 

2000-2017 © naimisiin.info