Häälahjaksi rahaa - kaikki häämatkaan vai sijoitus pidemmälle tulevaisuuteen?
Teksti: Nina P. Kuvat: Istockphoto, Pixabay, Unsplash.
Yhä useampi pariskunta toivoo häävieraiden muistavan hääparia ennemmin rahalahjoilla kuin materiaalisella hyvällä. Jokainen häävieras tai pariskunnan onnea muuten juhlistava läheinen toivoo varmasti lahjansa ilahduttavan hääparia pitkäaikaisesti.
Tavaralahjojen hohto katoaa
Häälahjojen perinne juontaakin juurensa aikoihin, jolloin nuoret parit todella tarvitsivat tarvikkeita, astioita ja kodin tekstiilejä, ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa. Nykypäivänä pariskunnat ovat asuneet yhdessä jo vuosikausia, tavaroita on kertynyt nurkkiin ja vinttikomeroihin pölyttymään ja yksikin ylimääräinen lasisarja voi aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin iloa.
Ani harva hääpari elää enää materiaalisessa puutteessa. Pellavalakanat ja 24-osaiset kahvikuppisarjat yltävät harvojen häälistojen kärkeen, sillä tavarapaljouden keskellä ja konmarituksen hengessä materiaalinen runsaus on alkanut aiheuttaa ahdistusta. Kapioarkuissa säilötyt suvun perintötekstiilit eivät enää tuokaan onnen hymyä morsion kasvoille.
Häämatkaan tarvitaan rahaa ja ideoita
Materiaalisen runsauden keskellä onkin tavaralistojen sijaan yleistynyt rahan pyytäminen häälahjatilille, jonka nuoripari voi kertoa käyttävänsä esimerkiksi häämatkaan. Häämatkabudjetin yhteisölliseen kokoamiseen voidaan liittää myös muuta häävieraiden aktiivisuutta.
Jakamalla omia lomamuistojaan, suosikkikaupunkejaan ja ehdottamalla romanttisimpia matkakohteita saadaan häämatkan ympärille luotua enemmän hohtoa, kuin mitä pelkät digitaalisena siirtyvät rahavirrat pystyvät tarjoamaan. Häävieraat voivat täyttää hääjuhlassa erityistä häämatkakirjaa, johon kertovat parhaat vinkkinsä ikimuistoisimmista matkakohteista ja toivottavat nuorelle parille onnellisia loma- ja arkipäiviä.
Yhteisiä hetkiä ja huolettomuutta
Tavaravuorten kasvattamisen sijaan on hyvänä vaihtoehtona antaa hääparille jotain sellaista, joka tuottaa heille ikimuistoisia yhteisiä hetkiä, onnea ja huolettomuutta. Rahalahjoitusten pyytäminen häämatkakassaan on nähty luontevaksi tavaksi juhlistaa hääparia – mutta entä jos kaikki maat on jo koluttu, kaupungit nähty, tai ilmastosyyllisyys painaa päälle sen verran pahasti, ettei pariskunta halua ajatellakaan lentämistä tai muuta hiilijalanjälkeään kasvattavaa tekemistä?
Häälahjaksi saatua rahaa voidaan käyttää monin tavoin – ehkä häämatkan voi toteuttaa pienemmällä budjetilla ja laittaa loput rahat turvaamaan yhteistä tulevaisuutta?
Sijoittamisesta ja vaurastumisen tavoittelusta puhuminen on arkipäiväistynyt, eikä kukaan enää ajattele sijoittamisen kuuluvan vain ”joillekin muille”, vaan kuka tahansa voi sijoittaa vaikka miten pieniä tai suuria summia turvatakseen tulevaisuuttaan ja nauttiakseen korkoa korolle -ilmiöstä.
Hääjuhla voi olla alkusysäys naimisiin menevän pariskunnan pitkäjänteiselle osakesijoittamiselle ja yhteiselle vaurastumiselle.
Sijoitukset tukevat omia arvoja
Rahan sijoittaminen osakkeisiin on pelkistettynä omien resurssiensa suuntaamista yrityksille, joihin uskoo ja joiden toimintaan luottaa – ja joista toivoo saavansa ajan saatossa osinkoja ja voittoja itselleen.
Sijoittamalla voi myös ilmentää omia arvojaan ja suunnata sijoituksena sellaisiin osakkeisiin ja rahastoihin, joiden kautta haluaa tukea kyseisten yritysten tai toimialan menestystä. Tarkemmat sijoituskohteiden ja osakkeiden valinnat kannattaakin jättää avioparin itsensä tehtäviksi.
Pitkäjänteisyyttä voi herätellä suuntaamalla ajatuksensa 10-vuotishääpäivän viettoon tai jopa avioliiton 20-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestettävään suureen juhlaan. Häävieraiden yhdessä kokoama potti antaa nuorelle parille hyvän alkupääoman, jonka jälkeen sijoittamista voi jatkaa säännöllisillä kuukausisummilla, jotka sopivat nuoren parin vaihtuviin elämäntilanteisiin. Pitkäjänteisyydellä saadaan paljon hyvää aikaiseksi.
|