Hääbloggari tuomittiin miljoonakorvauksiin

Hääbloggari tuomittiin miljoonakorvauksiin
- ja mitä me voimme siitä oppia

Teksti: Kimmo Laurila
Kuvat: Naimisiin.info, Andrea Polito/Andrea Polito Photography

Dallas News kertoo verkkosivuillaan opettavaisesta tapauksesta, missä oikeus määräsi valehtelevan hääbloggarin maksamaan häävalokuvaajalleen yli miljoonan dollarin korvaukset ansionmenetyksestä.

Yhdysvaltalainen hääbloggari Neely Moldovan ja hänen miehensä menivät naimisiin lokakuussa 2014. Häävalokuvaajakseen he palkkasivat maineikkaan paikallisen häävalokuvaajan Andrea Politon.Andrea Polito. Kuva Andrea Polito Photography

Hääpari allekirjoitti valokuvaajan normaalin hääkuvaussopimuksen missä sanottiin, että koko hääalbumi luovutetaan hääparille vasta sen jälkeen, kun he ovat valinneet siihen haluamansa kansikuvan ja maksaneet siitä ($125). Häät onnistuivat hyvin ja valokuvaaja otti upeat kuvat, hääparin ollessa erittäin tyytyväisiä valokuvaajaan ja kuvaukseen.

Mutta kuten niin usein, tilanne muuttuikin kun tuli maksun aika. Hääbloggari kieltäytyi valitsemasta kansikuvaa ja maksavansa siitä, olihan hän sentään kuitenkin oikea hääbloggari ja kaikkea. Valokuvaaja sen sijaan halusi luonnollisesti pitää kiinni allekirjoitetusta sopimuksesta eikä suostua tähän ajoittain tapahtuvaan hääparien iltalypsy-yritykseen. 

Useiden viikkojen ajan Andrea Polito pyysi hääparia palauttamaan kansikuvan valintakaavakkeen ja maksamaan puuttuvat $125 mutta kun mitään ei tapahtunut, päätti hän sopimuksesta huolimatta suostua ottamaan tappiokseen kyseisen $125 ja ilmoitti asiasta hääparille. Kahden päivän kuluttua hän kuitenkin huomasi, että hääpari oli ottanut yhteyttä useisiin paikallisiin kaapelikanaviin ja syyttänyt Poliota pitävän heidän omia häähäävalokuviaan “panttivankina”.

Yleensä iltalypsyllä olevat hääparit päätyvät kirjoittamaan yrittäjää halventavia kirjoituksia omassa blogissaan (mikäli heillä sellainen on), keskustelufoorumeilla ja mm. Facebookissa omalla ja yrityksen sivulla. Jos ei muuta, niin annetaan yksi tähti “huonosta/törkeästä palvelusta” tms. Tämä onkin mustamaalaajalle helppo ja ‘turvallinen’ keino kostaa mahdollisesti saamatta jääneet iltalypsyt, sillä yrittäjällä ei ole käytännössä mitenkään mahdollista vastata onnistuneesti kyseiseen arvosteluun.

Koska draama myy myös hääbloggareiden maailmassa, niin Neely Donovan ei tyytynytkään pelkkiin tavanomaisiin parjauskeinoihin. Paikalliskanaviin yhteydenoton lisäksi hän yhdessä aviomiehensä kanssa parjasi Politoa omassa hääblogissaan, muiden hääblogeissa ja sosiaalisessa mediassa, syyttäen Politoa “huijariksi” ja “petturiksi”. Hääpari tekaisi useita sosiaalisen median valetilejä ja antoi Politon yritykselle yhden tähden arvosteluja ja myös agitoi oman hääbloginsa herkkäuskoisimmat lukijat pommittamaan valokuvaajaa valearvosteluilla. Pariskunta myös ‘tykkäsi’ kaikista muiden tekemistä valearvosteluista, saaden niiden näkyvyyden nousemaan hauissa.

Morsian Neely Moldovan myös kehuskeli Facebookissa, miten hän on ‘melko varma, että [Politon] ura on ohi’. Ja näin todella olikin. Tarina ja haastattelu julkaistiin tammikuussa 2015 NBC5 -kanavalla, parhaaseen hääkuvaajien varausaikaan. Kun normaalivuosina Andrea Polito valokuvasi 75 - 100 häät, niin vuonna 2015 hän sai vain kaksi hääkuvauskeikkaa. Hänen 13 vuoden aikana ansaitsemansa maine oli mennyttä lähes yhdessä yössä ja lokakuussa 2015 hänen oli pakko muuttaa pois studiostaan, missä hän oli ollut yli 10 vuotta.

Yleensä tätä lievemmissä tapauksissa yrittäjä vain tyytyy kohtaloonsa ja yrittää entistä kovemmin, vaikkapa toisella toimialalla tai paikkakunnalla tms. Andrea Politolla ei kuitenkaan ollut enää mitään menetettävää, sillä hän oli menettänyt hyvän maineensa, studionsa ja toimeentulosta. Andrea Polito nosti syytteen hääparia kohtaan ja vihdoin heinäkuussa 2017 oikeus päätyi määräämään hääparin maksamaan valokuvaajalleen kaikkiaan $1 080 000 korvaukset “halventavista”, “herjaavista”  ja “tahallisen pahansuovista” julkaisuista. Hääpari oli “tyrmistynyt” oikeuden päätöksestä ja väitti toimineensa vain “kuten jokainen olisi toiminut”. Hääpari voi vielä valittaa päätöksestä.

Valokuvaaja Andrea Polito sen sijaan oli pitkän oikeustaistelun jälkeen henkisesti uupunut. Kun oikeuden päätös tuli, tunsi Polito hiukan helpotusta mutta ennen kaikkea hän tunsi, että hänen maineensa on nyt palautettu ja hän oli päättäväinen siitä, että hän tulee uudelleenrakentamaan yrityksensä ja jatkavansa intohimoaan hääkuvausta.

Mitä tästä voidaan ottaa opiksi

Vaikka tämä tapahtui amerikassa, missä kaikki on suurta ja ihmeellistä, niin vastaavaa voisi tapahtua ihan hyvin myös Suomessa ja pienemmässä mittakaavassa tapahtuukin aivan koko ajan. Suomessa ei taida olla montaakaan hääalan pitkän linjan yrittäjää, jota ei ole yritetty iltalypsää jälkikäteen kun juhlat ovat ohi ja uhattu negatiivisella julkisuudella, mikäli yrittäjä ei taivu tai yrittää esimerkiksi periä aiheellisia saataviaan jälkikäteen.

Siksi voimme kaikki ottaa tästä tapauksesta opiksemme pari asiaa:

  • Asioilla on aika kaksi puolta. Kun luette netistä arvosteluja jotka herjaavat yritystä tai tuotetta niin muistakaa, että kaikilla asioilla on aina kaksi puolta. Oikeasti asia on voinut tapahtua jopa täysin eri lailla kuin arvostelussa kerrotaan. Usein yrittäjällä ei ole edes mahdollisuutta tuoda omaa kantaansa julki tai sitten yrittäjä tekee tietoisen päätöksen olla kommentoimatta, koska parhaimmillaankin tuloksena on Pyrrhoksen voitto. Älkää siis koskaan purematta nielkö netin kommentteja saati sitten lähtekö silmittömästi mukaan verkkovouhotukseen ilman omakohtaista kokemusta.
     
  • Bloggaritkaan eivät aina ole alansa asiantuntijoita tai vailla omia tarkoitusperiään. Kirjaimellisesti kuka tahansa voi perustaa blogin mistä tahansa aiheesta ja kirjoittaa blogissaan mitä tahansa: totta, keksittyä tai kaikkea siltä väliltä. Heitä ei käytännössä sido mitkään journalistiset säännöt eivätkä he joudu ikinä tilille, vaikka he väittäisivät elävänsä ‘universumin energialla’ tai parantuneensa syövästä imemällä villasukkaa. Suurikaan lukijamäärä ei ole mikään tae siitä, että bloggarilla olisi hallussaan aiheen viisastenkivi. Muutenhan kaikkien pienten lasten isien mielestä olisi ihan ok ja normaalia ‘seurata sydämensä ääntä’, jättää toistamiseen vastasyntyneen lapsensa äiti ja lähteä seuraamaan ensimmäistä ‘täydellistä perää’ minkä paikallisbussissa näkee, kuten Suomen luetuin parisuhdebloggari toimi. Parhaimmillaankin siis bloggarin kirjoitukset ovat täysin hänen omia subjektiivisia mielipiteitään, joita ei kannata koskaan pitää minään absoluuttisena totuutena mistään asiasta. Kuten Andrea Politon tapaus osoittaa, niin huonoimmillaan blogikirjoitus on taas tehty täysin omien tarkoitusperien mukaisesti, eikä totuudella ole silloin mitään väliä. Nettikirjoituksen taustalla voi olla pahimmillaan kiristys, kosto, huomion hakeminen, lähipiiriin kuuluvan yrityksen kilpailijan mustamaalaus tai jonkun tahon kanssa tehty ‘yhteistyö’ eli ihan puhdas mainos rahaa tai muuta vastiketta vastaan.
     
  • Karma is a bitch. Käytännössä kaikki suomalaiset hääalan yritykset ovat mikroyrityksiä, yhden tai enintään muutaman ihmisen yrityksiä. Heillä ei ole aikaa, voimia eikä rahaa alkaa ampumaan alas kaikkia netissä pyöriviä nettikirjoituksia tai -huhuja. Vaikka aihetta ja oikeutettu syy olisikin, niin siltikin asiakkaansa oikeuteen vievä yrittäjä teilataan äkkiä netin elämänkoululaisten toimesta ahneeksi ja paljon pahemmaksikin. Joten tuli oikeudesta voitto tai tappio, niin yrittäjä on hävinnyt joka tapauksessa. Siksi on hienoa ja toivoa antavaa että joskus, vaikkakin aniharvoin, oikeus kuitenkin tapahtuu ja aiheettomien arvostelujen kirjoittaja joutuu kuin joutuukin tilille sanomisistaan. Kuten Andrea Politon lakimies Dave Wisnew sanoi oikeuden päätöksen jälkeen:

    “No one is saying you can't go and write a review. Freedom of speech is not freedom from consequence. Things you put on the internet to attack a business have real-world consequences and that really resonated with the jury. You can't go and burn someone's house down and claim free speech."

 

Mediatiedot & mainonta sivustolla

palvelut(ät)naimisiin.info

Copyright Naimisiin.info 2019