Avioliiton solmiminen
Teksti: Nina K. Kuvat: Istockphoto, Pixabay, Unsplash, Sedinum Bridal.
Naimisiin meno on ihan asia ja päivään kohdistuu monia toiveita ja odotuksia. Kuitenkin ennen ikimuistoista päivää tulee hoitaa tärkeä viranomaisasia.
Ennen vihkimistä pariskunnan tulee pyytää avioliiton esteiden tutkiminen. Kyseisellä tutkinnalla varmistetaan, ettei avioliitolle on Suomen avioliittolain mukaan esteitä. Avioliiton solmimisen esteet voivat olla voimassa oleva avioliitto, liian läheinen sukulaissuhde tai toisen tai molempien henkilöiden alaikäisyys.
Esteiden tutkinnan yhteydessä kihlaparin molempien osapuolien tulee ilmoittaa tuleva sukunimi, joten tämä tulee miettiä hyvissä ajoin. Avioliiton esteiden tutkintaan kannattaa varata aikaa noin viikko, jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, käsittelyaika voi olla pidempi. Ilman esteiden tutkintaa viralliseen avioliittoon vihkiminen ei Suomen avioliittolain mukaisesti ole mahdollista.
Juhlapaikka ja häiden rahoitus
Jokainen pariskunta voi solmia avioliiton siviilivihkimisenä maistraatissa, käräjäoikeudessa tai itse valitsemassaan paikassa.
Avioliiton voi solmia myös uskonnollisena vihkimisenä esimerkiksi kirkossa. Tällöin kuitenkin tulee olla selvillä, mitkä ovat uskonnollisen yhdyskunnan vaatimuksen vihkimiselle.
Vihkimisen jälkeen pariskunnan ei ole pakko järjestää juhlia, mutta useat pariskunnat haluavat juhlistaa läheisten ihmisten kanssa tärkeää päivää. Jos juhlat ovat pienet, säästöillä pystyy tarjoamaan vieraille ruokailun sekä kakkukahvit. Jos vihkimisen jälkeen hääjuhlasta halutaan suuremmat, eivät välttämättä säästöt riitä kattamaan kaikkia kuluja.
Juhlia varten voi ottaa pienimuotoisen lainan, mutta varsinaista pikavippiä VarmaLaina.fi ei suosittele otettavaksi häiden rahoittamiseen, vaan parempana vaihtoehtona pidetään kulutusluottoa.
Kulutusluotto sopii hyvin häiden järjestämiseen, koska lainaa voi ottaa muutamasta tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon saakka. Lainalla pystyy jokainen pariskunta järjestämään juuri sellaiset juhlat kuin toiveissa on. Useiden pariskuntien ajatuksena onkin, ettei tärkeän päivän kustannuksista säästellä, koska avioliiton solmiminen nähdään niin ainutlaatuisena kokemuksena.
Avioehtosopimus
Avioparilla sekä parisuhteen rekisteröityneillä henkilöillä on suhteen virallistamisen jälkeen oikeus toistensa omaisuuteen, ellei avioehtoa ole laadittu. Avio-oikeudella toisen omaisuuteen tarkoitetaan, että avioeron tai puolison kuoleman jälkeen, toisella parisuhteen osapuolella on oikeus toisen omaisuuteen.
Avioehtosopimuksella pariskunta voi rajata, mikä osuus varallisuudesta kuuluu molemmille. Sopimuksella voidaan myös määrittää, ettei puolisolla ole laisinkaan oikeutta esimerkiksi yritykseen, perintöön, maatilaan tai muuhun puolison varallisuuteen. Avioehtosopimuksen yhteydessä voidaan myös sopia, miten esimerkiksi yhteinen laina maksetaan. Sopimusta voi myöhemmin muuttaa, täydentää tai sopimus voidaan purkaa. Pari voi laatia sopimuksen itse tai lakiasian hoitamiseen voi käyttää apuna asianajotoimistoa, pankin lakimiestä tai valtion oikeusaputoimistoa.
|