7 erikoista hääperinnettä kautta maailman
Teksti: A. Lahtinen. Kuvat: Istock/Getty Images
Kuvittele mieleesi tyypillinen hääasetelma. Onnellinen pari seisoo vihkijän edessä katsoen toisiaan silmiin, vaihtaen häävalat ja sormukset samalla, kun molemman suvun perheet ja ystävät katsovat tätä kaikkea. Ihmiset ympäri maailmaa kaikenlaisista uskonnoista ja taustoista ovat toistaneet tästä seremoniasta jonkinlaista versiota tuhansien vuosien ajan.
Jos kuitenkin päättäisit lähteä katselemaan hääseremonioita ympäri maailmaa, huomaisit pian mielenkiintoisia kulttuurieroja ennen seremoniaa ja sen jälkeen. Modernit ja muinaiset hääperinteet vaihtelevat paljon maasta maahan, ja niiden erikoinen ja upea luonne auttaa tekemään häistä hauskoja tapahtumia.
Tässä on seitsemän epätavanomaista perinnettä, joista et ole välttämättä kuullut.
Saksa - lautasten hajottaminen
Valojen vaihtaminen on tärkeä osa mitä tahansa hääseremoniaa, ja niissä painottuu usein parin välisen tiimityöskentelyn tärkeys.
Saksassa parin tulee havainnollistaa tätä heti alusta alkaen vieraiden rikkoessa posliinilautasia lattialle parin eteen. Parin tulee sitten tehdä yhteistyötä ja siivota sotku. Tämä symbolisoi ongelmia, joita avioelämä voi tuoda eteen, ja kuinka niistä täytyy selvitä yhdessä.
Toimenpiteen kerrotaan myös karkottavan pahoja henkiä, jotta avioliitto voisi alkaa ilman pahaa onnea ja pahoja enteitä. ‘Polterabend’ on muinainen perinne, mutta olemassa edelleen tänään. Jos siis menet saksalaisiin häihin, laita tähän sopivat kengät jalkaan!
Ranska - vessaveden juominen
Vessoja ei nähdä usein voimanlähteenä, mutta Ranskassa naimisiin menossa olevat menevät keräämään vahvuutta sinne tulevaisuutta varten.
Perinteen mukaan ruoantähteet kaadetaan vessanpönttöön alkoholin kera, ja sitten onnellinen pari juo seosta. Onneksi modernit versiot ovat korvanneet ruoan suklaalla ja samppanjalla, mikä on edes hieman parempi seos. Se ei ole siltikään ihanteellista, sillä vessavesi on aina vessavettä.
Parit tekevät rituaalin ennen suurta päiväänsä lisätäkseen parisuhteensa kestävyyttä. Toivotaan, ettei se lisää kestävyyden sijaan mahatautia.
Yhdysvallat - uhkapelilahjat
Kyseessä on ikivanha ongelma: minkä häälahjan oikein ostaisi? Joskus pari selättää ongelman pyytämällä yksinkertaisesti rahaa, mutta Yhdysvalloissa vieraat ovat alkaneet yhdistämään kaksi konseptia ostamalla lottokuponkeja lahjana.
Tämän edut ovat ilmiselviä: lottokupongit ovat paljon viihdyttävämpiä kuin raha, ja tietysti sisältävät pienen mahdollisuuden siihen, että sulhanen ja morsian voittavat enemmän rahaa kuin vieraat voisivat ikinä antaa. Tämä on kuitenkin myös ongelma, sillä mahdollisuus on hyvin pieni. Tilastollisesti parille olisi järkevämpi antaa vain rahaa, sillä kaikki onnenpelit, myös lotot, on suunniteltu raskaasti suosimaan talon etua.
Se ei siltikään pysäytä monia amerikkalaisia vieraita tekemästä sitä, ja jotkut lisäävät joukkoon jopa raaputusarpoja tai koristelevat kupongit erityisillä laatikoilla ja kirjekuorilla. Päivä olisi ehdottomasti ikimuistoinen, jos naimisiin menemisestä saisi monen miljoonan euron voiton!
Mauritania - morsiamesta lihava
‘Here comes the bride, all fat and wide’ saattaa olla lapsellinen versio kuuluisasta häämarssista, mutta Mauritaniassa ‘leveä morsian’ nähdään vain hyvänä asiana.
Kontrastina länsimaisen kulttuurin äkkidieeteille, mutta ehkä aivan yhtä epäterveellisenä, Mauritaniassa morsiamia kannustetaan keräämään painoa ennen seremoniaa: pulskuus nähdään rikkauden merkkinä, ja se viittaa siihen, että avioliitosta tulee onnellinen. Isompia naisia pidetään myös seksikkäämpänä Mauritanian kulttuurissa.
Tähän liittyy kuitenkin äärimmäisiä tapoja. Jos morsiamen ystävät ja perhe pitävät häntä liian laihana, lähetetään morsian usein ‘lihotusfarmille’, jossa hänen täytyy lihoa liikasyönnin kautta.
Intia - kenkien varastaminen
Morsiamen ja sulhasen perheiden välillä on usein jännitystä häissä: kaksi sukulaista eivät välttämättä tule toimeen, tai kaksi perhettä ei vain tykkää toisistaan, kuten Romeossa ja Juliassa.
Intiassa perheet käsittelevät tätä jännitettä hauskalla tavalla. Morsiamen perheen tulee yrittää varastaa sulhasen kengät samalla kun hänen perheensä puolustaa häntä. Jos morsiamen tiimi onnistuu, sulhanen maksaa lunnaat saadakseen kengät takaisin.
Tämä aiheuttaa tietysti jännitettä, jos kilpailuhenki nostaa päätään liiaksi. Yleensä peliä kuitenkin pelataan hyvillä mielin, ja se auttaa luomaan hauskan päivän kaikille mukana olleille.
Etelä-Korea - jalkojen hakkaaminen
Eteläkorealaisilla on toinen syy sulhasen kenkien irrottamiseen: hänen jalkojensa vahvistaminen!
Tässä korealaisessa perinteessä sulhanen sidotaan kiinni ja hänen jalkojaan hakataan millä tahansa mitä käden ulottuvilla on: joskus kepillä ja joskus kalalla. Vahvat jalat viittaavat kestävyyteen, jota hän tarvitsee tyydyttääkseen kumppaninsa hääyönä.
Vieraat kysyvät häneltä myös kysymyksiä hakkaamisen välissä, jotta hänen muistinsa vahvistuisi samalla tavoin kuin hänen jalkansa. Kuulostaa aikamoiselta haasteelta!
Espanja - sulhasen kravatin leikkaaminen
Ei ole epätavanomaista nähdä sulhaspoikia heilumassa saksien kanssa espanjalaisissa häissä. Älä kuitenkaan säikähdä: he yrittävät vain leikata sulhasen kravattia.
Kun he saavat otteen siitä, he leikkaavat sen paloiksi ja myyvät toisille vieraille. Uskomuksen mukaan kravatti tuo hyvää onnea kaikille, joilla on palanen: lisäksi se on täydellinen muisto erityisestä päivästä.
Jos olet siis tarpeeksi onnekas päästäksesi espanjalaisiin häihin, varo saksia!
|